Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu (WEF) ile aynı zamana denk getirilen rapora göre, dünyanın en zengin beş kişisinin serveti 2020’den bu yana yüzde 114 oranında arttı ve neredeyse 5 milyar insanın serveti azaldı.
Oxfam İcra Direktörü Amitabh Behar, yaptığı açıklamada “Milyarlarca insan pandemi, enflasyon ve savaşın iktisadi şoklarını yaşarken, milyarderlerin servetlerinin hızla arttığı bir on yılın başlangıcına tanıklık ediyoruz. Bu eşitsizlik tesadüf değil; milyarder zümresi, şirketlerin diğer herkesin pahasına kendilerine daha fazla zenginlik getirmesini sağlıyor,” dedi.
Raporda, dünyadaki tüm milyarderlerin servetlerinin son üç yılda 3,3 trilyon dolar arttığı ve artış oranının enflasyonun üç kat üzerinde gerçekleştiği belirtildi.
Diğer yandan küresel çapta yaklaşık 800 milyon çalışanın ücret artışları tüketici fiyatlarındaki artış oranından daha düşük olduğuna dikkat çekilen raporda, önümüzdeki on yıl içinde dünyanın ilk dolar trilyonerine sahip olacağı ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasının 229 yıl daha alacağı öngörüsüne verildi.
Kuruluş, şirketler üzerindeki devlet kontrolünün güçlendirilmesi, tekelci şirketlerin parçalanması ve patent yasalarının demokratikleştirilmesi yoluyla yoksul ve zengin insanlar arasındaki uçurumun azaltılması çağrısında bulundu.
Ayrıca Oxfam, ayrıca CEO’larının maaşlarının devlet tarafından düzenlenmesinin, süper zenginler için vergi artışının ve eğitim ve sağlık hizmetlerine eşit erişimin eşitsizliği azaltmaya yardımcı olacağını kaydetti.
Oxfam, başta Britanya, İrlanda, Kanada, ABD ve Avustralya olmak üzere dünya çapında 90 ülkede 17’den fazla kuruluşu bünyesinde barındıran uluslararası bir örgüt olarak öne çıkıyor.
Faaliyetlerinde yoksullukla mücadeleyi amaçlayan Oxfam, bunun yanı sıra uluslararası finans yapılanmasında reforma gidilmesini ve daha adil ticaret kurallarının oluşturulmasını savunuyor.