DİPLOMASİ

Meloni ‘yasadışı göçle mücadele’ için ittifak kurdu

Yayınlanma

Akdeniz, Ortadoğu ve Afrika’dan ülkeler 23 Temmuz Pazar günü ‘izinsiz göç’ü yavaşlatmak ve insanları evlerini terk ederek Avrupa’ya ulaşmaya iten baskılarla mücadele etmek üzere atılacak adımlar konusunda anlaşmaya vardı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni başkanlığında bir gün süren toplantının ardından yeni ittifak, insan kaçakçılığının önüne geçmenin yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve yoksul ulusların beklentilerini iyileştirmek için yenilenebilir enerji gibi alanlarda işbirliğini geliştirme taahhüdünde bulundu.

20’den fazla ülkeden katılımcılar, Meloni’nin söyleyişiyle birkaç yıl sürecek bir ‘Roma Süreci’ kapsamında kalkınma projelerini desteklemek üzere fon sağlamayı kabul etti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin 100 milyon dolar sağlama taahhüdünü memnuniyetle karşılayan Meloni, bir sonraki adımın bir bağışçılar konferansı düzenlemek olacağını söyledi.

Geçmişteki sert söylemini yumuşatan Meloni, ‘Avrupa ve İtalya’nın göçe ihtiyacı olduğu için’ hükümetinin yasal yollardan daha fazla insanı kabul etmeye açık olduğunu söyledi fakat göçmenlerin tehlikeli Akdeniz geçişini izinsiz yollarla yapmaya çalışmalarını önlemek için daha fazla şey yapılması gerektiğini söyledi. Meloni, “İnsan kaçakçılığı şebekelerini durdurmak hepimizin paylaştığı bir hedeftir,” dedi.

Konferansın açılışını yapan Meloni, görüşmelerin yasadışı ve yasal göç, mülteci desteği ve ‘en önemlisi… Afrika’da kalkınmayı desteklemek için geniş işbirliği’ konularına odaklanacağını söyledi.

İtalyan hükümeti işgücü için çark ediyor

Görüşmelerin ‘bir sürecin başlangıcı’ olduğunu ve bunu yatırım projelerini finanse etmek ve sınır kontrolünü desteklemek için bir bağışçılar konferansının izleyeceğini belirten Meloni, henüz bir tarih belirlenmediğini de sözlerine ekledi.

Konferansa ev sahipliği yapan İtalya, güneyindeki Lampedusa adası gibi merkezlere gelen göçmenlerin sayısıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Fakat Roma aynı zamanda yaşlanan ve azalan bir nüfusa sahip ve ekonomisini desteklemek için ek işçilere ihtiyaç duyuyor.

Bu ayın başlarında İtalya, AB vatandaşı olmayanlar için 2023’ten 2025’e kadar 452.000 yeni çalışma vizesi vermeyi ve izin sayısını 2025’te 165.000’e çıkarmayı taahhüt etti. COVID-19 başlamadan önce 2019 yılında İtalya sadece 30.850 vize vermişti.

AB, göçle mücadele için yeni ortaklıklar peşinde

Görüşmeler öncesinde Papa Francis liderlere, yoksulluk ve çatışmalardan kaçarak daha iyi bir yaşam arayışıyla her yıl Avrupa’ya girmeye çalışan çok sayıda insana yardım etmeleri çağrısında bulundu. Papa haftalık Angelus duasında, “Akdeniz artık ölüm ve insanlık dışı olayların sahnesi olamaz,” dedi.

Avrupa Birliği ve göçmenler için önemli bir çıkış noktası olan Tunus, geçtiğimiz hafta insan kaçakçılarının engellenmesi ve sınırların sıkılaştırılmasını da içeren bir ‘stratejik ortaklık’ anlaşması imzalamıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konferansta yaptığı açıklamada, “Tunus ile yaptığımız anlaşmanın bölgedeki diğer ülkelerle ortaklıklar için bir şablon olmasını istiyoruz,” dedi. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said de konferansa katılanlar arasındaydı.

Mısır ve Fas ile de benzer anlaşmalar yapılabilir

İsminin açıklanmaması kaydıyla AFP‘ye konuşan üst düzey bir Avrupalı diplomat, AB’nin Mısır ve Fas ile de Tunus ile yapıldığına benzer ortaklıklar kurmayı umduğunu doğruladı.

AFP‘ye konuşan Roma merkezli bir büyükelçi “Kuzey Afrika ülkeleriyle işbirliği yapmalıyız, bunu yapmak için mükemmel demokrasiler olmadıklarını kabul etmemiz gerekse bile. AB’de bu ilke üzerinde birlik var,” dedi.

Pazar günü düzenlenen konferansa Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Moritanya cumhurbaşkanlarının yanı sıra AB şefleri Von der Leyen ve Charles Michel ile BM mülteci ajansı başkanı Filippo Grandi katıldı.

Cezayir, Mısır, Etiyopya, Ürdün, Lübnan, Malta ve Nijer başbakanları da hazır bulunurken Yunanistan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Kuveyt de bakanlarını gönderdi.

Fransa ve İspanya’dan temsilcilerin katılmaması dikkat çekti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version