Bizi Takip Edin

AVRUPA

NATO, Almanya’nın Rostock kentinde donanma karargâhı açtı

Yayınlanma

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Baltık Denizi’ni sürekli gözetim altında tutmak amacıyla tasarlanan Rostock’taki yeni NATO deniz karargahının açılışını gerçekleştirdi.

Konuşmasında, bölgenin stratejik önemini vurgulayan Pistorius, Rusya’nın “amansız bir saldırganlık” içinde olduğunu ve bölgedeki istikrara yönelik tehditlerin arttığını iddia etti.

DW’nin aktardığına göre Pistorius, “Yeni karargâh, özellikle Rusya’ya coğrafi yakınlığı göz önüne alındığında, NATO’nun çıkarlarını korumak için kritik bir öneme sahip olacak,” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın saldırganlığının hibrit savaşlardan siber saldırılara kadar geniş bir yelpazede kendini gösterdiğini ve bu durumun Avrupa’nın güvenliğini tehdit ettiğini öne süren Bakan, bu saldırıların barış ve savaş arasındaki sınırları bulanıklaştırdığını ifade etti.

Pistorius, Moskova’nın nüfuzunu artırmaya yönelik bu hamlelerin Avrupa’da güven bunalımı yarattığını da sözlerine ekledi.

Bakan ayrıca, Rusya’nın güçlenmesini engellemenin zorunlu olduğunu belirtti: “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in ilerlemesini durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Kendimizi savunmak ve NATO’nun doğu kanadındaki müttefiklerimizi desteklemek zorundayız.”

Pistorius, Baltık Denizi’nin Kuzey Avrupa’daki en önemli stratejik bölgelerden biri olduğunu hatırlatarak, bölgenin sadece askeri değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük önem taşıdığını ifade etti.

Baltık Denizi’nde geniş rüzgâr çiftlikleri, binlerce kilometre uzunluğunda kablo ve boru hatları bulunuyor, ayrıca birçok büyük liman faaliyet gösteriyor.

Almanya, bölgedeki Batılı ülkeler arasında en büyük deniz filosuna sahip olup, deniz operasyonlarında önemli bir deneyime sahip ve bu nedenle kritik bir sorumluluk üstleniyor.

Bonn Üniversitesi’nden güvenlik uzmanı Moritz Bracke, dünyanın uzun zamandır mutlak bir sükûnet içinde olmadığını belirterek, “Resmi olarak barış hali devam ediyor gibi görünse de dünya düzenine yönelik artık soyut olmayan, somut tehditlerle karşı karşıyayız,” dedi.

Bracke, Rusya’nın aktif olarak sabotaj operasyonları yürüttüğünü, casusluk faaliyetlerinde bulunduğunu ve Almanya ile diğer Avrupa ülkelerine zarar vermek amacıyla stratejik noktalar oluşturmaya çalıştığını ifade etti.

Bracke ayrıca, Baltık bölgesindeki olaylara ilişkin bilgilerin sistematik bir şekilde toplanması ve analiz edilmesinin, kritik altyapının daha etkin bir şekilde korunmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Uzman, bu yaklaşımın, askeri güçlerin hedefe yönelik olarak kullanılmasını sağlayarak bölgedeki güvenliği artıracağını da sözlerine ekledi.

İsveç Savunma Bakanı: Rusya, Baltık Denizi’nde İsveç’e saldırabilir

AVRUPA

Emmanuel Todd: Almanya BRICS üyeliğine başvurmalı

Yayınlanma

Fransa’nın tanınmış entelektüellerinden Emmanuel Todd, Almanya ve Avrupa’nın geleceği hakkında fikirlerini Berliner Zeitung’dan Raphael Schmeller’e anlattı.

Almanya ve Avrupa’nın Rusya ile barışmasını ve ABD’den kopmasını öneren Todd, Batı’nın Ukrayna’daki savaşı çoktan kaybettiğini savundu.

ABD’ye baktığında büyüklük değil, Batı’nın çöküşünü gösteren çok sayıda semptom gördüğünü ileri süren Fransız aydın, “ABD’de bebek ölümleri yeniden arttı, eşitsizlik son yıllarda -ister Donald Trump ister Joe Biden döneminde olsun- dramatik bir şekilde kötüleşti ve ABD ekonomisi derin bir kriz içinde, yani yaşam standartları düştü,” dedi.

Amerikan seçimlerinde yarışan her iki adayın da “grotesk, hayal gücünden yoksun, hatta çılgın” olduğunu savunan Todd, Trump’ın ya da Harris’in ABD’nin düşüşünü durduramayacağını belirtti.

