Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın 15 Nisan’a kadar sürecek olan Çin ziyareti başladı. CGTN’de çıkan analizde, Lula’nın siyasete dönüşünün, halefi Bolsonaro’nun daha önce ortaya çıkardığı engelleri aşarak, Çin-Brezilya ilişkilerinde kapsamlı bir ‘sıfırlamayı’ beraberinde getireceği kaydedildi. 240 iş insanı ile birlikte yola çıkan Lula’nın, ziyaret kapsamında daha çok, ülke ekonomisini bir an önce toparlayabilmesi için, ticaret ve yatırıma odaklanması bekleniyor.
Lula’nın heyetinde farklı sektörlerden 240 iş insanın yanı sıra, her bakanlıktan temsilciler, meclis başkanı, senatörler ve muhalefetten siyasetçiler de yer alıyor. Heyetin büyüklüğü ve çapı özellikle dikkat çekiyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, salı günkü rutin basın toplantısında, her iki tarafın da bu ziyarete ve ikili ilişkilere verdiği yüksek önemi dile getirdi .
Sözcü, Çin’in Brezilya tarafıyla birlikte çalışmaya hazır olduğunu ve bu ziyareti çeşitli sektörlerde karşılıklı yarar sağlayan dostane işbirliğini ilerletmek ve gelişmekte olan ülkelerin dayanışmasına, işbirliğine ve küresel zorluklara ortak tepkisine daha fazla pozitif enerji katmak için bir fırsat olarak görmeye hazır olduğunu söyledi.
Ticareti çeşitlendirme hedefi
Çin, üst üste 14 yıldır Brezilya’nın en büyük ticaret ortağı konumunda. Brezilya aynı zamanda Çin’in soya fasulyesi, tavuk ve şeker gibi birçok tarım ürününün en büyük kaynağı iken Çin, Brezilya’nın ana yabancı yatırım kaynağı.
Pekin, 23 Mart’ta, Lula’nın nisan ayında planlanan ziyaretinden sadece haftalar önce, hastalık nedeniyle Brezilya’dan sığır eti ithalatına getirilen yasağı kaldırdı. Ayrıca Çin hükümeti de Brezilya’da çeşitli yatırımlar için atmosfer arıyor.
Bolsonaro’nun başkanlığı sırasında birçok Çinli şirket, belirsiz politika ortamı ve Çin’e yönelik düşmanca politikalar nedeniyle Brezilya ile işbirliği planlarını askıya almıştı. Şu anda ise, birçok Çinli firma Brezilya’da iş yapmanın koşullarının oluştuğuna inanıyor.
Bununla birlikte, Brezilya’nın Çin’e ihracatının hâlâ ağırlıklı olarak soya fasulyesi, sığır eti, ham petrol, demir cevheri ve kağıt hamuru gibi birincil ürünlere odaklanıyor, Çin’in Brezilya’daki yatırımı ise imalat, enerji ve madencilik gibi konvansiyonel alanlara yönelik. Dolayısıyla Lula, bu ziyarette, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımdaki sürdürülebilir büyümenin yanı sıra, çeşitlilik ve dengeyi sağlamak için işbirliğini farklı alanlara da yaymayı umuyor.
20’yi aşkın anlaşma imzalanacak
Bu bağlamda 20’yi aşkın ikili anlaşmanın yanı sıra Kuşak Yol İnisiyatifi ile ilgili de bazı anlaşmaların imzalanması bekleniyor. Ayrıca, 5G teknolojisi ve yarı iletkenler konusunda da Çin’in Brezilya’da yatırım yapması öngörülüyor.
Çinli şirketlerin, ülkenin ticari başkenti Sao Paulo’daki bir metro hattı da dahil olmak üzere Brezilya’daki bayındırlık işleri projelerinde alacağı duyuruldu.
Lula’nın Çin’de imzalayacağı anlaşmalardan biri de, Amazon yağmur ormanları gibi biyomları izleyecek bir uydu olan ikili bir program kapsamında inşa edilen altıncı uydunun inşası kapsamında olacak.
İki ülke, geçen ay karşılıklı ticaretlerinde Amerikan doları yerine kendi yerel para birimlerini kullanmak üzere anlaşma imzalamıştı. Toplantılarda bu kararın uygulanması üzerine görüşmeler de yapılacağı kaydedildi.
Ayrıca Çin medyası bu sabah, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) Brezilya şubesinin, ilk sınır ötesi Yuan takas işlemini gerçekleştirdiğini duyurdu.
Ukrayna krizinin de Lula’nın gündeminde olması bekleniyor. Financial Times 24 Mart’ta Lula’nın Çin ziyaretinde Ukrayna’da çatışmanın sona erdirilmesi için Çin’le bir “barış kulübü” teklif edeceğini yazmıştı.