AVRUPA

Macaristan’dan İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık

Yayınlanma

Macaristan, 26 Şubat Pazartesi günü İsveç’in NATO’ya katılmasına yeşil ışık yakarak son engeli kaldırdı ve Stockholm’ün askeri ittifakın 32. tam üyesi olmasının önünü açtı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın Fidesz partisi ile Hıristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) çoğunluğunun egemen olduğu Macaristan parlamentosu, 20 aylık gecikme ve bekleyişin ardından, 188 lehte ve altı aleyhte oyla İsveç’in transatlantik ittifaka katılımı lehinde oy kullandı.

Macaristan’ın geçici Cumhurbaşkanı Lásló Kövér’in belgeyi imzalamak için beş günü var. Belge imzanın ardından ABD’ye gidecek ve tüm NATO üyelerinin katılım protokollerinin resmi arşivi olan Dışişleri Bakanlığına teslim edilecek. 

Haberi memnuniyetle karşılayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İsveç’in üyeliği hepimizi daha güçlü ve daha güvenli hale getirecek,” dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán da “İsveçlilerin NATO’ya katılması Macaristan’ın güvenliğini güçlendiriyor,” iddiasında bulundu.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, üyelik başvurusunda bulunduktan 20 aydan fazla bir süre sonra, “Tarihi bir gün. Tüm NATO ülkelerinin parlamentoları İsveç’in NATO üyeliği lehinde oy kullandı. NATO’nun güvenliği için üzerimize düşen sorumluluğu üstlenmeye hazırız,” diye yazdı.

Türkiye’nin ocak ayında İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından, Macaristan, Stockholm’ün Budapeşte’nin ‘hukukun üstünlüğü’ siciline yönelik eleştirilerine ilişkin şikayetlerini gerekçe göstererek, iktidardaki Fidesz partisinin defalarca oylamayı ertelemesiyle, katılımına yeşil ışık yakmayan tek NATO üyesi olarak kalmıştı.

Macaristan ile İsveç arasında geçen cuma (23 Şubat) yapılan büyük bir askeri anlaşmanın Fidesz’i ikna ettiği iddia ediliyor. Anlaşma, Macaristan’ın dört İsveç yapımı JAS 39 Gripen uçağı daha satın almasını ve mevcut destek ve lojistik sözleşmesini 2026’dan 2036’ya kadar on yıl uzatmasını öngörüyor.

İsveç, NATO ülkelerinden beklenen savunma harcamalarına (GSYİH’nın en az %2’si) şimdiden ulaşmış durumda. O dönemde, Sosyal Demokrat Başbakan Magdalena Andersson ve Savunma Bakanı Peter Hulqvist, kamuoyu henüz NATO’ya katılma lehine çoğunlukta olmasa da, GSYİH’nın %2’sine ulaşmayı savunuyorlardı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version