Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Kuzey Buz Denizi’nde stratejik ortaklık: Rusya ve Çin ortak devriye gerçekleştirdi

Yayınlanma

Çin Sahil Güvenlik İdaresi, ülkenin sahil güvenlik gemilerinin ilk kez Rusya’nın Kuzey Deniz Yolu güzergâhı olan Arktik Okyanusu’nda Rus gemileriyle ortak devriye gerçekleştirdiğini duyurdu.

İdareye göre bu görev, Çin gemilerinin alışık olmadıkları sularda görev yapma yeteneklerini sınadı ve uzun mesafeli okyanus seferlerinin kapsamını genişletti.

Ayrıca, ülkenin uluslararası ve bölgesel deniz devriyelerine aktif katılımına da katkı sağladı.

Kuzey Deniz Yolu, Rus yetkililer tarafından Çin de dâhil olmak üzere hammadde taşımacılığı için gelecek vaat eden bir güzergâh olarak değerlendiriliyor.

Ukrayna’daki savaşın patlak vermesinden sonra bu rotadaki yük trafiği yılda 30 milyon tonu aşacak şekilde artış gösterdi. Fakat, Rusya’nın modern sınıf buz kırıcılarının yetersizliği nedeniyle hacimlerin daha da büyümesi mümkün olmadı.

Daha önce Rusya ve Çin birkaç ortak deniz tatbikatı düzenlemişti. Temmuz ayında Pasifik Okyanusu’nda eğitim manevraları yapıldı. O dönemde Çin ve Rusya’nın donanma gemileri Tayvan’ın güney kesimini çevreleyen Güney Çin Denizi’nde devriye tatbikatı gerçekleştirdi.

Eylül ayı başında Çin, Rusya’nın modern tarihindeki en büyük tatbikat olan ‘Okyanus-2024’e katıldı. Tatbikatlar Pasifik ve Arktik okyanusları ile Akdeniz, Hazar ve Baltık denizlerinde icra edildi.

Tatbikatlara 400’den fazla savaş gemisi, denizaltı ve destek gemisi, 120’den fazla uçak ve helikopter, yaklaşık 7 bin adet silah, askeri ve özel teçhizatın yanı sıra 90 bin asker iştirak etti.

Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov, donanmanın ‘olası bir düşmanın okyanus yönlerinden geniş çaplı saldırısı’ senaryosunu uygulamakla görevlendirildiğini belirtti. Ordu ayrıca Ukrayna’daki savaş deneyimini de göz önünde bulundurarak çıkarma harekâtları ve insansız hava araçlarına karşı mücadele tatbikatı yapmak zorundaydı.

Eylül ayı sonunda Ohotsk Denizi ve Japon Denizi’nde bir başka Rus-Çin tatbikatı olan ‘Beybû/Etkileşim-2024’ düzenlendi. Tatbikata Rus tarafından büyük denizaltı savar gemileri Amiral Panteleyev ve Amiral Tributs, küçük denizaltı savar gemileri MPK-82 ve MPK-107 ile Talnah Konsantratör Filosuna ait küçük füze gemisi Smerç katıldı. Çin Donanması ise Şining ve Vusi muhriplerini, Lin Yi fırkateynini ve entegre ikmal gemisi Tayhu’yu gönderdi.

Çin ve Rusya ‘savaş odaklı’ ortak deniz tatbikatını tamamladı

DİPLOMASİ

Lübnan, Rusya’dan diplomatik yardım talep etti

Yayınlanma

Lübnan’ın Rusya Büyükelçisi Şevki Bu Nasır, ülkesinin Orta Doğu’daki çatışmanın çözümü için Rusya’dan diplomatik destek istediğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Lübnan’a bu konuda tam destek sözü verdi.

Lübnan’ın Moskova Büyükelçisi Şevki Bu Nasır, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, Lübnan’ın Orta Doğu’daki çatışmanın çözümü için Rusya’dan diplomatik yardım talep ettiğini bildirdi.

Bu Nasır, Rus tarafından Birleşmiş Milletler platformu ve diğer uluslararası örgütler aracılığıyla Orta Doğu ve dünyadaki tüm ilgili taraflar ve etkili aktörlerle iletişim kurarak diplomatik çabalarını artırmasını istediklerini ifade etti.

Büyükelçi, “Moskova, Rus yetkililerin barışçıl bir çözüm için destek aramak üzere çok sayıda girişimde bulunduğunu açıkça ortaya koydu,” dedi.

Bu Nasır’ın aktardığına göre, Rusya ve Lübnan Dışişleri Bakanları Sergey Lavrov ile Abdullah Bu Habib arasında yakın zamanda gerçekleşen görüşmede, Lavrov mevkidaşına Rusya’nın Ortadoğu’daki, özellikle de Lübnan’daki çatışmayı sona erdirmek için gerekli tüm çabayı göstermeye hazır olduğunu belirtti.

Lavrov, 2 Ekim’de Moskova’da Arap büyükelçileriyle Ortadoğu’daki gerilimi ele aldı. Toplantıya katılan yetkililer, Filistin-İsrail çatışma bölgesinde acil ateşkes sağlanmasını savunarak, tüm bölge için yıkıcı sonuçlar doğurabilecek geniş çaplı bir çatışma riskinden duydukları endişeyi dile getirdiler.

