GÖRÜŞ

Khaled al-Yamani bildiriyor: Gazze Şeridi’ndeki savaşın gidişatına ilişkin özet hususlar

Yayınlanma

Khaled al-Yamani, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Lübnan yöneticisi

Ateşkesin sona ermesi ve muharebe harekatlarının geri dönmesi

Ateşkes sırasında sahanın durumu

Ateşkes günlerinde, işgal ordusuna ait askeri araçlar Gazze kentinin pek çok caddesinden, Gazze’nin batısında yer alan er-Reşid Caddesindeki 17. kavşakta ve kuzey sahilinin girişinde, batı eksenindeki el-Oyun ve Bahlul kavşakları civarındaki en-Nasr bölgesinde ve güney eksenindeki el-Hur Kavşağı ile 10. Caddenin uzantısındaki toplanma noktalarına doğru yeniden konuşlandırıldı.

Gazze’nin kuzeyinde, araçların yeniden konuşlandırılması kapsamında, Cebeliye kampı civarına ilerleyen araçlar, kıyı şeridi ve Beyt Lahya’nın batısındaki Dugit kasabasına ek olarak Sultanlar Mahallesi, es-Saftavi kavşağı ve okul kavşağı civarındaki diğer toplama noktalarına çekildi.

Doğu ekseninde, şeridin sınırları boyunca, işgal ordusu kuvvetleri, özellikle doğu Bureyc, el-Mağazi ve Han Yunus’ta, direnişle temas ve çatışma noktalarından uzağa yeniden konuşlandırıldı.

Sokak ve mahallelerdeki büyük konuşlanmanın ateşkes günlerinde orduyu, gözetleme araçlarını ve istihbarat yeteneklerini tüketen büyük güvenlik sorunlarına yol açacağından, işgal, araçların ateşkes döneminde direniş tarafından hazırlanan pusulara düşmesini önlemek için araçlarını ve askerlerini yeniden konuşlandırdı.

Ateşkes döneminde, işgal kuvvetleri kısmi direniş koşullarına uymadı, zira mekanizmalar işgal ordusunun mevzilerinin yakınında ateş ve top mermileri de dahil neredeyse her gün ateş süpürme operasyonları gerçekleştirdi. Ayrıca keskin nişancı operasyonları düzenleyerek aynı bölgelerdeki vatandaşları hedef aldılar ve bu da hasara ek olarak ölümlere ve yaralanmalara yol açtı. Ateşkes günlerinde çeşitli evler işgal askerleri tarafından havaya uçuruldu ya da yakıldı.

Direniş, işgalin ateşkes şartlarını ihlal etmesine karşılık olarak iki mesaj verdi. İlk mesaj rehinelerin teslim edilmesi sürecinin geciktirilmesi, ikinci mesaj ise Gazze kentinin güneyinde ve şeridin kuzeyinde birden fazla eksende işgal ordusu araçlarına ve askerlerine yönelik üç patlayıcı düzeneğin patlatılması suretiyle sahadan ateş açılması ve işgal ordusu tarafında kayıplara yol açılmasıydı.

Sahanın ateşkesin sona ermesinden sonraki durumu

Ateşkesin sona erdiği ilk anlarla birlikte savaş uçakları Gazze Şeridi’nin tüm vilayetlerindeki hedefleri kapsayan çok sayıda saldırı düzenlemeye başlarken, kara kuvvetleri de kuzeybatı, Gazze kentinin batısı ve şeridin doğusundaki çatışma bölgelerine topçu atışlarını yoğunlaştırdı.

Ateşkesin sona ermesinin ilk saatlerinde direniş, işgal ordusunun toplanma noktalarını, komuta mevkilerini ve ikmal noktalarını çeşitli tipte uygun zırh önleyici silahlarla ve ağır kalibreli havan mermileriyle yoğun ateş kullanarak hedef aldı, ayrıca daha önce belirtilen kavşaklardaki güçlerin ön saflarında yer alan gelişmiş araçları hedef aldı. Ayrıca yol üzerindeki patlayıcı düzenekleri de patladı. İşgal ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine göç edenleri aramak için Selahaddin Yolu üzerinde kurduğu kontrol noktasının merkezini hedef aldı.

Direniş, işgal ordusu güçlerinin komuta ve seferberlik yerleri ile Gazze’deki askeri üsleri ağır kalibreli havan toplarının yanı sıra çok sayıda (107) kısa menzilli füze patlamasıyla hedef aldı. İşgal ordusu saldırılar sırasında askerleri arasında kayıplar olduğunu duyurdu.

Direniş, işgal ordusu komutanlarının tehditleriyle ilgili olarak işgal ordusunun Gazze’nin kuzeyinde veya güneyinde kara harekatlarını yeniden başlatması sırasında yeni ilerleme hatlarını bekliyor.

