Rus özel güvenlik şirketi Wagner, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ülkenin dört bir yanından on binlerce çocuğu kaçırarak asker ve seks köleleri olarak kullanan milis lideri Joseph Kony’nin peşine düştü.
Rolling Stone dergisine konuşan kaynaklar, Kony’ye nisan ayı başlarında Orta Afrika Cumhuriyeti’nin ücra bir köşesinde Wagner Grubu üyeleri tarafından operasyon düzenlendiğini anlattı.
Kony’yi yakalama çabalarına aşina olan Amerikalı bir kaynak, “Bu Afrika ormanlarında sıcak takip anlamına geliyor. ABD ordusu, Kony’ye 72 saat kadar yaklaştı. Wagner daha da yaklaşmış olabilir,” ifadelerini kullandı.
Operasyon, Rusya’nın Afrika’daki nüfuzunu artırma eğilimine işaret ederken ABD’nin kıtadaki yirmi yılı aşkın askeri stratejisinin zaafiyetlerini de ortaya koyuyor.
Russian mercenaries reportedly chasing one of the world’s most notorious fugitives: Ugandan warlord Joseph Kony, who has killed thousands and abducted tens of thousands of children from across central Africa in a decades-long run of terror /1https://t.co/rQZNq5JKXX
ABD tarafından finanse edilen bir araştırma enstitüsü olan Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi araştırmacılarına göre, ‘Küresel Terörle Mücadele’nin başlangıcından bu yana Afrika’da aşırılıkçı şiddet, eğitim ve altyapı için milyarlarca dolar harcanmasına rağmen tüm zamanların en yüksek seviyesinde.
Terör saldırılarından kaynaklanan ölümler 2021’den bu yana neredeyse iki katına çıkarken, bir dizi darbe ve iç savaş Washington’un ortaklıklarını çözdü ve kaotik güç boşlukları yarattı.
Lideri Yevgeniy Prigojin’in ölümünden sonra Wagner, doğrudan Rusya Savunma Bakanlığı’nın himayesine girdi. Operasyonlarının bir kısmı, Afrika Kolorduları olarak yeniden isimlendirildi, ancak Wagner adı yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor.
Grup, özellikle Mali, Nijer, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde aktif.
Kony, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından cinayet, tecavüz, adam kaçırma ve işkence dahil olmak üzere insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarıyla itham edilen, kendini Hıristiyan peygamber ilan eden bir şahıs olarak öne çıkıyor.
Kony, Uganda’nın kuzeyinde baskın bir etnik grup olan Acholi ahalisi arasında 1980’lerin sonunda lider seçilmişti.
Operasyon, Kony’nin ‘Lord’un Direniş Ordusu’ndan (LRA) 14 kişinin mart ayı sonunda kendini Orta Afrika Cumhuriyeti kolluk kuvveti olarak tanıtan bir ekibe teslim olmasıyla başladı.
Bu şahıslar, aslında Wagner’e bağlı Çadlı bir silahlı gruptu ve operasyonlarında genelde yerel milislerle ortaklık kuruyordu.
Olay, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Haute-Kotto vilayetinde meydana geldi. Kilometrelerce karelik ormanlık alana yayılan bölge, az sayıda yol ve çok sayıda izole köye sahip.
Sık çalılıkları ve karmaşık nehir, dere ve havuz ağıyla silahlı gruplar, fildişi kaçakçıları ve kaçak avcılar için bir sığınak olan bölge, uzun zamandır Kony’nin hayatta kalmasının anahtarı konumunda.
Çadlı grup, milisler, siviller ve iki çocuktan oluşan 14 LRA üyesini Sam Ouandjia adlı bir kasabaya getirdi ve burada kısa süre sonra kuvvetle gelen Wagner ile temasa geçti.
Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki bireylere yönelik güvenlik riskleri nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen, bölge ve LRA konusunda uzman bir kaynak, Wagner güçlerinin söz konusu şahısları gözaltına aldığını ve bilinmeyen bir yere götürdüğünü söyledi.
Kaynak, şahsılar gözaltına aldıktan sadece birkaç gün sonra Wagner güçlerinin Kony’nin yakın zamanda bulunduğu ve bir dizi bölgesel militan grubu finanse eden büyük bir marihuana tarlasının bulunduğu Yemen köyüne saldırdığını söyledi.
Kaynağa göre yerli halk, Kony’nin kampının köyün 16 kilometre yakınında olduğunu dile getirdi.
Kaynak, “Yıllardır kaçak avcılar ve kaçakçılar için bir sığınak olarak çalılıklarda gizlenmiş efsanevi bir silah ve uyuşturucu pazarı hakkında bir şeyler duyuyoruz. Kony’nin oraya yakın kalmak istemesi mantıklı,” diye konuştu.
Kony’nin yakalanıp yakalanmadığı henüz gizemini koruyor. Rusya makamları ya da Wagner’den konuya ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.