Rusya
Lavrov: Avrupa’daki ‘gönüllüler koalisyonu’ üstünlük hissi istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa’daki ‘gönüllüler koalisyonunun’ kendi üstünlüklerini hissetmek ve başkalarını dinlemeden karar almak istediğini belirtti. Lavrov, bu yorumu, Ukrayna’ya barış gücü gönderme olasılığının tartışıldığı Paris’teki zirveye atıfla yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa’daki “gönüllüler koalisyonunun” kendi üstünlüklerini hissetmek ve başkalarını dinlemeden karar almak istediğini söyledi.
Sunucu Pavel Zarubin’e mülakat veren Lavrov, mart sonunda Paris’te düzenlenen ve bir grup ülkenin Ukrayna’ya barış gücü konuşlandırmayı tartıştığı zirveyi ele alan Lavrov, “Onlar kendi isimlerinde neye gönüllü olduklarını söylemediler, görünüşe göre kendi üstünlüklerini hissetmeyi, başkalarının görüşlerini tamamen görmezden gelerek istedikleri gibi karar alma yeteneği istiyorlar,” dedi.
Lavrov, Rusya ile bu dilde konuşulmaması gerektiğini vurguladı.
Avrupalı politikacıların şok edici düşmanlık yoluyla iktidara tutunmaya çalıştıklarına dikkat çeken Lavrov, AB yetkililerinin Moskova’ya karşı savaş çığırtkanı sloganlar atarak, ancak seçimler sırasında vaat ettiklerine uydukları takdirde iktidarda kalabileceklerini anladıklarını kaydetti.
Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa ülkelerinin Lviv, Kiev ve Odessa’ya asker gönderebileceğini belirtmişti.
Mart sonunda Macron, Avrupa’nın Ukrayna’ya göndermek istediği barış gücünün bir saldırı durumunda “askeri yanıt” verebileceğini söylemişti.
Bununla birlikte, Batılı askerlerin cephe hattına konuşlandırılmayacağını kaydetmişti. Aynı zamanda Macron, Ukrayna’ya ek 2 milyar avro askeri yardım tahsis edileceğini duyurmuştu.
The Washington Post gazetesi, Avrupa ülkelerinin çatışmalar sona erdikten sonra Ukrayna topraklarına 25 bin ila 30 bin askerden oluşan tugaylar göndermeyi değerlendirdiğini yazmıştı.
Haberde, Fransa’nın yaklaşık 10 bin asker gönderebileceği belirtilmişti.
Lavrov, Avrupa’nın Ukrayna’ya barış gücü gönderme planını, Kiev’i Rusya’ya karşı savaşa “kışkırtmanın” devamı ve AB açısından “küstahlık” olarak nitelendirmişti.
Daha sonra Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ise, Ukrayna’da bir barış anlaşması yapıldıktan sonra, anlaşmanın belirli yönlerinin uygulanmasını denetleyecek “silahsız gözlemcilerin” yerleştirilebileceğini belirtmişti.
Trump’ın özel temsilcisi Kellogg’dan Ukrayna için ‘Almanya modeli’ önerisi