DİPLOMASİ

Netanyahu’dan Britanya’ya “kısmi silah ambargosu” tepkisi

Yayınlanma

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Britanya’nın Gazze’deki İsrail güçleri tarafından kullanılan bazı silah parçalarının satışını askıya alma yönündeki kararını “utanç verici” olarak nitelendirdi.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy pazartesi günü yaptığı açıklamada, savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçları için parçalar da dahil olmak üzere 30 lisansın, bir incelemenin silahların uluslararası insancıl hukuku ihlal edecek şekilde kullanılabileceğine dair gerçek bir risk olduğu sonucuna varmasının hemen ardından askıya alınacağını duyurmuştu.

İsrail Başbakanlığından salı günü yapılan sert bir açıklamada, Britanya’nın “utanç verici kararının, İsrail’in 7 Ekim’de 14’ü İngiliz vatandaşı olmak üzere 1200 kişiyi vahşice katleden soykırımcı bir terör örgütü olan Hamas’ı yenme kararlılığını değiştirmeyeceğini” denildi.

İsrail hükümeti Britanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı verdiği mücadele ile de paralellik kurarak, “Barbarlığa karşı kendini savunan dost bir demokrasi olan İsrail’in yanında durmak yerine, Britanya’nın yanlış kararı sadece Hamas’ı cesaretlendirecektir,” dedi.

Netanyahu’nun ofisi, “İngiliz silahları olsun ya da olmasın, İsrail bu savaşı kazanacak ve ortak geleceğimizi güvence altına alacaktır,” iddiasında bulundu.

Britanya Savunma Bakanı kararı savundu

Salı sabahı kararın arkasında duran Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey, ülkesinin “en yakın dostlarına”, “en acı gerçekleri söylemek” gibi bir görevi olduğunu savundu ve İsrail’in yeniden doğrudan saldırıya uğraması halinde onu desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Bakan Times Radyosu’na verdiği demeçte, “Bu, hükümetin İsrail’in uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğine dair bir tespiti değildir.

Bu, sahip olduğumuz kurallara göre, bazı Birleşik Krallık silah ihracatlarının Gazze çatışmasında uluslararası hukukun ihlalinde kullanılabileceğine dair açık bir risk olduğu sonucuna varılmasıdır. Dışişleri Bakanı’nın dün Avam Kamarası’nda bu kararı açıklamasının nedeni de budur,” dedi.

İşçi Partisi, Londra’nın İsrail siyasetini kısmet tersine çevirdi

Birleşik Krallık’ın İsrail’e 350’den fazla ihracat lisansı bulunuyor.

Londra bu değişikliğin bir silah ambargosu anlamına gelmediğini vurgulamakla birlikte, Gazze’deki çatışmalarda ölen sivillerin sayısının ve yıkımın boyutunun “büyük endişe yarattığını” belirtti.

Bu, İşçi Partisi’nin temmuz ayında ezici bir zaferle iktidara gelmesinden bu yana Orta Doğu politikasında yapılan son değişiklik.

Hükümet, Filistinli mülteciler için BM ajansı olan UNRWA’ya yeniden fon sağlamaya başladı ve Netanyahu hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından çıkarılan tutuklama emrine karşı muhalefetini geri çekti.

Boris Johnson’dan tepki: Starmer Hamas’ın kazanmasını mı istiyor?

Fakat Starmer yönetimi, çeşitli çevrelerden gelen tepkilerle karşı karşıya.

Salı günü eski Muhafazakâr Başbakan Boris Johnson, “Lammy ve [Keir] Starmer neden İsrail’i terk ediyor? Hamas’ın kazanmasını mı istiyorlar?” diye sordu.

Britanya Hahambaşısı Ephraim Mirvis bu açıklamanın “inanılır gibi olmadığını” ve “ortak düşmanlarımızı cesaretlendirmeye hizmet edeceğini” savundu.

Mirvis, “zalim teröristler tarafından soğukkanlılıkla öldürülen altı rehinenin aileleri tarafından gömüldüğü sırada” gelen kararın zamanlamasını sorguladı.

Birleşik Krallık’ta muhalefetteki Muhafazakâr Parti’nin sözcüsü Helen Whateley ise bu kararın “İşçi Partisi’nin doğru olanı yapmaktan ziyade kulislerden gelen baskılara boyun eğdiğinin bir işareti” olup olmadığını sorguladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version