Dünya Basını

Küresel kahve sektörü şokta: Fiyatlar yüzde 70 arttı, alımlar durma noktasına geldi

Yayınlanma

Küresel kahve ticareti, özellikle Arabica kahve çekirdeklerindeki yüzde 70’lik fiyat artışı nedeniyle durma noktasına geldi. Kahve üreticileri ve kavurucuları, perakende mağazalarının bu yüksek fiyatları kabul etmekte zorlanması üzerine alımlarını minimum seviyeye indirdi. Uzmanlar, fiyatların düşmemesi hâlinde sektörde büyük sıkıntılar yaşanabileceği ve piyasada konsolidasyonun görülebileceği uyarısında bulunuyor.

Küresel kahve ticareti, tedarikçilerin perakende mağazalarını kabul etmeye ikna edemediği sert fiyat artışları nedeniyle durma noktasına geldi.

Küresel kahve ticareti ve kavurma şirketleri, sektörün tedarikçilerin perakende mağazalarını kabul etmeye ikna edemediği sert fiyat artışlarından etkilenmesiyle alımlarını en düşük seviyeye indirdiklerini belirtiyor.

Bu hafta Houston’daki ABD Ulusal Kahve Birliği’nin yıllık kongresine katılanlar, dünya genelindeki kahve anlaşmalarında referans alınan ICE borsasında işlem gören Arabica kahve vadeli işlemlerinin kasım ayından bu yana yüzde 70 artmasıyla şok yaşadıklarını ifade etti.

Ekvador’daki ELCAFE C.A. Genel Müdürü Renan Chueiri, bu yıl ilk kez hazır kahve üreticisinin beklenen yıllık üretiminin tamamını mart ayına kadar satamadığını söyledi.

Chueiri, “Normalde bu zamana kadar ürünümüzün tamamını satmış olurduk ama şu ana kadar üretimin yüzde 30’undan daha azını sattık. Fiyatlardaki büyük artış müşterilerin nakit akışını etkiliyor, ihtiyaçları olanı satın alacak paraları kalmıyor,” dedi.

Kahve fiyatlarındaki artış, özellikle en büyük üretici Brezilya olmak üzere önemli kahve yetiştiren bölgelerindeki düşük üretimden kaynaklanıyor ve bu da çekirdeklerin bulunabilirliğini azaltıyor.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kahve brokeri, “Kimse risk almak istemiyor, kimse gelecekteki teslimatlar için alım yapmıyor, herkes günü kurtarmaya çalışıyor,” dedi ve “günü kurtarmaya çalışmak” ifadesiyle, sadece o an için gerekli olanı satın almayı ve stok yapmaktan kaçınmayı kastettiğini belirtti.

Brezilya’da son dönemdeki pek çok anlaşmanın çok temkinli bir şekilde yapıldığını söyleyen broker, “Bir anlaşmayı kapatıyorsunuz ve ardından çiftliğe veya depoya gidip kahvenizi almak için yedi gününüz var. Kaliteyi kontrol ediyorsunuz ve eğer iyiyse, ödemeyi yerinde yapıp kahveyle birlikte ayrılıyorsunuz,” diye ekledi.

Reuters‘ın yakın zamanda yaptığı bir anket, yüksek fiyatların talebi azaltması ve gelecek yıl Brezilya’da rekor bir hasat beklentisiyle Arabica kahve fiyatlarının yıl sonuna kadar yüzde 30 düşebileceğini öngörüyordu.

Ancak fiyatlar ciddi ölçüde düşene kadar, kahve endüstrisinin büyük bir bölümü zor günler geçirebilir.

Dünyanın en büyük kahve tüketim pazarı olan Amerika’daki büyük bir kahve kavurma şirketinin genel müdürü, bazı müşterilerinin işlerine devam edip edemeyeceklerinden emin olmadıklarını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen genel müdür, ajansa yaptığı açıklamada, “Yeni fiyatlarla ürünlerini satıp satamayacaklarını bilmiyorlar. Bazı insanlar batıyor,” değerlendirmesini yaptı.

Genel müdür, süpermarketlerin ve marketlerin kavurucuların istediği yüksek fiyatlara karşı çıktığını, müzakerelerin uzun sürdüğünü ve bazı perakende satış noktalarının raflarında kahve sıkıntısı yaşanmaya başladığını belirtti ve “Bu bir kâbus oldu,” diye ekledi.

Orta ve Güney Amerika’dan gelen çekirdekleri alan Amerika’daki limanlara yakın kahve depolarında normal hacimlerinin yarısı kadar ürün bulunduğunu belirten büyük depolama şirketlerinden birinin yöneticisi, “Bazı depolama şirketleri siloları sahiplerine geri veriyor, kiralama sözleşmelerini erken feshediyor,” dedi.

Broker MVLcoffee’nin sahibi Michael Von Luehrte, kahve piyasasının, özellikle ticaret tarafında konsolidasyon görebileceğini söyledi.

Daha fazla sermayeye sahip şirketlerin ticaret hacimlerini artırabileceğini, diğerlerinin ise azalan finansmanla sıkıntı yaşayacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan emtia tüccarı Louis Dreyfus, konferans sırasında yaptığı bir sunumda, kahve ekim alanının yüksek fiyatlara tepki olarak genişlediğini ifade etti.

Genişleme Hindistan, Uganda, Etiyopya ve Brezilya gibi ülkelerde gerçekleşti. Şirket, Brezilya’nın büyük bir hasat yapmayı başarması hâlinde, yeni ekilen alanlarla birlikte fiyatlarda çöküşe yol açabileceğine inanıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version