DİPLOMASİ

NATO, Japonya’da ofis açacak

Yayınlanma

Nikkei Asia, NATO’nun Japonya’nın Tokyo kentinde “Asya’da türünün ilk örneği olan bir irtibat ofisi” açmayı planladığını yazdı.

Haberde bu ofisin, Çin’in yeni bir meydan okuma olarak ortaya çıkmasıyla birlikte, askeri ittifakın Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi bölgedeki önemli ortaklarla periyodik istişarelerde bulunmasına imkan sağlayacağı kaydedildi.

Ayıca NATO ve Japonya’nın, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak NATO Zirvesi öncesinde Bireysel Olarak Uyarlanmış Ortaklık Programı (ITPP) imzalamayı hedefleyerek işbirliğini geliştirecekleri belirtildi. İki tarafın, siber tehditlerle mücadelede işbirliğini derinleştireceği ve yıkıcı teknolojilere ilişkin duruşları koordine edeceği, dezenformasyonla mücadele konusunda not alışverişinde bulunacağı kaydedildi.

Planların hem Japon hem de NATO yetkilileri tarafından onaylandığı bildirildi.

Bir irtibat ofisi açma fikri ilk olarak Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ocak ayı sonunda Tokyo’ya yaptığı ziyarette tartışılmıştı.

İttifakın nisan ortasında 31 üyesi arasında bir teklif taslağı dağıttığı söyleniyor. Önerilen plan, gelecek yıl Tokyo’da tek kişilik bir irtibat ofisi açmak. Japon tarafının ofis alanını sağlayıp sağlamadığı veya istasyonun NATO tarafından finanse edilip edilmediği hususunun hala müzakere aşamasında olduğu belirtildi.

Çin’e karşı Hint-Pasifik’te ortaklığı güçlendirme

Eğer Tokyo, Batılı bir askeri ittifakın Japonya’da tutunması için fon sağlarsa, bunun savunma işbirliğinde yeni bir aşamayı sembolize edeceği vurgulandı.

Danimarka’nın Japonya Büyükelçisi Peter Taksoe-Jensen bir telefon görüşmesinde Nikkei Asia’ya, bir NATO irtibat ofisinin Hint-Pasifik’te türünün ilk örneği olacağını ve bunun sadece sembolik olmaktan daha fazlası ifade ettiğini söyledi ve ekledi: “Japonya ile NATO arasındaki ilişkileri güçlendirmenin çok görünür ve gerçek bir yolu olurdu.”

NATO’nun New York’taki Birleşmiş Milletler’de, Viyana’daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın yanı sıra Gürcistan, Ukrayna, Bosna-Hersek, Moldova ve Kuveyt’te de benzer irtibat büroları bulunmaktadır. Ancak bu Hint-Pasifik’teki ilk büro olacak.

NATO, geçen sene “2022 Stratejik Konsepti” belgesini kabul etmişti. Buna göre, Çin’in faaliyetleri meydan okuma olarak nitelendirilerek, “müttefiklere ve İttifak güvenliğine zarar veriyor” denilmişti. Bu bağlamda, İttifak, “Bölgeler arası zorluklarla ve ortak güvenlik çıkarlarıyla mücadele etmek için Hint-Pasifik’teki yeni ve mevcut ortaklarla diyaloğu ve işbirliğini güçlendirme” hedefini önüne koymuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version