AMERİKA

Küresel anlaşma rakamları 3 trilyon doların altına düştü

Yayınlanma

Daha yüksek faiz oranları ve artan jeopolitik gerilimler, küresel çaptan 2023 yılında yapılan anlaşmaların değeri on yıl içinde ilk kez 3 trilyon doların altına düştü.

Financial Times’ın (FT) Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu’ndan (LSEG) aktardığı verilere göre, bu yıl küresel olarak yaklaşık 2,9 trilyon dolar değerinde işlem yapıldı ve bu rakam 2022’ye göre yüzde 17 daha az.

LSEG, 2008-09’dan bu yana ilk kez, açıklanan anlaşmaların değerinin iki yıl üst üste yüzde 10’dan fazla düştüğünü söyledi.

Avrupa, yıllık yüzde 28 düşüşle en keskin düşüşü gösterirken, bir önceki yıla göre anlaşma değerleri Asya-Pasifik bölgesinde yüzde 25 ve ABD’de yüzde 6 daha düşük.

Birleşme ve satın almalar, regülatörlerin daha sert bir yaklaşım benimsemesi ve küresel faiz oranlarındaki hızlı artışın özel sermaye piyasasını soğutmasıyla birlikte, pandemi dönemindeki faaliyet artışının ardından zaten düşüşteydi.

ExxonMobil ve Chevron’un her biri 50 milyar doları aşan bir çift mega ABD enerji anlaşması, bu yılın son aylarında işlem hacimlerini artırdı. Dördüncü çeyrekte yapılan anlaşmaların değeri, üçüncü çeyreğe göre yüzde 28 daha yüksekti.

Finansal sponsorlardan gelen anlaşmalar geçen yıl yüzde 30 azalarak 562 milyar dolara geriledi. Danışmanlar, özel sermaye gruplarının varlıklar üzerinde değerleme konusunda anlaşmaya varmakta zorlandığını söyledi.

Brookfield’in, Center Parcs’ı 4 milyar sterlinden fazla bir fiyata satma planları, daha yüksek faiz oranları ve enflasyon döneminde ödemeye istekli yatırımcı bulmanın zorluğuna örnek teşkil etti.

Anlaşma yapıcılar, özel sermaye gruplarının, faaliyette uzun süreli bir yavaşlamanın ardından gelecek yıl anlaşma yapmak için daha fazla baskı altına girmesinin beklendiğini söyledi.

Küresel yatırım bankacılığı bedelleri de yavaşlamadan zarar gördü ve geçen yıla göre yüzde 8 düşüşle 105 milyar dolara geriledi. Birleşme ve satın alma ücretleri yüzde 26 düşüşle 2016’dan bu yana en düşük seviye olan 29 milyar dolara geriledi.

Goldman Sachs, ABD’deki lider konumunun etkisiyle birleşme ve satın alma danışmanlığı çalışmalarında en üst sırada yer aldı. Morgan Stanley ve JPMorgan, sırasıyla Asya ve Avrupa’da lider olarak ikinci ve üçüncü oldu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version