Suriye’de Besar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından hava saldırılarını artırarak Suriye’nin güneybatısındaki Kuneytra kentini işgal eden İsrail’in Başbakanı Binyamin Netanyahu, yönetimi devralan Heyet-i Tahrir Şam’a (HTŞ) “Yeni rejimle ilişki kurmak istiyoruz” dedi.
İsrail, hava saldırılarını artırdığı Suriye’de dün Golan Tepeleri’nin de ilerisine girerek Lübnan-Suriye hattındaki toprakları işgal ederken Şam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu.
Fotoğraf: Bekir Kasım / AA
AA’nın servis ettiği görüntülerde Kuneytra sokaklarında mevzilenen İsrail tankları görülüyor.
İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Binyamin Netanyahu’nun Suriye hakkındaki açıklamalarının yer aldığı görüntülü mesajı paylaştı.
Netanyahu, “Suriye’nin içişlerine karışmak gibi bir niyetlerinin olmadığını” iddia etti.
Ordusunun Suriye’de düzenlediği saldırıları “İsrail’in güvenliği için” yaptıklarını ileri süren Netanyahu, bu doğrulta Suriye’deki askeri tesislere bombalanmasını talimatı verdiğini söyledi.
Suriye yönetimini deviren gruplarla ilişki kurmak istediklerini de dile getiren Netanyahu, “Ancak İran’ın Suriye’de yerleşmesine izin verirse veya İran silahlarının ya da herhangi başka bir silahın Hizbullah’a devredilmesine izin verirse veya bize saldırırlarsa, sert bir karşılık vereceğiz ve ağır bedel ödeteceğiz” ifadelerini kullandı.
Netanyahu saldırıların İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’nin Cezayir’in Mers-el-Kébir limanındaki Fransız filosunu bombalayarak gemilerin Nazilerin eline geçmesini engellemesine benzediğini iddia etti.
Yönetimi devralan HTŞ’nin İsrail işgali karşısında şimdiye kadar açıklama yapmaması dikkat çekiyor. HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, Sky News’e verdiği demeçte HTŞ’nin “daha fazla çatışma istemeyeceğini” söyledi. Colani, “İnsanlar savaştan yorgun düşmüş durumda. Dolayısıyla ülke yeni bir savaşa hazır değil ve yeni bir savaşa da girmeyecek” dedi.
İsrail ordusundan dün yapılan açıklamada, Esad yönetiminin devrilmesinden bu yana 320 “stratejik hedefe” hava saldırısı düzenlendiği belirtilmişti.
Vurulan hedefler arasında Suriye’nin hava savunma sistemleri, füze depoları, askeri uçak ve helikopterlerin yanı sıra savaş gemilerinin de olduğu belirtilen açıklamada, bu saldırılarda Esad yönetiminden geriye kalan Suriye’nin askeri kapasitesinin “yüzde 70’ten fazlasının ortadan kaldırıldığı” iddia edilmişti.