Donald Trump ve Kamala Harris’in Avrupa için de aynı derecede kötü olduğunu düşünen Todd, “Batı’nın çöküşü”nün özellikle bu jeopolitik meselelerde kendini gösterdiğini vurguladı.

“Batı Ukrayna’daki savaşı kaybetti. Şimdi dünya yeniden düzenleniyor ve bu Batı’nın fikirlerine göre değil. BRICS ülkeleri gibi yeni oyuncular devreye giriyor,” diyen Todd, bu bloğun fazlasıyla heterojen bir yapıya sahip olduğunu ama Ukrayna savaşının Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkeleri birbirine yakınlaştırdığını öne sürdü.

“Batı Rusya’yı izole etmek istedi ama dünyadaki ülkelerin çoğunun bu yola girmek istemediği ortaya çıktı ve bu bağlamda BRICS, Güney ülkelerinde de güçlü bir rol oynayan Batı’ya karşı bir tür antitez olarak ortaya çıktı,” tezini savunan Fransız aydın, bu nedenle Batı’nın çöküşünün her şeyden önce Ukrayna savaşındaki yenilgisinde görülebileceğini, Batı’nın bu savaş ile “kendi kalesine gol attığını” belirtti.

Kültürel anlamda “Batı” fikrinin, Avrupa’nın çeşitliliğinin hakkını vermeyen bir “kurgu” olduğuna işaret eden Todd, “Batı”dan bahsederken aslında Amerikan etki alanını, yani NATO’yu kast ettiklerini savundu.

Bu nedenle Avrupa ülkelerini BRICS’e katılmaktan alıkoyacak hiçbir şey olmadığını öne süren Todd, “Almanya’yı ele alalım: Ülkenin sanayi politikası konusunda hedefleri var, bu nedenle küçülen Batı’nın bir parçası olmaktansa yükselen BRICS’in bir parçası olmak daha mantıklı olacaktır. Evet, Almanya aslında BRICS üyeliği için başvurmalıdır,” dedi.

Batı’da artık liberal bir demokrasi görmediğinin altını çizen Todd, ABD’nin “liberal bir oligarşi” olduğunu, Fransa’da “kısmen otoriter bir devletle birleşmiş bir mikro-oligarşi” bulunduğunu, Almanya’da ise demokrasinin “biraz daha iyi” sayılabileceğini fakat bu ülkenin dış politika açısından egemen olmadığını ileri sürdü.

Berlin’in dış politika konularında kendi başına karar vermekten ziyade büyük ölçüde ABD’ye bağımlı olduğuna dikkat çeken Todd, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngilizler ve Fransızlar bir noktada Almanya’dan çekildiler ama Amerikalılar askerleriyle birlikte kaldılar. Bu yüzden Almanya’yı hâlâ işgal altında bir ülke olarak görüyorum,” ifadelerini kullandı.

Şubat 2022’den itibaren Batı’daki insanların, Ukrayna’yı silahlandırırlarsa Rusya’yı devirebilecekleri ve bir rejim değişikliği başlatabilecekleri gibi “tamamen çılgın bir hayale” kapıldığını savunan Todd, “Ama elbette bu gerçekleşmedi; dediğim gibi, Rusya bu savaşı çoktan kazandı,” iddiasında bulundu.

Ukrayna savaşın tüm dünyaya ABD askeri endüstrisinin Rusya’yı yenecek kadar güçlü olmadığını gösterdiğini düşünen Fransız aydın, bu savağın Amerikan gücü için bir gerçeklik testi olarak görüldüğünü ve Washington’un bu testi kaybettiğini vurguladı.

Fransız düşünür bu durumun özellikle Avrupa’ya çok pahalıya mal olduğuna işaret ederken, özellikle Almanya’da bunun enerji krizi ve enflasyon olarak hissedildiğini hatırlattı.

Rusların bakış açısına göre, savaşın sonunda Odessa’yı ve Dnipro’nun sol yakasını işgal etmeleri ve Kiev’de kukla bir hükümet kurmaları gerektiğini savunan Todd, Batı’nın artık bu konuda hiçbir şey yapamayacağını ileri sürdü.

“​​Rusya’nın Polonya’ya ya da Avrupa’ya saldıracağı Batı’nın yanılsamasının bir parçasıdır, paranoyadır,” diyen düşünür, Rusların bunu yapabilecek maddi imkanlara sahip olmadığına, dolayısıyla Avrupa’da daha büyük bir savaşın onların çıkarına görülmediğine dikkat çekti.

