Asya

Küresel resesyon endişelerinin artması Asya’daki bankaları vurdu

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu kapsamlı gümrük vergilerinin ardından küresel durgunluk korkularının yoğunlaşmasıyla pazartesi günü Asya’da banka hisseleri satışlara öncülük etti.

Keskin düşüş, yatırımcıların kredi verenlerin varlık kalitesi ve karlılığının ekonomik gerilemeden etkileneceğini ve bunun da anlaşma yapmayı engelleyeceğini hesaplamasıyla geldi.

Banka hisselerine verilen darbe özellikle Japonya’da sert oldu ve yatırımcıların karlılığı artıracak faiz artışlarına dair umutlarının azaldığını yansıttı. TOPIX bankacılık alt endeksi, daha geniş TOPIX endeksindeki %7,8’lik düşüşe kıyasla %10,0 düşüşle kapandı.

Hong Kong merkezli banka hisseleri de ağır darbe aldı. HSBC Holdings ve Standard Chartered sırasıyla %14,8 ve %16,1 oranında gerileyerek pazartesi günkü düşüşe öncülük etti. Anakara Çin işlerine büyük ölçüde bağımlı olan büyük bir yerel kredi kuruluşu olan Bank of East Asia %11,2 oranında düşerken, Dah Sing Financial Group %12,2 oranında değer kaybetti. HSBC’nin %8,36 ile ikinci en büyük ağırlığa sahip olduğu gösterge Hang Seng Endeksi %13,2 değer kaybetti.

Natixis’in Hong Kong merkezli kıdemli ekonomisti Gary Ng, uluslararası alanda daha aktif olan bankaların, belirli bölgelerle sınırlı olanlara kıyasla, tarifelerin yol açtığı resesyon korkularına dahil olma risklerinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Çin’in devlete ait büyük kredi kuruluşlarının düşüşleri, ülkenin dört büyük bankası olan Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China ve Bank of China için %8 ile %11 arasında nispeten daha az şiddetli oldu.

Singapur’da DBS Group Holdings %9,3 düşerken, Oversea-Chinese Banking Corp. ve United Overseas Bank sırasıyla %6,9 ve %6,3 geriledi.

‘Kara Pazartesi’: Piyasalardaki tarife çöküşü derinleşiyor

Macquarie Capital Asean hisse senedi araştırma müdürü Jayden Vantarakis, ticaret finansmanının Singapur bankalarının kredi risklerinin %12-18’ini oluşturduğunu söyledi. Vantarakis, yeni gümrük tarifesi rejiminin etkisinin azalmaması halinde bankaların işlerinin bu kısmının yavaşlayacağını söyledi.

S&P Global Ratings’in Singapur merkezli kredi analisti Eunice Tan, ticaret merkezli Asya-Pasifik’in yavaşlayan küresel büyümeden etkileneceğini söyledi. “Riskten kaçış hissiyatının kök salması ve finansman maliyetlerini yükselterek ekonomik etkileri artırması potansiyeli de var.”

Güney Kore’de KB Financial Group hisseleri %7 gerilerken, Hana Financial Group %6 civarında değer kaybetti. Hana Securities’de kıdemli analist olan Choi Jung-wook, “Piyasa, yoğunlaşan ticaret savaşından kaynaklanan resesyon endişelerini yansıtıyor ve bankacılık hisseleri de bir istisna değil,” dedi.

Yatırımcıların Japon banka hisselerine yönelik iştahı, Japonya Merkez Bankası’nın politika normalleşmesini sürdüreceği ve bankaların kar marjlarını iyileştirmelerine izin vereceği beklentisiyle artıyordu. Geçtiğimiz aya kadar Japonya’nın en büyük bankası olan MUFG, tüm zamanların en yüksek seviyelerini her gün yeniden yazıyordu. MUFG hisseleri Mart sonundan bu yana %26 oranında düştü.

“Bazı yatırımcıların ödünç parayla banka hissesi aldıkları anlaşılıyor. Şimdi marj çağrılarıyla karşı karşıyalar ve pozisyonlarını tasfiye etmek zorunda kalabilirler,” diyor Marine Strategies’in kıdemli piyasa analisti Mutsumi Kagawa. Kagawa, kötüleşen iş ortamının, birleşme ve satın almalar ve yönetim satın almaları gibi güçlü anlaşma yapma faaliyetleri sayesinde büyüyen banka kredilerini etkileyebileceğini belirtti.

Dai-ichi Life Research Institute baş ekonomisti Hideo Kumano, “Bu yıl ek faiz oranı artışı beklentileri azaldı, dolayısıyla banka kazançlarında iyileşme beklentileri de azaldı,” dedi.

Kumano, “Bankaların artan kredi riskleriyle karşı karşıya kalacağına dair endişeler var. Bu noktada, satışlar kredi zararı beklentilerine dayanıyor, ancak bunlar gelecekte gerçek zararlara dönüşebilir” değerlendirmesini yaptı.

Politikanın normalleşmesine yönelik beklentilerin azalması, sadece 10 gün önce %1,6’ya yakın olan 10 yıllık Japon devlet tahvillerinin getirisine de yansıdı ve pazartesi günü %1,1 civarına geriledi.

Piyasadaki çalkantı Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) müdahale edebileceği spekülasyonlarına yol açtı. Başbakan Shigeru Ishiba, hükümetinin tarifelerden etkilenen sektörlere kısa vadeli işletme fonları sağlamak gibi destekleri değerlendirdiğini söyledi. COVID-19 salgını sırasında BOJ’un banka kredilerini teminat olarak kullanarak finansal sisteme likidite enjekte etmesi gibi emsaller yaşanmıştı. Kumano, BOJ’un bu kez benzer adımlar atıp atmayacağının henüz kesin olmadığını söyledi.

Kagawa ise satışların aşırıya kaçtığına inanıyor. Kagawa, hem yatırımcıların hem de düzenleyicilerin borsada işlem gören şirketlere hissedar çıkarlarına odaklanmaları yönünde artan baskısı nedeniyle Japon bankalarının yıllar içinde temettülerini istikrarlı bir şekilde artırdığını savunuyor. Yatırımcılar ayrıca Japon şirketlerinin bilançolarındaki büyük miktardaki birikmiş kazançları daha verimli kullanmalarını talep ediyor.

Kagawa, “Trump tarifelerine yanıt olarak iş stratejisinde bazı ayarlamalar olacaktır,” dedi ve ekledi: “Ancak bankaların birikmiş karlarıyla daha verimli olma politikalarını değiştirmeleri pek olası değil.”

Japonya, Trump’ın gümrük vergilerinin etkilerini ‘ulusal kriz’ olarak adlandırdı

Çok Okunanlar

Exit mobile version