NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifak üyelerini orta vadede Rusya ile olası bir savaşa hazırlanmaya çağırdı.
DW‘nin aktardığına göre Brüksel’de yaptığı açıklamada Rutte, mevcut savunma çabalarının yetersiz olduğuna dikkat çekerek “Dört ya da beş yıl içinde bizi nelerin beklediğine hazırlıklı değiliz. Şu anda Ukrayna’da olanlar bizim de başımıza gelebilir,” dedi.
Rutte, mevcut durumda Rusya’dan gelen acil bir askeri tehdit bulunmadığını belirtse de Moskova’nın uzun vadede Ukrayna ve Batı ile çatışmaya hazırlandığına inandığını ifade etti.
“Savaş zamanı düşüncesine geçmeliyiz,” diyen Rutte, büyük bir savaşı önlemenin tek yolunun askeri harcamaların artırılması olduğunu vurguladı:
“Savaşı önlemek için şimdi daha fazla harcama yapmazsak, daha sonra çok daha fazlasını ödeyeceğiz; milyarlarca değil, trilyonlarca avro. Tabii eğer kazanırsak.”
Ekim ayında Almanya Federal İstihbarat Servisi Başkanı Bruno Kahl, Rusya’nın 2030 yılına kadar NATO ülkelerine saldırabileceği iddiasında bulunmuştu.
Kahl, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yalnızca “Rusya’nın Avrupa’daki nüfuzunu genişletmeyi değil, aynı zamanda ABD’nin askeri varlığını kıtadan uzaklaştırmayı hedeflediğini” öne sürmüştü. Ayrıca Moskova’nın hedeflerinin yalnızca Ukrayna’yı ele geçirmekle sınırlı olmadığını, yeni bir dünya düzeni yaratmayı da içerdiğini savunmuştu.
Geçen ay Frankfurter Allgemeine Zeitung, Alman Silahlı Kuvvetleri’nin (Bundeswehr) Rusya ile olası bir savaş için hazırlıklara başladığını bildirdi.
Bu kapsamda şirketlere savaş koşullarında nasıl hareket edileceğine dair açıklamalar yapıldı.
Haberde ayrıca Alman hükümetinin, özel koruma gerektiren altyapıları listeleyen ve askeri işgal durumunda alınacak tedbirleri özetleyen gizli bir belge geliştirdiği ifade edildi.