Bizi Takip Edin

Diplomasi

Lukyanov: Putin-Trump görüşmesinde Kiev ve Avrupa için iyi haber yok

Yayınlanma

Valday Kulübü Araştırma Direktörü Fyodor Lukyanov, Putin ve Trump arasındaki telefon görüşmesinin Rusya’nın istediği şekilde ilerlediğini belirtti. Lukyanov, görüşmede Ukrayna’nın askerden arındırılması konusunun yeniden gündeme geldiğini ve Ukrayna meselesinin genel Rusya-ABD ilişkileri bağlamında tartışıldığını vurguladı. Uzman, Kiev ve Avrupa için olumlu bir gelişme olmadığını, zira iki büyük gücün diğerlerini göz ardı ederek konuyu görüştüğünü ifade etti.

Valday Kulübü Araştırma Direktörü ve Russia in Global Affairs Genel Yayın Yönetmeni Prof. Fyodor Lukyanov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesini değerlendirdi.

Lukyanov, görüşmenin, Rusya’nın öngördüğü senaryo doğrultusunda ilerlediğini belirtti.

Prof. Lukyanov, Telegram kanalında yayımladığı yazısında, “Putin ve Trump’ın ‘görüşmesi’ etrafındaki suni heyecan, beklendiği gibi, yapay bir gerginlik olarak kaldı,” ifadelerini kullandı.

Lukyanov, ikinci görüşmeyi “kader tayin edici” ve “belirleyici” olarak sunma girişimlerinin başarısız olduğunu ve sürecin devam ettiğini, ancak zamanlamasının henüz belirsiz olduğunu vurguladı.

‘Moskova, derhal ateşkes fikrini olumlu karşılamadı’

Görüşmenin, Rusya’nın senaryosuna uygun ilerlediğini belirten Lukyanov, “Moskova, derhal ateşkes fikrini olumlu karşılamadı ve koşulların dikkatlice incelenmesi, yani uzun vadeli bir çözümün ana hatlarının hazırlanması gerektiğini belirtti. Ateşkes gerçekleşmedi,” değerlendirmesinde bulundu.

Lukyanov, Rusya’nın, daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin önerdiği, ancak Washington’un baskısıyla vazgeçtiği, enerji altyapısına yönelik karşılıklı saldırıların durdurulması ve Karadeniz’deki güvenlik önlemleri önerisini destekleyerek “zarif bir şekilde” bu planı devre dışı bıraktığını ifade etti.

Lukyanov, “Bu moratoryumun uygulanıp uygulanmayacağı henüz belli değil. Fakat yürürlüğe girse bile, inisiyatifin Rusya’da olduğu savaş alanındaki durumu doğrudan değiştirmeyecek,” diye yazdı.

Kremlin’in, Cidde’deki görüşmelerden kaynaklanan Beyaz Saray baskısını azalttığını ve tartışmayı uzayan bir sürece dönüştürdüğünü belirten Lukyanov, “Moskova, şu anda bunun kendi lehine olduğuna inanıyor,” yorumunu yaptı.

Lukyanov, ateşkes/barış şartının, Ukrayna’nın hem silah sevkiyatı hem de nüfusun seferber edilmesi yoluyla askerileştirilmesinin durdurulması olduğunu vurguladı.

Lukyanov, “Özel askeri harekatınbaşlangıçtaki hedefi olan askerden arındırmaya geri dönüldüğü söylenebilir. Konu gündeme alındı, ancak istenen sonuca ulaşılıp ulaşılmayacağı belirsiz,” dedi.

ABD’nin (daha önce yardımı durdurabileceğini gösterdiğini) ve Avrupa’nın (Kiev’e askeri yardıma olan bağlılığını daha da güçlendirdiğini) bu konuda karşı karşıya geldiğini belirten Lukyanov, toprak meselesinin gölgede kaldığını, ancak askeri potansiyel konusunun ön plana çıktığını ifade etti.

‘Ukrayna meselesi, genel ilişkiler bağlamında ele alınıyor’

Moskova’nın başından beri ısrar ettiği gibi, Ukrayna meselesinin genel ilişkiler bağlamında tartışıldığını belirten Lukyanov, “Bu nedenle, belki ritüel ama gösterge niteliğinde olan, büyük ekonomik işbirliği olasılıklarına dair eşlik eden vurgular var,” dedi.

