AVRUPA

Meloni, Kuşak ve Yol’dan çekilip çekilmeyeceklerini belirsiz bıraktı

Yayınlanma

İtalya’nın yıl sonuna kadar Çin önderliğindeki Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) anlaşmasını yenileyip yenilemeyeceğine karar vermesi gerekiyor fakat Başbakan Giorgia Meloni, hükümetinin anlaşmayı uzatıp uzatmayacağına dair kesin bir işaret vermekten kaçındı.

Anlaşmanın sona ermesine sadece birkaç ay kala, ‘ne olursa olsun Çin ile ticaret ve dostluğun devam edeceğini’ açıklayan Meloni, Sole 24 Ore’ye verdiği demeçte, “Çin ile ilişkilerimizin daha karmaşık hale geleceğini öngörmüyorum. Roma ve Pekin arasındaki ilişkiler çok eskiye dayanıyor ve sadece ticari alanda değil, karşılıklı olarak büyük kolaylıklar var,” dedi.

İtalya, Kuşak ve Yol Girişiminden ayrılmayı planlıyor

İtalya Başbakanı, İtalya’nın KYG’ye katılan tek G7 ülkesi olduğu doğru olmakla birlikte, Çin ile en büyük ticaret hacmine sahip G7 ya da Avrupa ülkesi olmadığının da doğru olduğunu söyledi. “Bu imza ile ticari ilişkiler arasında doğrudan bir ilişki yok,” diyen Meloni, her halükarda anlaşmanın yenilenmesinin parlamentoda tartışılan bir konu olacağını ve dolayısıyla tüm siyasi güçler arasında bir tartışma konusu olacağını vurguladı.

İtalyan lider, ‘Çin hükümetiyle bu konuyu sükûnet ve dostlukla konuşacaklarını ve ‘ilişkilerinin sağlam bir şekilde devam edeceğine inandığını’ ekledi.

KYG Mutabakat Zaptı 2019 yılında 5 Yıldız Hareketi’nden Giuseppe Conte liderliğindeki ilk hükümet döneminde, şimdi Meloni’nin hükümet ortağı olan Matteo Salvini’nin Lega’sı ile birlikte imzalanmıştı. Meloni ve Salvini’nin partilerinin yanı sıra, şu anda Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin liderlik ettiği Forza Italia da koalisyonda.

Salvini, Tajani ve Meloni anlaşmaya şüpheyle yaklaşmış ve Conte ile 5 Yıldız Hareketi’ni imzalamayı tercih ettikleri için eleştirmişlerdi.

İtalyan bakan: Kuşak ve Yol projesine katılmak berbat bir karardı

Meloni’nin partisi İtalya’nın Kardeşleri’nden AP Milletvekili Carlo Fidanza Nisan ayında EURACTIV’e verdiği demeçte, “Altyapımız ve stratejik üretimimiz, başta Çinliler olmak üzere yabancıların eline geçmemelidir. Bu noktadan hareket ediyoruz. AB, Çin’i ‘sistemik bir rakip’ olarak tanımladı ve küresel rekabette bile düşmanca olmayan ilişkiler için çalışıyor. Seçim her iki gereklilik de dikkate alınarak yapılacaktır,” demişti.

İtalya’nın Kardeşleri’nin kurucularından Savunma Bakanı Guido Crosetto da KYG’ye katılma kararını ‘doğaçlama ve berbat’ olarak nitelendirmiş ve hükümetin Pekin ile ilişkilere zarar vermeden ‘geri dönebilmesini’ arzu ettiğini söylemişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version