Avrupa Birliği (AB), Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarından elde edilen kârın Ukrayna’ya yardım için kullanılmasını onayladı.
Bu sayede Kiev, 2024 yılında 3 milyar avro alacak. Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavskyy’nin sosyal paylaşım platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamaya göre bu miktarın yüzde 90’ı Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine yardım için kullanılacak.
Bloomberg, Rus varlıklarının yılda yaklaşık 5 milyar avro kâr getirmesinin beklendiğini ve Ukrayna’nın yılda iki kez yardım alacağını yazdı.
AB’nin planlarına göre Ukrayna’ya 15 Şubat’tan bu yana varlıklardan elde edilen net kâr verilecek. Belçika merkezli menkul kıymet saklama kuruluşu Euroclear’ın ilk çeyrek hesaplarına göre, o günden bu yana yaklaşık 159 milyar avro değerindeki dondurulan varlıkların faizinden 557 milyon avro kâr sağlandı.
Euroclear, Rusya’daki yasal işlemlerle ilgili olanlar gibi riskleri karşılamak için 15 Şubat’tan önce elde edilen kârı elinde tutacak.
Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmasının ardından AB ve G7 ülkeleri, Rusya Merkez Bankası’nın nakit ve menkul kıymetlerden oluşan yaklaşık 280 milyar dolarlık varlığını dondurmuştu.
Bunların çoğu, halihazırda Belçika’nın Euroclear’da tutuluyor.
Nisan ayında ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna’ya 60.8 milyar dolar yardım yapılmasını öngören bir tasarıyı kabul etti.
Tasarı ayrıca ABD’de dondurulan Rus varlıklarının geri alınmasına ve Kiev’e transfer edilmesine de izin veriyor.
8 Mayıs’ta AB Konseyi, dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımına ilişkin bir mekanizma üzerinde mutabık kalmıştı. Uluslararası Para Fonu (IMF), bu varlıkların kullanılmasının küresel para sistemine zarar verebileceği uyarısında bulunmuştu.