Elçiler, çatışmanın sona erdirilmesi ve Orta Doğu’daki durumun normalleştirilmesi yönündeki çabalarından dolayı Rusya’ya teşekkürlerini iletti.

Stephen Walt: Netanyahu, Irak’ı işgal eden George W. Bush ile aynı büyük hatayı yapıyor

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Diplomasi rüzgarları: ABD’den Ukrayna’da çözüm mesajı

Yayınlanma

ABD, Ukrayna’daki savaşın diplomatik yollarla çözümünün yakın gelecekte başlayabileceğine dair umut besliyor. Bu iyimser yaklaşım, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell’ın Washington’da yaptığı konuşmada dile getirildi.

Campbell’a göre, bazı sorunların müzakere masasında çözülmesi gerektiği fikri giderek daha fazla kabul görüyor. “Umarım çok da uzak olmayan bir gelecekte kendimizi bir tür diplomatik süreç içinde bulacağız,” diyen Campbell, durumun çözümüne ilişkin beklentileri ifade etti.

Campbell ayrıca, Beyaz Saray’ın Ukrayna’ya ATACMS taktik balistik füzelerinin tedariki ya da Batı’nın Rus topraklarının derinliklerine silahla saldırması konusunda henüz yeni bir karar almadığını belirtti.

Bakan Yardımcısı, bu meselelerin ABD yönetiminde halen tartışma aşamasında olduğunu vurguladı.

Ayrıca Campbell, Rusya’nın son iki yılda savunma sanayi kapasitesini artırma hızına ilişkin endişelerini de dile getirerek “Rusya silahlı kuvvetlerinin bizi gerçekten kaygılandıran bir hız ve kararlılıkla yeniden yapılandırıldığını gördük,” diye ekledi.

Eylül ayı sonunda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, küresel toplumu barışı korumak için birleşmeye çağırdı ve barışın Ukrayna için ‘gerçek ve adil’ olması gerektiğini savundu.

Zelenskiy ayrıca ABD ziyareti sırasında, Rus birliklerinin geri çekilmesini ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasını içeren barış girişimini bir dizi dünya lideriyle görüştüğünü belirtti ve toplamda yaklaşık 100 ülkenin ve uluslararası kuruluşun barış formülünü desteklediğini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Batı’nın Ukrayna’ya sırtını dönmemesi gerektiğini ve ülkenin yok olmak yerine özgürlüğünü korumasını sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.

Daha önce Zelenskiy, Batılı müttefiklerine kış gelmeden savaşı sona erdirmeleri ve uluslararası güvenlik düzenini yeniden tesis etmeleri çağrısında bulunmuştu. Aynı zamanda Kiev, Rus topraklarını vurmak üzere uzun menzilli ABD füzelerini kullanmak için izin istedi ve saldırıların yalnızca askeri hedeflere yönelik olacağını ifade etti.

Ukrayna’dan barış için toprak tavizi sinyali

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

NATO’nun yeni genel sekreteri Rutte’nin ilk durağı Kiev

Yayınlanma

NATO’nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte, görevindeki ilk yurt dışı ziyaretini Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gerçekleştirdi. Rutte, ittifakın Ukrayna’ya desteğini vurgularken, silah üretiminin artırılması ve müttefiklerin desteğinin sürdürülmesi konularına öncelik vereceğini belirtti.

NATO’nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ulaştı. Söz konusu ziyaret Rutte’nin NATO Genel Sekreteri sıfatıyla gerçekleştirdiği ilk yurt dışı seyahati olma özelliğini taşıyor.

Bloomberg, Rutte’nin Kiev ziyaretinin amacını ‘ittifakın Ukrayna’ya verdiği desteği somut bir şekilde göstermek’ olarak yorumladı.

Kiev’e varışında yaptığı açıklamada, silah üretiminin artırılmasının NATO için öncelikli konulardan biri olacağının altını çizdi.

Bununla birlikte Rutte, müttefik ülkeleri Ukrayna’ya desteklerini sürdürmeleri konusunda daha fazla ikna etmeyi hedeflediğini de sözlerine ekledi.

NATO’nun yeni genel sekreteri, Ukrayna’nın gelecekte ittifaka üye olacağı konusundaki inancını da vurguladı.

Eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 1 Ekim tarihinde Kuzey Atlantik İttifakı’nın genel sekreterliği görevini resmen devraldı. Rutte, bu görevde 2014 yılından beri hizmet veren Jens Stoltenberg’in yerini aldı.

Öte yandan, Kremlin’den yapılan açıklamada NATO politikasında herhangi bir değişiklik beklenmediği ifade edildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rutte’nin Moskova tarafından ‘iyi tanındığını’ ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisiyle müzakere masasında çok zaman geçirdiğini belirtti.

Peskov’un değerlendirmesine göre, Rusya ve Hollanda arasında iyi ve pragmatik ilişkiler kurma umudu vardı. Fakat Hollanda yönetimi, Moskova ile temasları tamamen dışlayan ‘oldukça uzlaşmaz’ bir tutum sergiledi.

NATO’nun genel sekreter adayı Mark Rutte kimdir?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English