Batı’nın çöküşü ile birlikte “barışçıl bir dünya” olacağını savunan Todd, sözlerini şöyle bitirdi:

“Bunun iki nedeni var: Birincisi, Avrupa’daki savaşın yapay olduğuna, yani ABD tarafından dışarıdan kışkırtıldığına inanıyorum. Rusya, Almanya’dan daha az Batılı değil; hatta İkinci Dünya Savaşı’nda Rusya Batılı güçlerle müttefikti, bunu unutmamalıyız. Rusya bir Avrupa ülkesidir ve benim için yüzyıllardır birbirleriyle savaş halinde olan Avrupa ulusları arasında barış doğal bir meseledir. Bu kadar uzun süre birbirleriyle savaştıktan sonra bugün Fransa ile Almanya ya da Danimarka ile İsveç arasında bir savaşı kim hayal edebilir? Eğer ABD Avrupa ile Rusya’nın arasını açmaktan vazgeçerse, bu durum burada da geçerli olacaktır.

İkinci olarak, perspektifi genişletirsek, dünyadaki hiçbir ülkenin büyük bir savaşta çıkarı olmadığını görüyorum. Yirminci yüzyılın dünyası demografik ve iktisadi olarak genişleyen bir dünyaydı, dolayısıyla savaş için gerekli maddi koşullara sahipti. Bugün büyük ülkeler düşük doğum oranları, iktisadi durgunluk ve toplumun güçlü bir şekilde bireyselleşmesi ile mücadele etmektedir. Bunlar büyük savaşlar için iyi koşullar değildir. Eğer ülkeler yalnız bırakılır ve Amerikalılar tarafından tehdit edilmezlerse, işler daha barışçıl hale gelecektir.”

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, AB entegrasyonu için anayasada değişiklik sözü verdi

Yayınlanma

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Avrupa Birliği’ne entegrasyon için anayasa değişikliği sözü verdi. Referandum sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 50,31’i AB üyeliğini destekledi ve Sandu, anayasal bir hüküm eklenmesini mümkün kılacaklarını belirtti.

Moldova Anayasası, ülkenin Avrupa entegrasyonunu destekleyen bir hüküm eklenerek değiştirilecek.

Bu değişiklik, Moldova vatandaşlarının çoğunluğunun Avrupa Birliği’ne (AB) katılma yönünde oy kullanması üzerine gündeme geldi.

Moldova medyasına göre, Cumhurbaşkanı Maya Sandu, 21 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında referandum sonuçlarını değerlendirirken yaptığı açıklamada, “Referandum gerçekleşti. Vatandaşların çoğunluğu Moldova’nın Avrupa yolunda ilerlemesini ve ülkemizin Avrupa uluslarının barışçıl ailesine katılmasını destekledi. Bu sonuç, Anayasa’ya Avrupa entegrasyonuna dair bir hükmün eklenmesini mümkün kılıyor. Uluslararası toplum, halkın iradesine saygı gösteriyor,” dedi.

Cumhurbaşkanı ayrıca vatandaşlarına, referandumda verdikleri oyları korumak için yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna aktif katılım çağrısında bulundu.

Referandum sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 50,31’i AB üyeliğini desteklerken, yüzde 49,69’u aleyhte oy kullandı.

3 Kasım’da seçimlerin ikinci turu yapılacak. Finale kalan iki aday arasında, oyların yüzde 42,07’sini alan mevcut Cumhurbaşkanı Sandu ve yüzde 26,27 oy oranıyla Sosyalist Parti adayı Aleksandru Stoianoglo yer alıyor.

Daha önce, 25 Haziran’da Kişinev ile Brüksel arasındaki ilk hükümetler arası konferans düzenlenmiş ve ülkenin AB’ye katılım müzakereleri başlatılmıştı.

Moldova’da seçimler: AB entegrasyonu karşıtları önde

Okumaya Devam Et

AVRUPA

İtalya, “güvenli üçüncü ülkeler” sayısını 19’a indirdi

Yayınlanma

İtalya, Arnavutluk ile imzaladığı geri kabul anlaşması uyarınca bu ülkede kurulan göçmen merkezlerine 19 ülkeden gelen yetişkin erkek sığınmacıları gönderebilecek. Roma’nın başlangıçtaki “güvenli ülkeler” listesi 22 ülkeden oluşuyordu.

