Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Meloni, Xi ile görüştü: Ukrayna ve Ortadoğu’daki savaşlar ana gündem

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve İtalyan lider pazartesi günü Pekin’de yaptıkları görüşmede Ukrayna’daki savaş ve Ortadoğu’daki krizi ele aldılar.

Reuters’in haberine göre ülkesi şu anda G7 dönem başkanlığını yürüten Meloni, görüşmeleri sırasında Çin’in artan küresel güvensizlikle başa çıkmada bir ortak olarak önemini vurguladı.

İki lider “Ukrayna’daki savaştan Ortadoğu’daki durumun daha da tırmanması riskine kadar” uluslararası gündemdeki öncelikli konuları ele aldı.

İtalyan liderin ofisinden yapılan açıklamada iki liderin Hint-Pasifik bölgesinde artan gerilimi de ele aldıkları belirtildi.

Meloni, İtalya’nın geçen yıl Kuşak ve Yol Girişimi’nden (KYG) çıkmasının ardından ve Batı ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi arasındaki ticari ilişkilerin kötüleştiği bir ortamda ülkesinin Pekin ile ekonomik bağlarını yeniden başlatmaya çalışıyor.

İkili, Meloni’nin Çin’in başkentinde 13. yüzyılda İpek Yolu üzerinde Asya’yı dolaşan Venedikli kaşif ve tüccar Marco Polo’ya adanmış bir serginin açılışını yapmasının ardından Diaoyutai Devlet Konukevinde bir araya geldi.

Pekin’deki Diaoyutai Devlet Konuk Evi’nde yapılan görüşmeler sırasında Meloni, “Uluslararası düzeyde artan bir güvensizlik var ve Çin’in tüm bu dinamiklerle başa çıkmak için kaçınılmaz olarak çok önemli bir muhatap olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Meloni, ticaretin Pekin’e doğru yönelmesi yerine “daha dengeli” bir zemine oturtulmasının önemini vurguladı.

İtalyan lideri, “İtalya’nın Avrupa Birliği ile ilişkilerde de önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyorum ve burada da mümkün olduğunca dengeli ticari ilişkiler yaratma çabaları var,” dedi.

Görüşme sırasında İtalya Başbakanı ziyaretinin “çifte yıldönümüne” denk geldiğinin altını çizdi: Çin ve İtalya arasında imzalanan stratejik ortaklığın 20. yıldönümü ve Marco Polo’nun ölümünün 700. yıldönümü.

Meloni, “Bu, binlerce yıllık bir kültürün mirasçısı olan iki medeniyet arasındaki ilişkilerin, ilişkilerimizin eskiliğini ve derinliğini tanımlayan bir yıl dönümüdür,” dedi.

Xi, görüşmenin başında Meloni’ye, “Her iki taraf da karşılıklı gelişim için önemli fırsatlarla karşı karşıya. Çin ve İtalya İpek Yolu’nun ruhunu korumalı… böylece bu yol aracılığıyla Doğu ve Batı arasında kurulan iletişim köprüsü yeni bir döneme girebilir,” dedi.

Meloni’nin Xi ile görüşmesi, pazar günü Çin Başbakanı Li Qiang ile yaptığı ikili işbirliği görüşmelerinin ardından gerçekleşti.

İkili pazar günü ortak bir iş forumuna katıldı ve burada geçmiş anlaşmaları uygulamak ve yeni işbirliği biçimlerini denemek üzere üç yıllık bir eylem planı imzaladı.

Altı anlaşma, sanayiden gıda güvenliği ve eğitime kadar çeşitli alanlarda ikili işbirliğini ilerletme sözü verdi.

Bu anlaşmalar arasında elektrikli araçlar konusunda stratejik bir ortaklığın geliştirilmesine yönelik bir anlaşma da yer alıyor.

DİPLOMASİ

Çin Ticaret Bakanı, elektrikli araçlara yönelik gümrük tarifelerini görüşmek üzere İtalya’da

Yayınlanma

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile Roma’da bir araya gelmeden önce pazartesi günü yayınlanan röportajında, İtalya’nın Avrupa Komisyonu tarafından Çin’in elektrikli araç (EV) ihracatına yönelik olarak önerilen gümrük vergilerini desteklediğini söyledi.

Corriere della Sera gazetesine bir mülakat veren Tajani, “Şirketlerimizin rekabet gücünü korumak için AB Komisyonu’nun önerdiği vergileri destekliyoruz” dedi.

Bakan Wang Wentao, Avrupa Birliği’nin Çin yapımı elektrikli araçlara karşı açtığı sübvansiyon karşıtı davayla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Avrupa’yı ziyaret ediyor.

Pazartesi günü Roma’da Tajani ile görüştü ancak İtalyan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada elektrikli araçlara doğrudan atıfta bulunulmadı.

Açıklamada Tajani ve Wang’ın fikri mülkiyetin korunması, tarım-gıda sektöründe ticaret ve yatırım konularını ele aldıkları belirtildi.

İkili ayrıca Ukrayna’daki savaş ile Gazze ve Kızıldeniz’deki krizleri de ele alırken, İtalya Pekin’i Rusya’ya silah sevkiyatı ve Kızıldeniz’deki deniz taşımacılığının güvenliği konularının çözümüne yardımcı olmaya çağırdı.

