Güney Kore, Kuzey Kore’nin bombardımanının cuma günü Sarı Deniz’deki iki Güney Kore adasının tahliyesine yol açmasının ardından “provokasyon” olarak adlandırdığı olaya yanıt olarak bir canlı ateş tatbikatı gerçekleştirdi.
Liderleri son zamanlarda sert sözler sarf eden iki Kore arasındaki gerilim tırmanıyor.
Güney Kore ordusu, Yeonpyeong ve Baengnyeong adalarında yaşayanların cuma sabahı Kuzey tarafından yapılan bombardıman nedeniyle sığınaklara yerleştirildiğini açıkladı. Güney Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kuzey’in sabah 9 ile 11 arasında Sarı Deniz adaları yakınlarına yaklaşık 200 top mermisi attığı ve bunların deniz sınırının Kuzey Kore tarafına düştüğü belirtildi. Olayda herhangi bir kayıp bildirilmedi.
Kuzey’in resmi haber ajansı KCNA ise batı kıyısı açıklarındaki atış tatbikatlarının komşusunun büyük ölçekli askeri eylemlerine “doğal bir yanıt” olduğunu söyledi.
Güney Kore ve ABD birlikleri önceki gün Kuzey Kore sınırı yakınlarında ağır silahların da kullanıldığı ortak bir muharebe atış tatbikatı gerçekleştirmişti. Pyongyang, bu tatbikatı bölgeyi “nükleer savaş cehenneminin” eşiğine getiren tehlikeli hamleler olarak tanımlayarak eleştirdi.
Seul anlaşmayı askıya almıştı
Gerilimin tırmanması ortak sınırlarının yakınında gözetleme gibi askeri faaliyetleri azaltmak için 2018’de imzalanan anlaşmanın iptal edilmesinin ardından geldi.
Anlaşma, Pyongyang’ın kasım ayında uzaya başarıyla bir ‘casus’ uydu fırlattığını açıklamasının ardından tartışmaya açıldı. Bunun üzerine Güney Kore, sınır boyunca gözetleme uçuşlarına devam edeceğini söyleyerek anlaşmayı kısmen askıya aldı.
Daha sonra Pyongyang, “kara, deniz ve hava dahil tüm alanlarda askeri çatışmayı önlemek için alınan” tüm önlemleri geri çekeceğini ve sınır bölgesine “daha güçlü silahlı kuvvetler ve yeni tip askeri donanım” konuşlandıracağını söyledi.
Bir dönemin sonu
Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, Kuzey’in bombardımanını “Kore yarımadasında barışı tehdit eden ve gerilimi artıran provokatif bir eylem” olarak nitelendirerek, cuma günkü ateş teatisinin Koreler arası sınır boyunca sakin bir dönemin sonuna işaret ettiğini söyledi.
Shin, Güney’in Kuzey Kore’nin daha fazla saldırgan eylemde bulunmasını engelleyecek “güç yoluyla barış için güçlü bir temel” oluşturacağını da sözlerine ekledi.
İki Kore arasındaki ilişkiler son yıllarda donmuş durumda ve hiçbir üst düzey diyalog ya da işbirliği projesi gerçekleşmiyor.
Pazartesi günü üst düzey askeri komutanlarla bir araya gelen Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Kore Yarımadası’nın “silahlı çatışmanın eşiğine yaklaştığını” ve Güney ile barışçıl birleşmenin artık mümkün olmadığını söyledi.
Muhafazakâr Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, yeni yıl konuşmasında Kuzey Kore’nin nükleer ve füze tehditlerini “tamamen engelleme” sözü verdi.
Yoon ayrıca, Güney Kore – ABD genişletilmiş caydırıcılık sistemini bu yılın ilk yarısına kadar tamamlayacaklarını duyurdu. Pyongyang ise bunun nükleer gerilimi tırmandıracağını söyleyerek sert tepki gösterdi.
Göreve geldiği 2022 yılından bu yana Kuzey Kore hakkında sert ifadeler kullanan Yoon, Güney’in kendi askeri gücünü ve ana müttefiki ABD ile savunma işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini savundu.