ASYA

Pakistan’da yaklaşan seçimler öncesi İmran Han’ın partisine sosyal medya kısıtlaması

Yayınlanma

Pakistan’da sosyal medyada yaşanan kesintiler, 8 Şubat’ta yapılacak seçimler öncesinde internet bağlantısı ve bilgiye erişim konusundaki endişeleri artırdı.

Hükümet son kesintilerin teknik aksaklıklardan kaynaklandığını söylüyor. Ancak zamanlama, iktidarın hapisteki eski Başbakan İmran Han’ın Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) partisinin kampanyasını hedef almak için erişimi kısıtladığı yönündeki spekülasyonları körükledi.

Geçtiğimiz cumartesi günü, Pakistan’daki sosyal medya kullanıcıları PTI’nın “sanal bir miting” düzenlediği sırada kesintiler yaşadı. Bu durum bir internet izleme kuruluşu olan Netblocks tarafından doğrulandı.

“Canlı ölçümler, X/Twitter, Facebook, Instagram ve YouTube dahil olmak üzere Pakistan genelindeki sosyal medya platformlarında ulusal ölçekte bir kesinti olduğunu gösteriyor,” denildi.

Olay, hapisteki muhalefet lideri İmran Han’ın siyasi partisi PTI’nın ikinci sanal toplantısını başlattığı sırada meydana geldi.

7 Ocak’ta PTI sanal bir bağış toplama etkinliği düzenlerken ülke çapında benzer bir kesinti meydana gelmişti.

Han, Nisan 2022’de yapılan güven oylamasında iktidardan düşürüldü ve ağustos ayından bu yana hepsini reddettiği bir dizi yolsuzluk iddiası nedeniyle hapiste tutuluyor. PTI, Han’ın ilk tutuklandığı mayıs ayında destekçilerinin ordu tesislerine saldırmasından bu yana güçlü askeri kurumların ağır baskısı altında.

Bu ayın başlarında partinin amblemi olan kriket sopası sembolü de, Han’ın sahalardaki efsanevi kariyerine bir gönderme olarak görülüyor – değiştirtildi.

‘Müesses Nizam, Han’ın partisini her alanda engelliyor’

Uzmanların çoğu, müesses nizamın artık geçen yılın sonlarında sürgünden dönen ve imajını düzelten eski Başbakan Navaz Şerif’in Pakistan Müslüman Ligi-Navaz’ını (PML-N) tercih ettiğine inanıyor.

İslamabad’da siyasi analist olan Sabookh Syed, Nikkei Asia’ya yaptığı açıklamada sosyal medyanın Han’ın partisi için son kale olduğunu söyledi. “Televizyonda PTI’ya yer verilmiyor ve bu nedenle siyasi mesajlarını yaymak için sosyal medyaya kaldılar” diyen Syed, müesses nizamın ve geçici yönetimin PTI’yı çevrimiçi kampanyadan mahrum bırakmak istediğini söyledi.

Kesintiler nedeniyle eleştirilere maruz kalan hükümet ise sorunları açıklamaya çalıştı.

Geçici Enformasyon Bakanı Murtaza Solangi pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada kesintilerin teknik sorunlardan kaynaklandığını söyledi ve “gelecekte bu tür olayların yaşanmayacağının garantisi olmadığını” vurguladı.

Aynı basın toplantısında Pakistan Telekomünikasyon Kurumu’ndan bir yetkili de vatandaşların “önümüzdeki iki ya da üç ay boyunca” bu tür aksaklıkların devam etmesini beklemeleri gerektiğini söyledi.

Syed’e göre internet üzerindeki bu bariz kısıtlama, halen ülkenin en popüler partisi olarak görülen PTI’ya olan halk desteğini artırabilir. “Sosyal medyanın kesintiye uğratılması PTI’ya dijital alanda yer olmadığı mesajını veriyor,” diyerek olayın vatandaşları partinin arkasında toplayabileceği yorumunu yaptı.

Seçim gerilimi arttıkça, bazı uzmanlar hükümetin daha da ileri gidebileceği – seçimden kısa bir süre önce interneti tamamen kapatabileceği ve ancak sonuçlar açıklandıktan sonra erişimi yeniden sağlayabileceği – yönündeki endişelerini dile getiriyor.

Dijital Haklar Vakfı’ndan Nighat Dad, internet kesintisini düşünen herkesin çok geç olmadan bu fikirden vazgeçmesi gerektiğini savundu. “Sosyal medyanın ve internetin kesintiye uğraması hükümet tarafından atılan yanlış bir adımdır. Anayasaya [ve] mahkeme kararlarına aykırıdır ve bu nedenle her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır” uyarısında bulundu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version