Sonuç

Direniş, sükûnet zamanını, savaş günlerinde geniş ve yaygın hedeflemeden kaynaklanan operasyonel zorlukları onarmaya harcadı. Aynı zamanda işgal ordusunun mevzileriyle başa çıkmak için saha düzenlemelerini yeniledi ve saha durumunu tahmin etmek ve mevcut gerçeklik ışığında operasyonel planlar hazırlamak için gerekli istihbarat bilgilerini topladı. Ayrıca havan müfrezelerine doğru koordinatlar da sağladı.

İşgal ordusu, çeşitli istihbarat ve gözetleme araçlarıyla yakın izleme yaparak hedef bankasını güncelledi; bu da önümüzdeki günlerde çatışmalar sırasında genişletilmiş hedefleme için yeni malzeme oluşturacak.

Sahadaki en önemli harekât alanları Cebeliye kampı çevresinde yoğunlaşacak ve bir kuşatma uygulayarak ve kıskaç çenesi taktiğini uygulayarak ve kampın kalbine ulaşmak için toprakları kademeli olarak yok ederek yeniden saldırmaya çalışacak, ayrıca Han Yunus Valiliğinin doğu eksenindeki kara hareketini genişletecektir.

Kara manevraları, bu bölgelerdeki direniş savunmalarını stabilize etmek, kademeli olarak tüketmek ve gerçek ilerleme eksenlerine destek vermelerini engellemek amacıyla şeridin doğu sınırları boyunca birden fazla eksende devam edecektir.

İşgal uçakları, ilerleme beklenen bölgelerde ön baskın uygulamasını genişletecek ve bu baskınların büyük bir kısmı, sakinlerini kaçmaya zorlamak ve evlerini sakinlerinden boşaltmak amacıyla sakinleri taşınmayı reddeden bölgelerde yoğunlaşacaktır.

Direniş, Gazze Şeridi’nin kara işgalinin başlangıcından bu yana benimsediği savunma taktiklerini değiştirmeyecek, bu nedenle araçların ilerlemesini önlemek için savunma hatları kurmaya çalışmayacak ve araçları direniş pusularına ve savunma düğümlerine çekmeye ve ilerleyen işgal araçlarına ve askerlerine karşı bir yıpratma savaşı yürütmeyi amaçlayacaktır.

İşgal ordusu liderlik sistemlerine etkili saldırılar düzenleyecek ve ateşkes döneminde herhangi bir güvenlik hatasından kaynaklanabilecek istihbarat bilgilerine dayanarak çeşitli seviyelerdeki hizip liderlerine dönük yoğun suikastlar gerçekleştirecektir.

Gazze Şeridi’ndeki kara muharebelerinin bir sonraki aşamasındaki harekatlar, hem direniş hem de işgal tarafları açısından bir tür maksimum baskı oluşturacak ve işgal, halk üzerindeki baskıyı yoğunlaştırarak, evleri ve tesisleri hedef alarak puanlarını artırmaya çalışacağından, bir şekilde ateş altında bir müzakere türü olacaktır, direniş, Gazze Şeridi topraklarında bulunduğu tüm saatleri, işgal liderlerini tavanlarını indirmeye ve direnişin taleplerini kabul etmeye zorlayacak sürekli yorgunluk saatlerine dönüştürmek için araçlarını ve askerlerini hedef alarak işgal ordusuna mümkün olan en büyük kayıpları verdirmek için çalışacaktır.

Gazze Şeridi’ndeki işgalci esirlerin önemli bir kısmından kurtulmak (kısmi takas anlaşmaları), direnişin üzerindeki sigorta yükünü azalttığı ve temel kabiliyetleri ve işgalci esirlerin değerli unsurunu (işgal ordusu askerlerini) güvence altına almaya odaklanmaya katkıda bulunduğu için direniş için uygun bir faktör oluşturuyor… Direnişin ulaşmaya çalıştığı anlaşmanın temel unsuru, bu harekatların olumsuz yönü ise işgalin hedeflerine yönelik yeni araçlar ve belki de direnişin esirlerin serbest bırakılması karşılığında birtakım güvencenin ortaya çıkmasını sağlayacak olmasıdır.

Zaman faktörü işgalci devlet lehine bir faktör değil, zira Gazze Şeridi’ne yönelik saldırgan savaşın başlangıcında işgal için mevcut olan mutlak uluslararası koruma artık mevcut değil, ABD’nin Siyonist savaş kabinesi üzerindeki baskısı, sivillerin yaygın olarak hedef alınmasından kaçınmak için artarken, Amerikan baskısını içeride tırmandırmaktan kaçınmak için bu, işgali saldırgan harekatlarını erken sona erdirmeye itecek bir aşamaya ulaşmadı. İşgal hükümeti Gazze Şeridi’ne dönük savaşın devamını desteklemek adına (azalmış olsa da) hala bir alan kazanabiliyor, fakat bu alan zaman geçtikçe giderek daralıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version