ORTADOĞU

Koalisyon için daha ne vermesi gerecek?

Yayınlanma

En kritik bakanlıkları ortaklarına teslim etmesine rağmen Netanyahu koalisyonu zamanında kuramadı ve 14 gün ek süre istedi. “Her şeyi verdikten sonra bile hükümet kurmakta zorlanıyor. Netanyahu’dan başka neler alınabileceğini görmek ilginç olacak.”

İsrail basınına yansıyan bilgilere göre hükümeti kurmakla görevlendirilen Binyamin Netanyahu, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan, hükümeti kurma görevi için süreyi 2 haftalığına uzatmasını istedi. Netanyahu, Herzog’a “Hükümet kurma müzakereleri sürüyor ve büyük ilerleme kaydedildi” dedi. Başka ayrıntıya yer verilmeyen haberde, İsrail Cumhurbaşkanının, Netanyahu’nun talebini kabul edip etmediğinden de bahsedilmedi. Herzog’un, Netanyahu’ya hükümeti kurması için verdiği yasal süre 11 Aralık Pazar günü sona eriyor.

Bakanlıklar henüz dağıtılamadı

Netanyahu’nun Likud partisi bugüne kadar tartışmalı aşırı sağcı üç parti, dini Siyonizm, Yahudi Gücü ve şiddetli LGBTQ karşıtı Noam ile koalisyon anlaşmaları imzaladı. Likud, dün erken saatlerde ultra Ortodoks partiler Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile de “beş bakanlık” karşılığında anlaşıldığını duyurdu. Ancak anlaşmanın geçici olduğu ve hangi bakanlıkların verileceği konusunda nihai anlaşmaya varılamadığı belirtildi. Netanyahu, Herzog’a yazdığı mektupta, Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile ilgili anlaşmaların yeni imzalandığına dikkat çekerek “Pozisyonların tahsisinde hala çözülmemiş sorunlar var” dedi. Öte yandan Netanyahu henüz kendi partisinde de bakan olacak isimleri henüz belirlemedi.

Likud lideri, Arap karşıtı söylemiyle tanınan Yahudi Gücü (Otzma Yahudit) ve Dini Siyonizm Partisi’nin liderlerine en kritik bakanlıkları verdi. Netanyahu, Yahudi Gücü Partisi ile imzaladığı koalisyon anlaşması gereği Ulusal Güvenlik Bakanlığı ile Banliyöler, Necef Çölü ve Celile’yi Geliştirme Bakanlığını ve Yahudi Mirası Bakanlığını Itımar Ben Gvir’in oldu. Geniş yetkilerle donatılmış şimdiki adı “Kamu Güvenliği Bakanlığı” olan Ulusal Güvenlik Bakanlığına, işgal altındaki Batı Şeria Sınır Polisi biriminin de dahil edilmesi gündemde. Likud Lideri’nin Dini Siyonizm Partisi ile yaptığı koalisyon anlaşmasına göre ise Bezalel Smotrich rotasyonlu da olsa Maliye Bakanlığı’nı kontrol edecek. Savunma Bakanlığı için ısrar eden Smotrich, Maliye Bakanlığı’na yetkileri işgal altındaki Batı Şeria’ya doğru “genişletilerek” ikna edildi.

‘Zayıflığın işareti’

Netanyahu’nun koalisyon için Maliye ve Ulusal Güvenlik gibi iki kritik bakanlığı üstelik bu bakanlıkların yetkisi genişletilerek koalisyon ortaklarına verilmesi buna rağmen hükümetin henüz kurulamamış olması dikkat çekiyor. Netanyahu’nun Herzog’dan ek süre istemesiyle ilgili açıklama yapan şimdiki Başbakan Yair Lapid’in partisi Yesh Atid, ek süre talebi Netanyahu’nun “zayıflığının” bir işareti olarak nitelendirdi. Açıklamada, “Her şeyi verdikten sonra bile hükümet kurmakta zorlanıyor ve ek süre istiyor. Netanyahu’dan başka neler alınabileceğini görmek ilginç olacak” denildi.

‘Başka seçeneği mi yok?’

Haaretz yazarı Anshel Pfeffer da bugünkü köşesinden, “Netanyahu neden bu kadar çok gücü Smotrich ve Itamar Ben-Gvir’in ellerine veriyor? Aleyhindeki yasal davaları düşürmek için onlara bağımlı olduğu ve başka seçeneği olmadığı için mi? Yoksa kasıtlı olarak bölgelerde kaos üzerine inşa edilen daha hesaplı bir yaklaşımın mı, ya da yaptıkları her hareketi kontrol edebileceğine inancının mı sonucu?” diye sordu.

Son yıllarda erken seçim ve koalisyon krizi sarmalına girilen İsrail’de 1 Kasım’da yapılan erken genel seçimde, eski başbakan ve muhalefet lideri Netanyahu’nun başını çektiği sağ blok, 120 sandalyeli meclise 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazanmıştı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 13 Kasım’da Netanyahu’yu hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Netanyahu’nun öncülüğündeki sağ blok, dini partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile aşırı sağcı Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version