ASYA

LDP liderlik seçimlerini kazanan Shigeru Ishiba Japonya’nın Başbakanı olmaya hazırlanıyor

Yayınlanma

Eski Savunma Bakanı Shigeru Ishiba iktidardaki Liberal Demokrat Parti’ye (LDP) ve Japonya’ya liderlik edecek.

Daha önce Parti genel sekreterliği de yapmış olan tecrübeli şahin isim Ishiba, cuma günü yapılan LDP başkanlık seçimini, ikinci tur oylamada ekonomi güvenliği bakanı Sanae Takaichi’yi yenerek kazandı. Önümüzdeki hafta parlamentoda yapılacak oylamanın ardından başbakan olması bekleniyor.

Ishiba, 194 oy alan Takaichi’ye karşı 215 oyla ikinci tur oylamayı kazandı.

Oylamanın ardından Ishiba, merhum eski Başbakan Shinzo Abe döneminde genel sekreter olarak görev yaptığını hatırlatarak, parti üyelerinin özgür ve açık tartışmalar yapabildiği bir dönem olduğunu söyledi.

“Hepimizin bir arada olduğu, adil, hakkaniyetli ve mütevazı bir LDP’nin olduğu o döneme tekrar dönmek istiyorum” dedi.

“İnsanlara inanarak, cesaret ve samimiyetle doğruları söyleyerek bu ülkeyi güvenli ve emniyetli bir yer haline getirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım” diye ekledi.

‘Savunmamızı ve ABD-Japonya ittifakını güçlendirmeliyiz’

Başbakan Fumio Kishida, seçimlerin halka LDP’nin değişime istekli olduğunu gösterdiğini, giden liderin sadece ülke içinde büyüme odaklı bir ekonomiye ulaşma çabalarının hızlandırılması ihtiyacına değil, aynı zamanda savunma ve diplomatik çabaların güçlendirilmesine de değindiğini söyledi.

Kishida, “Diplomasi açısından uluslararası toplum tarihi bir dönüm noktasında ve büyük bir kafa karışıklığı içinde” dedi.

“Ulusal savunma kabiliyetlerimizi temelden güçlendirirken Japonya-ABD ittifakını da güçlendirmeliyiz” vurgusu yapan Kishida, “Küresel Güney’deki benzer düşünen ülkelerle işbirliği yaparak, uluslararası toplumu bölünme ve çatışma yerine işbirliğine yönlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘İstikrarlı bir hükümet zor’

Hokkai-Gakuen Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Kentaro Yamamoto, Ishiba’nın zaferinin Abe döneminin hizipçi siyasetinin sona erdiğine işaret ettiğini söyledi.

The Japan Times’a konuşan Yamamoto, “Ancak Ishiba’nın koalisyon üyeleri arasındaki zafer marjının dar olması, parti içindeki tabanının son derece kırılgan olduğu anlamına geliyor” dedi ve ekledi: “(Gelecekteki) Alt ve Üst Meclis seçimlerinde büyük zaferler elde etmediği sürece istikrarlı bir hükümet kurması mümkün olmayacaktır.”

Savunma odaklı politika

Ishiba uzun zamandır ulusal güvenlik konularında bir uzman ve bölgesel ittifakların – Asya NATO’su önerisi de dahil – ve savunmanın güçlendirilmesinin bir savunucusu olarak biliniyor ve bu da onu seçim öncesi medyada hem halk hem de LDP destekçileri arasında dokuz adaydan hangisinin partiyi en iyi şekilde yöneteceği konusunda yapılan anketlerde en üst sıraya ya da en yakın sıraya yerleştirdi.

Ishiba 2007-2008 yılları arasında bir yıldan az bir süre savunma bakanlığı yapmış olsa da, 2002-2004 yılları arasında yaklaşık iki yıl boyunca Savunma Bakanlığı’nın atası olan Japonya Savunma Ajansı’nın genel müdürü olarak görev yaptı.

Göreve zengin bir ulusal güvenlik deneyimi getirecek olsa da, kendini gunji otaku (askeri inek) olarak tanımlayan bu kişinin, LDP’nin “gittikçe ağırlaşan” bölgesel güvenlik ortamında ülkenin savunmasını “büyük ölçüde güçlendirmek” için uygulamaya koyduğu politikaları devam ettirebilmesi için Japonya’nın güvenlik müttefiki ABD ile daha yakın ilişkiler kurması bekleniyor.