Bunun yanı sıra Lukyanov, Beyaz Saray’ın açıklamasında, tarafların Orta Doğu’yu, özellikle de İsrail’in güvenliği konusunu ayrıntılı olarak ele aldıklarına dair ifadenin dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Lukyanov, “Bu konunun (muhtemelen İran-İsrail’den Suriye ve Basra Körfezi monarşilerine kadar geniş bir yelpazede) Trump için öncelikli olduğu teyit edildi. Ukrayna değil. Rusya için tam tersi; Ukrayna öncelikler listesinde açıkça her şeyin önünde,” değerlendirmesini yaptı.

‘Görüşme, Kiev ve Avrupa için iyi haberler getirmedi’

Tarafların önceliklerinin farklı olmasının, teorik bir uzlaşma olasılığı yarattığını kaydeden Lukyanov, “Bir taraf için en önemli olmayan şey, diğeri için daha az önemli olan, ancak onun için en önemli olan şeyle takas ediliyor. Başarı kesinlikle garanti değil, ancak bu nispeten rasyonel bir plan,” diye ekledi.

Lukyanov, görüşmenin Kiev ve Avrupa için iyi haberler getirmediğini, zira iki büyük gücün diğerlerini göz ardı ederek konuyu görüştüğünü ifade etti.

Lukyanov, “Başarıya ulaşılıp ulaşılmayacağının veya her şeyin başarısızlığa mahkûm olup olmadığının anlaşılması için en az iki müzakere aşamasının daha geçmesi gerekiyor,” dedi.

‘Trump-Putin görüşmesinden sonra, diyalog somut bir zemine taşındı’

Diplomasi

Rubio: Ukrayna’da ilerleme olmazsa ABD masadan kalkar

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ukrayna’da barış görüşmelerinde hızlı ilerleme kaydedilmemesi hâlinde ABD’nin arabuluculuk rolünden çekilebileceğini belirtti. Rubio, ABD Başkanı Donald Trump’ın barış anlaşmasıyla hâlâ ilgilendiğini ancak somut adımlar atılmaması durumunda başka önceliklere yöneleceklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Başkan Donald Trump’ın önümüzdeki günlerde ilerleme görmemesi hâlinde ABD’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki barış arabuluculuğundan çekileceğini söyledi.

Rubio, Paris’te Avrupa Birliği (AB) ve Ukrayna temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından Reuters‘ın aktardığına göre şunları söyledi: “Bu bizim savaşımız değil… Bu işi haftalarca, aylarca sürdürmeye niyetli değiliz. Bu nedenle, bunun önümüzdeki birkaç hafta içinde mümkün olup olmadığına çok hızlı bir şekilde —birkaç günden bahsediyorum— karar vermeliyiz. Eğer mümkünse, biz varız. Değilse, odaklanmamız gereken başka önceliklerimiz var.”

Rubio, Trump’ın hâlâ bir anlaşma yapmakla ilgilendiğini ancak anlaşma olasılığına dair derhal net sinyaller görmezse başka konulara geçmeye hazır olduğunu vurguladı.

Amerikalı siyasetçi, seçim kampanyası sırasında Beyaz Saray’a döndükten sonra savaşı 24 saat içinde bitirme sözü vermişti.

Ancak başkanlık görevine başladıktan sonra, çözüm sürecinde engellerle karşılaşınca bu süreyi nisan-mayıs aylarına ertelemişti.

Rubio, dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lavrov’un “Ukrayna krizinin temel nedenlerini güvenilir bir şekilde ortadan kaldırmak amacıyla Moskova’nın Amerikalı mevkidaşlarıyla ortak çalışmaya devam etmeye hazır olduğunu teyit ettiği” belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Rubio’nun, Kiev ve Paris’teki Avrupalı liderlere de sunulan Ukrayna konulu olası anlaşmanın ana hatları hakkında Lavrov’u bilgilendirdiğini duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, “Trump ve ABD savaşın sona ermesini istiyor ve şimdi tüm taraflara kalıcı ve uzun vadeli bir barış taslağı sundu,” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Paris’te girişimin “heyecanla” karşılandığı ve bunun, tüm tarafların çaba göstermesi hâlinde barışa ulaşılabileceğini gösterdiği kaydedildi.

