ORTADOĞU

Liderlerin katıldığı Irak konferansına Türkiye büyükelçi yolladı

Yayınlanma

Fransa ve Irak’ın ortaklaşa düzenlediği Irak konferansına davetli ülkeler, lider ve bakan düzeyinde katılırken Türkiye’nin büyükelçi yollaması dikkat çekti.

Ürdün, geçen yıl Ağustos’un sonlarında Irak’ın başkentinde düzenlenen 1. Bağdat’la İşbirliği ve Ortaklık Konferansı’nın devamı niteliğindeki 2. Konferansa ev sahipliği yaptı. Irak ve Fransa’nın ortaklaşa düzenlediği konferansa Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve İran’ın yanı sıra geçen yılki zirvede yer almayan Bahreyn ve Umman da katıldı.

Fransa, Irak, Mısır ve Ürdün’ün devlet başkanı düzeyinde temsil edildiği konferansta Suudi Arabistan, Umman, Bahreyn, Katar ve İran’ın dışişleri bakanları yer aldı. Geçen yıl Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı konferansa bu yıl Türkiye’nin büyükelçi düzeyinde katılım göstermesi dikkat çekti.

Ürdün’de diplomasi trafiği: Bağdat Zirvesi

Fransa etkisi mi?

Konferansa Ürdün ev sahipliği yapsa da düzenleyici Irak ve Fransa. Türkiye ile Fransa ise son yıllarda Suriye’nin yanı sıra Karabağ, Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Libya gibi birçok başlıkta karşı karşıya geliyor. Macron, Ankara’yı “Fransa düşmanlığı ve Fransa karşıtı propaganda yürütmekle” suçluyor.

Türkiye’nin, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde devam eden operasyonlarının “Irak’ın egemenliğini ihlal ettiği”ne yönelik eleştirilerin geldiği bir dönemde konferansın yapılması nedeniyle Ankara’nın düşük seviyede katılım göstermiş olabileceğine işaret ediliyor. Konferansın Fransa öncülüğünde düzenlenmesi de Ankara’nın düşük profilli katılımının bir nedeni olarak görülüyor. Ankara’nın bölgede Paris’e paye verecek bir adımı desteklemek istemediği değerlendiriliyor. Görev süresi boyunca Irak’ı iki kez ziyaret eden Macron, Lübnan’ın ardından Irak’ta da etkili bir aktör olmaya çabalıyor. ABD’nin Irak’tan kuvvet çekeceğini duyurduğu dönemde Fransa, IŞİD’e karşı savaşta bölgede kalmaya devam edeceğini söyleyerek ABD’nin boşluğunu doldurmaya aday olduğunu ilan etmişti. Macron’ın Irak ilgisinin bir nedeninin de bölgede sürekli artan altyapı, elektirik ve petrol gibi stratejik alanlardaki Fransız yatırımları olduğu belirtiliyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version