Ancak daha acil olarak, planlanan savunma bütçesi artışları için ek paranın nereden geleceği ve daha fazla vergi artışının gerekli olup olmayacağı konusunda temkinli olan halkı ikna etmesi de gerekecek.

Muhalefet de yeni liderini seçti

Ritsumeikan Üniversitesi siyaset bilimcisi Masato Kamikubo, Ishiba’nın zaferinin LDP’nin genel seçim çağrısı yapıldığında partiyi en iyi kimin yöneteceğini düşündüğünü gösterdiğini söyledi. Parti, ana muhalefetteki Japonya Anayasal Demokratik Partisi (CDP) ve onun pazartesi günü seçilen yeni lideri eski Başbakan Yoshihiko Noda ile karşı karşıya geldiği için bu özellikle acil bir konu haline geldi.

The Japan Times’a konuşan Kamikubo, “Noda oy kazanmak için ‘merkez sağ muhafazakar’ bir yaklaşım çağrısında bulundu ve şu anda seçmenlerin %50-60’ını oluşturduğu düşünülen sözde bağımsız seçmenleri kazanmak için CDP’nin politika çizgisini soldan merkeze kaydırmayı hedefliyor” dedi.

Kamikubo, Takaichi’nin LDP’nin geleneksel destekçilerine hitap eden muhafazakar bir politika yönelimine sahip olduğunu, ancak bağımsız seçmenlerin desteğini kazanmasının zor olduğunu söyledi.

Kamikubo, “Bence birçok Diet üyesi, sosyal politikalara daha ılımlı ve merkezci yaklaşan Ishiba’nın seçim zamanı geldiğinde bağımsız seçmenlerin ilgisini çekebileceğini düşünüyor” diye ekledi.

Kishida yönetimi tarafından dışarıdan biri olarak görülen Ishiba, başbakanı ve partiyi sık sık ve açıkça eleştirdi – özellikle de başbakanın geçen yılın sonlarında parti gruplarını saran siyasi fon skandalını ele alma şekli konusunda. Buna ek olarak, halen 54 üyeli bir fraksiyonu ve parti içinde perde arkasındaki etkisini sürdüren LDP Başkan Yardımcısı Taro Aso da Ishiba’dan hiç hoşlanmıyor.

Ishiba’nın en açık sözlü siyasi düşmanları onu yurttaşlarına karşı bir “hain” olarak tanımladılar. Ishiba, 1993 yılında dönemin Başbakanı Kiichi Miyazawa’ya karşı verilen güvensizlik önergesini destekledi ve yeni bir parti için LDP’den ayrıldı.

Daha sonra 1997’de geri döndü ve LDP’nin kademelerinde yükselerek bölgesel yeniden canlandırma bakanlığı da dahil olmak üzere birçok Kabine görevinde bulundu.

2008 yılında dönemin Başbakanı Aso’nun Tarım Bakanı olan Ishiba, LDP’nin yaklaşan Alt Meclis seçimlerinde yenilgiye uğrayacağı korkusuyla istifa etmesini söylediğinde partinin ağır topu ile arasında iyi niyet oluşmadı.

Ancak kampanyanın son günlerinde Ishiba hem Kishida’nın hem de Aso’nun desteğini kazanmak için çaba sarf etti. Kishida’nın temel ekonomi politikalarını devam ettirmek istediğini söyledi ve hatta onu kazanmak için perşembe gecesi Aso ile bir araya geldi.

İlk tebrik ABD’den

Ishiba, Japon Denizi kıyısındaki Tottori vilayetini temsil eden 12 dönemlik bir Alt Meclis üyesidir. Tottori’deki bir kilisede vaftiz edilmiş bir Hıristiyan olan Ishiba ilk kez 1986 yılında seçildi.

2002 yılında eski Başbakan Junichiro Koizumi döneminde Savunma Ajansı’nın başına geçen Koizumi, 2007 yılında eski Başbakan Yasuo Fukuda döneminde ajansın bakanlığa dönüştürülmesinin ardından Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

Japonya’nın müttefik ve ortaklarından gelen ilk tepkilerden birinde, ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel sosyal medya platformu X’te Ishiba’yı zaferinden dolayı kutlayan bir mesaj yayınladı.

“#USJapanAlliance’ı güçlendirmek için Japonya’nın yeni başbakanı ile çalışmayı dört gözle bekliyorum” diye yazdı.

Japonya’nın Ishiba’sının Asya NATO’su önerisi ABD’de ‘fantezi’ olarak görüldü

Çok Okunanlar

Exit mobile version