Perşembe günü çevrimiçi olarak gerçekleştirilen OPEC+ bakanlar toplantısı, bazı ülkelerin 2024 yılının ilk çeyreğinde petrol üretimini gönüllü olarak kısma kararı alması ve birliğe beklenmedik bir şekilde üye olan Brezilya’nın katılmasıyla sona erdi.
Kasım ayı OPEC+ toplantısı başlangıçta 26 Kasım’da Viyana’da yüz yüze yapılacaktı. Ancak tüm etkinliklerin başlamasından birkaç gün önce OPEC Sekretaryası, format belirtmeden veya erteleme için bir gerekçe göstermeden toplantının 30 Kasım’a ertelendiğini duyurmuştu.
Son toplantının en beklenmedik haberlerinden biri petrol üretim kesintilerine ilişkin kararlar değil, Brezilya’nın örgüte katılmasıydı. Brezilya, Ocak 2024’ten itibaren OPEC+ İşbirliği Anlaşmasına katılarak ittifakın 24. üye ülkesi olacak.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rossiya-24 TV kanalına verdiği mülakatta Brezilya Enerji Bakanı Alexandre Silveira’nın çevrim içi toplantıya katıldığını ve ülkenin OPEC+ ortaklığına girişini teyit ettiğini belirtti.
Brezilya önemli bir petrol üreticisi ve ülkenin petrol üretimi şu anda 3 milyon varili aşmış durumda.
OPEC+ toplantısıyla ilgili olarak Batı medyasında en çok tartışılan konu Afrika ülkelerine yönelik petrol üretim kotaları oldu. Bloomberg ve Reuters, kaynaklarına dayandırdıkları haberlerinde OPEC+ toplantısının ertelenme nedeninin Suudi Arabistan, Angola ve Nijerya arasında Afrika ülkelerinin gelecek yılki üretim kotaları konusunda yaşanan anlaşmazlık olduğunu bildirdi.
OPEC+ anlaşmasına katılan Afrika ülkelerindeki petrol üretim seviyeleri konusu ittifakın haziran ayındaki toplantısında gündeme gelmişti. O dönemde OPEC+ ülkeleri Angola, Kongo ve Nijerya’nın kotalarının gerçek üretim seviyelerine indirilmesinde ısrar etmişti, zira bu ülkeler daha önce belirlenen kotaların önemli ölçüde altında üretim yapmıştı. Aynı zamanda bu ülkelerin kotaları kasım ayındaki toplantıda üç bağımsız kaynaktan (IHS, Wood Mackenzie ve Rystad Energy) alınan verilere dayanılarak doğrulanacaktı.
Son OPEC tebliğine göre, OPEC+ ülkeleri üç Afrika ülkesi için 2024 yılı üretim kotalarının revizyonu konusunda anlaşmaya varmayı başardı. Böylece Angola için kota günde 1,28 milyon varilden günde 1,11 milyon varil seviyesine indirilirken, Nijerya için günde 1,38 milyon varilden 1,5 milyon varil seviyesine, Kongo için ise günde 276 bin varilden 277 bin varil seviyesine yükseltildi.
Bununla beraber Angola’nın OPEC’teki temsilcisi Esteban Pedro, Bloomberg‘e yaptığı açıklamada ülkenin belirlenen 1,18 milyon varillik kotanın üzerinde petrol üretmeyi planladığını söyledi. OPEC+ ülkelerinin temsilcileri henüz bu açıklamaya yanıt vermedi.
Bir sonraki OPEC+ toplantısı 1 Haziran’da Viyana’da gerçekleştirilecek.