DİPLOMASİ

Japonya ve Yunanistan’dan savunmada ‘stratejik ortaklık’ vurgusu

Yayınlanma

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, başkent Tokyo’da görüştüğü Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeleri ele aldı. İki lider ilişkilerini, askeri teçhizat ve teknolojiyi de kapsayan savunma bağları ile “stratejik ortaklığa” yükseltmeyi kabul ettiklerini bildirdiler.

Miçotakis’in ziyareti, bir Yunan liderin 17 yıl sonra Tokyo’ya yaptığı ilk ziyaret.

Miçotakis pazartesi günü Japon mevkidaşı Fumio Kishida ile Tokyo’daki başbakanlık konutunda bir araya geldi ve burada Yunanistan ile Japonya arasında Stratejik İşbirliği Ortak Bildirisi’ni imzaladılar.

İki lider ortak bildiride, güvenlik, savunma ve ekonomik bağlarını güçlendirme konusunda anlaştılar ve Rusya’nın Ukrayna müdahalesi başta olmak üzere “Avrupa ve Asya’daki diğer tehditlere yanıt vermede” işbirliği sözü verdiler.

Hint-Pasifik’te NATO’yu güçlendirme sözü

Savunma bağlarını askeri teçhizat ve teknolojiyi kapsayan bir şekilde “stratejik ortaklığa” yükseltmeyi kabul ettiklerini söyleyen liderler, ayrıca NATO’nun Hint-Pasifik bölgesindeki angajmanını güçlendirmenin ve NATO’nun Japonya ile işbirliğini daha da ilerletmenin önemini kabul ettiklerini açıkladılar.

Bu vurgu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Güney Kore’ye yaptığı ziyaretin ardından pazartesi günü Tokyo’ya gelişi ve burada Seul’den Ukrayna’ya doğrudan askeri destek sağlaması çağrısı yapmasının ardından geldi.

60 yıllık savunma stratejisini değiştirerek, aktif silahlanmaya geçen ve ABD ile müttefikliğini güçlendiren Japonya, son yıllarda Britanya, Avrupa ve NATO’nun yanı sıra diğer Hint-Pasifik ülkeleri ile askeri bağlarını genişletmeye çalışıyor.

Japon gemileri Yunanistan yolcusu

Kishida ve Miçotakis ayrıca, iki denizcilik ülkesinin açık su yollarında serbest ve güvenli seyrüseferini sağlamak için birlikte çalışmasının önemini vurguladıklarını ve Japon sahil güvenlik eğitim gemilerinin iletişimlerini ve işbirliğini geliştirmek için bu yılın sonlarında Yunanistan’a uğrayacakları konusunda anlaştıklarını söylediler.

İki lider, Doğu Akdeniz ve Doğu ve Güney Çin Denizleri de dahil olmak üzere, “gerginlikleri artıran ve bölgesel istikrarı ve uluslararası düzeni baltalayan, statükoyu güç veya cebir yoluyla değiştirmeye yönelik herhangi bir tek taraflı girişime güçlü bir şekilde karşı çıktıklarını” ifade ettiler.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC)’nin nükleer silah geliştirmesini ve son dönemde artan balistik füze denemelerini kınayan iki lider, Kıbrıs sorunun çözümünde, “BMGK kararlarına bağlılıklarını” yinelediler.

Çok Okunanlar

Exit mobile version