Kremlin ise Ukrayna’daki savaşı sona erdirme müzakerelerinin zorlu ilerlediğini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova ve Washington’ın “hâlâ barıştan söz etmesine rağmen” Avrupa başkentlerinin “savaş şahinlerine dönüştüğünü” ve savaşın devam etmesinde ısrar ettiğini öne sürdü.

Kiev’in de çözüme direndiğini kaydeden Peskov, “Süreç oldukça zor ilerliyor,” diye ekledi.

Trump, önceki gün yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Ukrayna’da ateşkes önerisine 20 Nisan’a kadar yanıt beklediğini belirtmişti.

Trump, “Katliamların durmasını istiyoruz,” diye vurgulamıştı.

Axios‘a konuşan kaynaklara göre, Putin’in nisan ayı sonuna kadar ateşkese yanaşmaması hâlinde ABD, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.

Fox News‘e konuşan kaynaklar daha önce Trump’ın Putin’den memnun olmadığını ve Rus liderin müzakere sürecini kasten uzattığına inandığını aktarmıştı.

Kanalın haberine göre Beyaz Saray, Kremlin’in “gölge filosuna” karşı sert kısıtlamalar getirmeyi değerlendiriyor.

Trump daha önce yaptığı açıklamalarda, Rus petrolü satın alan ülkelere yüzde 50’ye varan gümrük vergileri getirebileceğini belirtmişti.

Trump’ın özel temsilcisi Kellogg’dan Ukrayna için ‘Almanya modeli’ önerisi

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Ukrayna’dan Çin’e silah tedariki suçlaması

Yayınlanma

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çin’in Rusya’ya topçu ve barut tedarik ettiğine dair ellerinde istihbarat bilgisi olduğunu iddia etti. Zelenskiy, Çin’in Rusya topraklarında silah üretimi organize ettiğinden şüphelendiklerini de belirtti. Rusya ve Çin ise bu iddiaları yalanladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çin’in Rusya’ya topçu ve barut tedarik ettiğine dair ellerinde istihbarat bilgisi olduğunu öne sürdü.

Zelenskiy, bu bilgilerin hem istihbarat servislerinden hem de Ukrayna Güvenlik Servisi’nden (SBU) alındığını belirtti.

UNIAN‘ın aktardığına göre, Zelenskiy bir brifingde yaptığı açıklamada, “Önemli bir bilgi, pek hoş değil. Nihayet Çin’in Rusya Federasyonu’na silah tedarik ettiğine dair bilgi aldık,” dedi ve ekledi: “Bugün Güvenlik Servisi’nden, istihbaratlardan barut ve topçu hakkında genel bilgiye sahibiz.”

Zelenskiy ayrıca, Ukrayna’nın Çin’in Rusya topraklarında “bazı silahların” üretimini organize ettiğinden şüphelendiğini ve detayların önümüzdeki hafta açıklanacağını söyledi.

Nisan ayı başlarında Ukrayna ordusu, Donetsk oblastında Rusya ordusu için savaşan iki Çin vatandaşını esir aldığını iddia etmişti. Kısa bir süre sonra Zelenskiy, Kiev’in Rusya ordusu saflarında 150’den fazla Çin vatandaşının savaştığına dair bilgiye sahip olduğunu duyurmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bu iddiaları yalanladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, iddiaları “tamamen yalan” olarak nitelendirdi ve Çin’in çatışmanın çözümü konusunda dengeli ve sorumlu bir duruş sergilediğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cian da benzer bir açıklama yaparak, Pekin’in Ukrayna’daki çatışmalara katılmak üzere asker göndermediğini vurguladı.

Reuters‘a konuşan bir kaynağa göre, “Çinli yetkililer gerçekten de savaş taktiklerini incelemek amacıyla Çin Halk Kurtuluş ordusu (ÇHKO) subaylarını Rusya’ya gönderdi.”

