NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Pazar günü Bosna’nın başkenti Saraybosna’ya giderek, üçü askeri ittifaka üye olmayan ve potansiyel ‘güvenlik riski’ taşıdığı düşünülen dört Batı Balkan ülkesini kapsayan mini turuna başladı.
Bosna Hersek 2010 yılından bu yana NATO’nun Üyelik Eylem Planında yer alıyor. Fakat ‘reformların yavaş ilerlemesi’ ve NATO üyeliğine karşı çıkan ve Moskova’ya karşı uluslararası yaptırımlara katılma girişimlerini de engelleyen Bosnalı Sırp liderlerin siyasi engelleri gerekçesiyle üyelik yolunda henüz somut adımlar atamadı.
Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte NATO Bosna’ya verdiği desteği artırdı ve 2023 yılında ülke için yeni bir Savunma Kapasitesi Geliştirme paketini onayladı.
Stoltenberg Pazar günü Bosna-Hersek’in kolektif başkanlığının Boşnak, Hırvat ve Sırp üyeleriyle görüştükten sonra Pazartesi (bugün), 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden ve halen NATO liderliğindeki ‘barışı koruma birlikleri’ KFOR’un bulunduğu Kosova’ya gidecek.
Ziyaret, son aylarda Sırbistan ve Kosova arasında siyasi görüşmelerin kesilmesi ve artan gerilimin ardından, Eylül ayında Kosova polis devriyesine silahlı kişiler tarafından düzenlenen ve AB’nin ‘terör saldırısı’ olarak nitelendirdiği saldırının ardından geliyor.
Stoltenberg Salı günü ise NATO’nun 1999 yılında bombaladığı Sırbistan’a gidecek. Belgrad gözünü AB üyeliğine dikmiş olsa da, NATO’ya katılmanın ‘stratejik hedefi’ olmadığını vurguluyor.
Ziyaretin son durağı ise 2022 yılında NATO’ya katılan Kuzey Makedonya.
Stoltenberg Çarşamba günü NATO üyeleri Arnavutluk ve Karadağ’ın yanı sıra NATO ve AB üyeleri Hırvatistan ve Slovenya’nın da aralarında bulunduğu bölge liderleriyle bir toplantı yapacak.