İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bazı yatırımcıların ülkenin mali durumuna ilişkin endişelerine rağmen, tüketimi canlandırmak ve yavaşlayan büyümeyi desteklemek için önümüzdeki yıl vergi indirimleri ve kamu sektörü ücret artışları için 24 milyar avro harcamayı planlıyor.
Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre, Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nun gelecek yılın bütçesini onaylamasının ardından Meloni, üç partili sağcı koalisyonun kamu maliyesi üzerindeki baskıya rağmen geçen yılki seçimlerde verilen sözleri yerine getirmek için çalıştığını söyledi.
Meloni, “Çok ciddi, çok gerçekçi ve kaynakları bazı büyük öncelikler üzerinde yoğunlaştıran bir bütçe olduğunu düşünüyorum. İlk önceliğimiz ailelerin satın alma gücünü korumaktır,” dedi.
Maliye Bakanı Giancarlo Giorgetti de bütçeyi ‘sağlam’ olarak nitelendirdi ve ‘ayrıntılar okunduğunda Avrupa’da ve piyasalarda olumlu bir onay alacağından emin olduğunu’ sözlerine ekledi.
İtalya geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Nisan ayında gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3,7’si olarak belirlediği gelecek yılki mali açık hedefini yüzde 4,3’e yükselttiğini ve 2026 yılına kadar AB’nin zorunlu kıldığı GSYİH için belirlediği yüzde 3 mali açık sınırı tavanına ulaşamayacağını duyurdu.
‘Piyasalardan’ ihtiyatlı tepki
Fitch’in ‘mali politikada önemli bir gevşeme’ olarak nitelendirdiği bu açıklama, İtalya’nın gösterge 10 yıllık tahvil faizinin 11 yıl önce Avrupa’da yaşanan borç krizinden bu yana ilk kez yüzde 5’in üzerine çıkmasına neden oldu.
Bütçe açıklandıktan sonra İtalya’nın 10 yıllık tahvil getirisi 0,7 baz puan artarak yüzde 4,77’ye yükseldi. Bununla birlikte, piyasaların Roma’nın mali durumuna ilişkin endişeleri son haftalarda arttı ve İtalya’nın borçlanma maliyetleri ile Almanya’nınki arasındaki fark bir ay önce 171 baz puandan yaklaşık 200 baz puana yükseldi.
Gelir vergisine yeni düzenleme
Hem Meloni hem de Giorgetti, Roma’nın manevra alanının Avrupa Merkez Bankası’nın son faiz artışları nedeniyle kısıtlandığına ve bunun İtalya’ya yıllık faiz ödemelerinde 13 milyar avro ek maliyet getireceğine işaret etti.
Kısıtlamalara rağmen İtalya, geçen yıl emeklilik primleri gibi çalışanların zorunlu sosyal ödemelerinde yapılan kesintiyi genişleterek 10 milyar avro harcayacak ve yaklaşık 14 milyon çalışanın eline ayda fazladan 100 avro geçmesini sağlayacak.
İtalya ayrıca düşük ve orta gelirli çalışanların gelir vergilerini düşürmek için 4,3 milyar avro harcayacak ve gelirdeki ilk 28.000 avroluk kazanç yüzde 23’lük tek bir oran üzerinden vergilendirilecek. Roma ayrıca 2.5 milyar avrosu sağlık sektörü çalışanları için olmak üzere kamu sektörü maaş artışları için 7 milyar avro ayırdı.
Kadınlara çocuk teşvikleri
Meloni’nin koalisyonu, geçen yıl doğum oranının 1861’deki İtalyan birleşmesinden bu yana en düşük seviyesine ulaştığı demografik eğilimi tersine çevirmeye çalışırken, İtalyan kadınlarını daha fazla bebek sahibi olmaya teşvik etmek için yeni girişimlere 1 milyar avro harcayacak.
Bir aylık ek ücretli ebeveyn izni ve kreşler için artan finansmanın yanı sıra Roma, iki ya da daha fazla küçük çocuk sahibi olan çalışan kadınlar adına emeklilik katkı payı ödemeye başlayacak.
Meloni, “En az iki çocuk doğuran bir kadın zaten önemli bir sosyal katkıda bulunmuştur. Bu önlem, doğumun desteklenmesinin kadınları çalışmaktan caydırdığı söylemine karşı koymaya yardımcı oluyor. Bu iki şey bir arada olabilir,” dedi.
Özelleştirmelere de gaz veriliyor
Giorgetti, bu yeni tedbirlerin finansmanına yardımcı olmak için hükümetin çeşitli bakanlıklardan ve yerel yönetimlerden yaklaşık 5,5 milyar avroluk harcama kesintisi yapacağını söyledi.
Henüz parlamento tarafından onaylanmayan bütçe taslağı, ülkenin en eski bankası Monte dei Paschi ve devlet hava yolları ITA gibi devlet varlıklarının kısmi özelleştirilmesi yoluyla gelirlerini artırmayı da amaçlıyor.