Pazartesi akşamı Bakanlar Kurulu, göçmenlerin “güvenli ülkelere” sınır dışı edilmesine ilişkin yeni düzenlemeleri onayladı. Güncellenen 19 ülkelik liste büyük ölçüde bir öncekine benziyor.

Fakat Başbakan Giorgia Meloni hükümeti, listeyi daha fazla siyasi ve kurumsal ağırlığı olan bir kararname ile yürürlüğe koyarak Arnavutluk’ta yeni kurulan göçmen işleme merkezlerinin faaliyette kalmasını sağlamayı amaçlıyor.

Kararla birlikte, güncellenen güvenli ülkeler listesi kanun hükmünde olacak, bu listeye uyma zorunluluğu getirecek ve itiraz durumunda dahi hükümetin elini güçlendirecek.

Kabine toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında Adalet Bakanı Carlo Nordio, kararnamenin Avrupa Adalet Divanı’nın “çok karmaşık ve girift” bir kararından kaynaklandığını savunarak, kararın İtalyan yargısı tarafından “iyi anlaşılmamış ya da yanlış okunmuş” olabileceğini söyledi.

Bakan, “Bir ‘güvenli ülkeler’ listesi yasanın bir parçası olduğunda, bir yargıç bunu göz ardı edemez. Bu özel AAD kararının bir direktif teşkil etmediğini ve çok tuhaf bir vakayla ilgili olduğu için evrensel olarak bağlayıcı olmadığını şiddetle iddia ediyorum,” dedi.

İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ise listedeki “güvenli ülke” sayısının 22’den 19’a düşürüldüğünü açıkladı. Kamerun, Kolombiya ve Nijerya önceki listeden çıkarıldı.

Bu son gelişme, Avrupa Birliği’nin sığınmacıları sınır dışı etmek ve gelenleri daha da azaltmak için “yenilikçi çözümler” aradığı bir dönemde geldi.

Geçen hafta Roma’daki bir mahkeme, Mısır ve Bangladeş’ten gelen 16 kişilik ilk göçmen grubunun gönderilmesinden sadece iki gün sonra Arnavutluk’la yapılan anlaşmayı bozdu. Roma daha sonra 16 kişiyi askeri bir gemiyle İtalya’ya göndermek için 250.000 avro harcadı.

İtalyan yargıç, Avrupa Adalet Divanı’nın bu ayın başlarında aldığı karara atıfta bulunarak, belirli istisnalar olması halinde menşe ülkelerin güvenli olarak tasnif edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

İtalya, Arnavutluk’taki merkezlerde yılda yaklaşık 36 bin kişinin iltica taleplerini 28 gün içinde hızlı bir şekilde incelemek istiyor. Fakat Giorgia Meloni’nin sağcı hükümeti bir çözüm bulmak için çabalarken bu merkezler şu anda boş duruyor.

Lübnan’a yaptığı bir ziyaret sırasında gazetecilere konuşan Meloni, “Bu engeli aşmamızı sağlayacak bazı normları onaylamak üzere bir araya geleceğiz. Hangi ülkelerin güvenli kabul edilebileceğini belirlemenin yargıçlara değil hükümete bağlı olduğuna inanıyorum,” dedi.

İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi de siyasi amaçlı olduğu iddiaları üzerine kararı temyize götürme sözü verdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen daha geçen hafta İtalya ve Arnavutluk arasındaki anlaşmayı onaylamıştı.

Geçen haftaki zirve öncesinde AB liderlerine yaptığı açıklamada, “İtalya-Arnavutluk protokolünün faaliyete geçmesiyle birlikte bu deneyimden pratikte de dersler çıkarabileceğiz,” demişti.

Arnavutluk-İtalya anlaşması şu anda belirsizliğini korurken, Avrupa Komisyonu gazetecilere konuyla ilgili olarak “İtalyan yetkililerle temas halinde olduğunu” söyleyerek sonuç çıkarmak için çok erken olduğunu belirtti. Komisyon ayrıca İtalya’nın alacağı tüm tedbirlerin AB hukukuyla tam uyumlu olması gerektiğini de belirtti.

Mahkeme kararından önce İtalya’nın Arnavutluk merkezlerine yönelik listesi Arnavutluk, Cezayir, Bangladeş, Bosna Hersek, Kamerun, Cape Verde, Kolombiya, Gambiya, Gürcistan, Gana, Mısır, Fildişi Sahili, Kosova, Nijerya, Kuzey Makedonya, Karadağ, Fas, Peru, Senegal, Sırbistan, Sri Lanka ve Tunus’u kapsıyordu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English