Ajansın iddiasına göre, bu askerler Rusya topraklarında cephe gerisinde bulunuyor ve Rus birliklerinin eylemlerini gözlemlemek için temas hattına yakın bölgelere seyahat ediyorlar.

Kaynak, bu ziyaretlerin “yalnızca” Moskova ve Pekin’in rızasıyla gerçekleştiğini savundu.

Xi, Kim ve Putin Zafer Günü için Kızıl Meydan’da buluşacak mı?

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Ukrayna ve ABD, maden anlaşması için mutabakat zaptı imzaladı

Yayınlanma

Ukrayna ve ABD, maden anlaşması imzalamak amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko, anlaşmanın ekonomik ortaklık ve Ukrayna’nın yeniden inşası için yatırım fonu oluşturulmasını kapsadığını belirtti. Anlaşmanın metni üzerinde son çalışmaların yapıldığı ve parlamentolarda onaylanması gerektiği ifade edildi.

Ukrayna ve ABD, maden anlaşması imzalamak amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı. Ukrayna Birinci Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün ABD ile ekonomik ortaklık konusunda ortak bir anlaşmaya doğru ilerledik,” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Ukrayna’nın yeniden inşası için bir yatırım fonu kurulmasına hazırlandıklarını belirten Sviridenko, “İlgili anlaşma, önemli yatırımlar, altyapının modernizasyonu ve Ukrayna ile ABD arasında karşılıklı fayda sağlayan bir ortaklık için fırsatlar yaratacak,” dedi.

Sviridenko’ya göre, Kiev ile Washington’ın anlaşma metni üzerindeki çalışmalarını tamamlaması, imzalaması ve parlamentolarda onaylaması gerekiyor.

Trump, imza tarihi için 24 Nisan’ı işaret etmişti

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna ile maden anlaşmasının 24 Nisan’da imzalanacağını açıklamıştı.

Hazine Bakanı Scott Bessent, anlaşmanın Washington ve Kiev’in daha önce üzerinde anlaştığı konulara dayanacağını belirtmişti.

Taraflar arasındaki anlaşmaya ilişkin son görüşmeler 11-12 Nisan tarihlerinde yapılmıştı.

Reuters ajansının kaynakları, Amerikan tarafının “maksimalist” talepleri nedeniyle görüşmelerdeki atmosferin “düşmanca” olduğunu belirtmişti.

Fakat Bloomberg‘e göre, Trump yönetimi, Rusya’nın tam ölçekli işgalinin başlamasından bu yana sağlanan Amerikan askeri yardımı için Ukrayna’nın “borcu” konusundaki taleplerini düşürdü.

Daha önce Beyaz Saray, Kiev’in anlaşma kapsamında 300 milyar dolar “tazminat” ödemesi konusunda ısrar ederken, şimdi Amerikan tarafı bu miktarı 100 milyar dolara indirdi.

Bu miktar, Kiev’in kendi tahminine yakın bir seviyede bulunuyor.

ABD’nin sunduğu ilk taslak tartışma yaratmıştı

ABD ve Ukrayna’nın maden anlaşmasını kış aylarında imzalaması bekleniyordu, ancak o dönemde Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında Beyaz Saray’da yaşanan tartışma buna engel olmuştu.

Bu olayın ardından ABD, Ukrayna’ya daha sert bir anlaşma taslağı sunmuştu.

Özellikle Washington, anlaşma kapsamında tüm altyapı ve kaynak projelerine yatırım yapma konusunda “ilk teklif hakkı” ve kaynakları öncelikli olarak satın alma hakkı talep etmişti.

Daha önce Zelenskiy, Kiev’in ABD tarafından sağlanan askeri yardımı Ukrayna’nın “borcu” olarak görmeyeceğini belirtmişti.

Zelenskiy’e göre, Washington Kiev’e 100 milyar dolar yardım sağladı, ancak bu fonlar hibe niteliğindeydi. Bunun yanı sıra Zelensiy, anlaşma kapsamında “on nesil Ukraynalının” ödeme yapmak zorunda kalması durumunda ABD ile maden anlaşmasını imzalamayacağını dile getirmişti.

Mineral anlaşmasından Trump’a Javelin’li suikast planına

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English