DİPLOMASİ

Küresel ticarette bu yıl kısmi toparlanma bekleniyor

Yayınlanma

Uluslararası kuruluşlara göre, enflasyonun düşmesi ve ABD ekonomisinin canlanmasıyla birlikte küresel ticaretteki büyüme bu yıl iki kattan fazla artacak.

OECD, IMF ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), yüksek fiyatlar, artan faiz oranları ve durgun talep nedeniyle 2023 yılında yaşanan yavaşlamanın ardından bu yıl küresel ürün akışında keskin bir toparlanma öngörüyor.

OECD’ye göre küresel mal ve hizmet ticaretinin bu yıl %2,3, 2025 yılında ise %3,3 artması bekleniyor. Geçen yılki büyüme sadece %1’di.

OECD baş ekonomisti Clare Lombardelli, yükselişin büyük bir kısmının, daha geniş ekonomik büyümenin yanı sıra ticaretin artmasıyla “döngüsel bir toparlanmadan” kaynaklandığını söyledi. Lombelli, Çin ve Doğu Asya’nın büyük itici güçler arasında yer almasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Ticaretteki artış, 2024’ün ilk çeyreğinde AB’nin en büyük ekonomilerinden bazılarında büyümenin artmasına şimdiden yardımcı oldu. Avro bölgesinin genel büyümesi bir önceki üç aylık döneme göre %0,3 artarak 2022’nin üçüncü çeyreğinden bu yana en güçlü seviyesine ulaştı.

Lombardelli, “Bu yıl ve gelecek yıl ticaret konusunda daha güçlü rakamlara sahibiz, ticaret tarafında oldukça olumlu gelişmeler gördük,” dedi.

Salı günü yayınlanan verilere göre, Almanya’nın ihracatı mart ayında bir önceki aya göre %0,9 artarak tahminlerden daha hızlı yükseldi ve çeyrek bazda %3,2’lik büyümeye katkıda bulundu. Avrupa’nın en büyük ekonomisine yapılan ithalat da mart ayında %0,3, ilk çeyrekte ise %1,7 arttı.

IMF de son Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda küresel ticaret hacmindeki büyümenin 2024 yılında %3’e ulaşacağını öngördü. Hizmet ticareti için tahminlerde bulunmayan DTÖ, mal ticaretinin geçen yıl %1,2 düştükten sonra 2024’te %2,6 artmasını bekliyor.

Almanya ve İtalya da net ihracattaki artışın ilk çeyrekte büyümeyi desteklediğini açıkladı.

Salı günü yayınlanan verilere göre Fransa’nın mal ihracatı mart ayında bir önceki aya göre %2,9 artarak AB’nin ikinci büyük ekonomisindeki ticaret açığını son üç yılın en düşük seviyesine indirdi.

Hollanda Ekonomi Politikaları Analiz Bürosu (CPB) tarafından yayınlanan Dünya Ticaret Monitörüne göre, mal ticareti şubat ayında bir yıl sonra ilk kez büyümeye geri döndü.

Buna rağmen, küresel ticaret büyümesinin bu yıl pandemi öncesi seviyelere dönmesi hâlâ beklenmiyor. IMF rakamlarına göre mal ve hizmet ticaret hacmi 2006-2015 yılları arasında yıllık ortalama %4,2 oranında büyüdü.

OECD, IMF ve DTÖ hükümetlerin ulusal güvenlik, güven ve yerli şirketlere destek konularına odaklanması nedeniyle jeopolitik gerilimler, bölgesel çatışmalar ve ekonomik belirsizliğin ticaret üzerinde yarattığı riskler konusunda uyarıda bulundu.

DTÖ’ye göre, Ukrayna savaşından bu yana jeopolitik olarak birbirine bağlı ülkeler arasındaki ticaret akışı, bu bloklar içindeki ticaretten %4 daha yavaş büyüyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version