Tajani, İtalya ile Çin arasındaki ilişkilerin yeniden canlanma aşamasından geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

“Çin, Asya’daki ilk, AB üyesi olmayan ülkeler arasında ise ABD’den sonra ikinci ticaret ortağımızdır. Çin pazarına adil erişim ve şirketlerimiz, özellikle de KOBİ’ler ile tarım-gıda sektöründeki şirketler için eşit şartlara sahip olma ihtiyacını yinelemek istedim. Bu noktadan hareketle ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve Roma ile Pekin arasındaki ticaret bilançosunu yeniden dengelemek için Çinli ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz.”

Wang Wentao, ayrıca İtalyan Otomotiv Endüstrisi Birliği Başkanı Roberto Vavassori ile görüşmelerde bulundu.

Görüşmelerde, görüşmelerde Çin elektrikli araçlarına yönelik tarifeler ve EV sektöründe Çin ile İtalya arasında geliştirilebilecek işbirliği potansiyeli üzerinde durulduğu kaydedildi.

Wang 19 Eylül’de Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis ile görüşecek.

İtalya, temmuz ayında AB üyeleri arasında yapılan bağlayıcı olmayan bir oylamada gümrük vergilerini desteklemişti ancak Sanayi Bakanı Adolfo Urso geçen hafta Reuters’a yaptığı açıklamada müzakere edilmiş bir çözüm beklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın bu yıl içinde Çin’i ziyaret etmesi ve Tajani’nin de heyette yer alması planlanıyor.

Ek tarifeler

Avrupa Komisyonu, AB’nin standart %10’luk otomobil ithalat vergisine ek olarak Çin’de üretilen elektrikli araçlara %35.3’e varan nihai tarifeler önermenin eşiğinde.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise çarşamba günü Çin’e yaptığı bir ziyaret sırasında AB üyeleri ve Avrupa Komisyonu’nun olası bir ticaret savaşını önlemek için pozisyonlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Önerilen nihai vergiler AB’nin 27 üyesi tarafından oylamaya tabi tutulacak. AB nüfusunun %65’ini temsil eden 15 AB üyesinin nitelikli çoğunluğunun karşı oy kullanmaması halinde ekim ayı sonuna kadar uygulamaya konulacak.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Almanya ile Özbekistan arasında göç anlaşması

Yayınlanma

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, iki ülke arasında yeni bir göç anlaşmasına imza attı.

Özbek Cumhurbaşkanlığının açıklamasına göre, anlaşma dün (15 Eylül) Semerkant’ta gerçekleşen görüşmeler sırasında imzalandı.

Alman DPA ajansının haberine göre, bu anlaşma iki temel amaca hizmet ediyor: Birincisi, özellikle sağlık sektöründe olmak üzere nitelikli Özbek işçilerin Almanya’ya giriş sürecini kolaylaştırmak.

İkincisi ise, Almanya’da yasal kalma hakkı bulunmayan Özbek vatandaşlarının ülkelerine geri dönüşünü düzenlemek. Şu anda Almanya’da yaklaşık 13 bin 700 Özbek vatandaşı yaşıyor.

Scholz’un iki günlük Özbekistan ziyareti kapsamında, iki ülke arasında toplam sekiz farklı alanda iş birliği anlaşması imzalandı.

Bu anlaşmalar arasında veterinerlik ve hayvancılık, su kaynaklarının ve kritik madenlerin sürdürülebilir kullanımı ile ulaştırma alanlarında iş birliği yer alıyor.

Ayrıca, önde gelen Özbek ve Alman şirketleri arasında da bir dizi anlaşma yapıldı.

Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan, Rusya’ya yabancı işçi gönderen başlıca ülkeler arasında yer alıyor. Rusya’da çalışma amacıyla bulunan yabancıların yüzde 55 ila 60’ı Moskova ve St. Petersburg’da yaşıyor.

Scholz, Ukrayna’ya uzun menzilli silah verilmesine karşı çıktı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Kazakistan, Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazır

Yayınlanma

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vasilenko, ülkesinin Moskova ile Kiev arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapmaya veya bir müzakere mekânı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Alman kamu yayın kurumu Deutsche Welle‘ye konuşan Vasilenko, “Kazakistan, başta olası bir arabulucu veya taraflar arasındaki görüşmeler için bir mekân olarak hizmet etmeye hazır olduğunu belirtmişti. Bu tutumumuz değişmedi,” dedi.

Ayrıca Vasilenko, Astana’nın ‘ölçülü bir tarafsızlık’ pozisyonu aldığını ve hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkilerini sürdürdüğünü vurguladı.

Ülke makamlarının Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğüne ve devletlerin toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu da ekleyen diplomat, “Zamanla hizmetlerimize ihtiyaç duyulacağını düşünüyoruz, bu nedenle ölçülü bir pozisyon alıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra yetkili, savaşın Ukrayna, Rusya ve Kazakistan açısından büyük bir trajedi olduğuna işaret etti.

Geçtiğimiz hafta Doğu Ekonomi Forumu’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın 2022 baharında İstanbul’da varılan anlaşma temelinde Kiev ile müzakerelere dönmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Putin’e göre, o dönemde olası bir barış anlaşmasının neredeyse tüm parametreleri üzerinde uzlaşılmıştı, ancak İngiltere sürece müdahale etti ve Ukraynalı yetkililer ‘farklı bir yol izledi’. Putin, Çin, Hindistan veya Brezilya’nın barış görüşmelerinde arabulucu olabileceğini kabul etti.

Tokayev: Rusya’yı yenmek imkânsız, savaşın sürmesi insanlık için tehdit

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English