ASYA

Kishida ‘yeni imaj’ için kabineyi değiştirecek

Yayınlanma

Japonya Başbakan Fumio Kishida, çarşamba günü kabinesini değiştirmeyi planladığını ve kısa süre sonra ülkenin kırılgan toparlanmasını hızlandırmak için “sert” ekonomik önlemler paketi hazırlayacağını söyledi.

Pazar günü G20 zirve toplantısı çerçevesinde Yeni Delhi’de düzenlenen konferansta konuşan Kishida, “Ayın 13’ü gibi parti liderliğinde ve kabinede bir personel değişikliği yapmayı düşünüyorum” dedi.

Japon Başbakan,”Ekonomik tedbirler konusunda, halkın yaşamını fiyat artışlarından korumalarını ve ücret artışları ile yatırımların genişletilmesi eğilimini güçlendirmelerini istiyorum. Gerekli bir bütçe ile sağlam bir şekilde desteklenen sert adımlar atmak istiyorum” diye devam etti.

Kishida geçen ay yaptığı açıklamada eylül ayında bir ekonomik önlemler paketi hazırlamayı planladığını söylemişti.

Bu arada Başbakan, hükümetin sonbaharda toplanması beklenen olağanüstü parlamento oturumunu ne zaman çağıracağı ve yakın gelecekte bir erken seçim için Temsilciler Meclisi’ni feshetmeyi düşünüp düşünmediği konusunda sessiz kaldı.

Vergi ve sosyal güvenlik verilerinin tek bir kimlik kartında birleştirilmesi politikasının uygulanmasında yaşanan bir dizi aksaklıktan sonra Kishida’nın onay oranları düşmüştü.

Yaklaşan görev değişikliğinin, Kishida yönetiminin imajını tazelemeyi amaçladığı düşünülüyor.

Geçen hafta açıklanan veriler Japonya ekonomisinin ikinci çeyrekte tahmin edilenden daha az büyüdüğünü ve temmuz ayında ücretlerin düştüğünü göstererek merkez bankasının güçlü iç talebin ülkeyi toparlanma yolunda tutacağı yönündeki tahminlerini şüpheye düşürdü.

Kishida bir hafta süren Endonezya ve ardından Hindistan gezisi boyunca, Japonya’nın Fukuşima nükleer santralinden arıtılmış radyoaktif su salmasının güvenliği konusunda yabancı liderleri ikna etmek için fırsat kolladı.

Japonya’nın geçen ay atık suyu Pasifik’e bırakmaya başlaması başta Çin olmak üzere bölge ülkelerinin tepkisini çekti. Olay, Pekin’in Japonya’dan deniz ürünleri ithalatını yasaklamasına kadar vardı.

ASEAN ve G20 zirveleri boyunca imajını düzeltmeye çalışan Kishida, “Pek çok ülke zaten deşarj sürecini güvenli ve şeffaf olarak görüyordu. Şimdi bu anlayışın daha da yayıldığını hissediyorum,” dedi.

Bir Japon hükümet yetkilisi, Kishida’nın cumartesi günü G20 zirvesinin bir oturumunda, Çin’i kastederek, “Belli bir ülke alışılmadık eylemlerde bulunuyor” dediğini aktardı.

Ancak ülke içinde yerel halktan, balıkçılardan ve çevre aktivistlerinden de su salınımına büyük tepkiler geldi. Çevreciler ve yerel halk tesisin yakınında protestolar düzenledi.

Deniz ürünlerine düşen rağbeti artırmak ve tepkiyi dindirmek için Kishida’nın arıtılmış nükleer atığın denize boşaltıldığı bölgede yakalandığı söylenen çiğ balığı ve deniz ürünlerini yerken çekilen görüntüleri paylaşıldı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version