DİPLOMASİ

Pekin: ABD ile her düzeyde diyaloğa hazırız

Yayınlanma

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin’in ABD ile ilişkilerini düzeltmek ve küresel sorunlar üzerinde birlikte çalışmak için “her düzeyde” diyaloğu güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

Han, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in bir yıl önce Bali’den bu yana ilk kez bir araya gelmesinin beklendiği San Francisco’daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) liderler forumundan sadece birkaç gün önce bu açıklamaları yaptı.

Pekin, Xi’nin Apec’e katılımını henüz teyit etmedi ancak son aylarda Washington ve Pekin arasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerde artış görüldü ve bu da ikili bir zirve için zemin hazırladığı şeklinde yorumlandı.

Singapur’daki Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu’nda konuşan Han, son resmi temasların “olumlu sinyaller” gönderdiğini ve dünyanın Çin-ABD ilişkilerinde “iyileşme” beklentilerini artırdığını söyledi.

“İstikrarlı ve sağlam bir Çin-ABD ilişkisi, diğer ülkelerdeki tüm sektörlerden insanların ve bir bütün olarak uluslararası toplumun ortak beklentisidir” dedi.

“Karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini teşvik etmek, farklılıkları uygun şekilde yönetmek ve küresel zorlukları ortaklaşa ele almak için ABD ile her düzeyde iletişim ve diyaloğu güçlendirmeye hazırız” diyen Han, Pekin’in Washington ile ilişkilerini her zaman karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ilkeleri doğrultusunda ele aldığını da sözlerine ekledi.

Çin Başbakan Yardımcısı da Janet Yellen ile görüşecek

Han’ın yorumları aynı zamanda Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng’in cumartesi günü başlayacak olan APEC toplantısında Biden-Xi zirvesine zemin hazırlama çabasının bir parçası olarak görülen ABD ziyaretiyle aynı zamana denk geldi.

Çin’in en üst düzey ekonomi ve mali politika yetkilisi olan He, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında teknoloji kısıtlamaları ve sübvansiyonlar konusundaki anlaşmazlıkların ortasında, beş günlük gezisi sırasında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile görüşecek.

Han konuşmasında tek taraflılık ve korumacılığın “hiçbir yere götürmediğini” ve güvenlik konusunun araç olarak kullanılamayacağını söyledi.

Çin’in her zaman ekonomik küreselleşmenin destekçisi olduğunu da sözlerine ekleyen Han, “Ayrıştırma, sanayi ve tedarik zincirlerinin koparılması ve sözde ‘riskten arındırma’ küresel ekonomiyi sadece birçok izole adaya bölecektir” dedi.

Han, ülkenin kurumsal açılımı ilerletmeye ve dünyanın her yerinden şirketler için daha fazla pazar ve yatırım fırsatı sağlamaya kararlı olduğunu söyledi, “Çin ekonomisi toparlanıyor ve genel olarak iyileşiyor” diye ekledi.

Han’a göre jeopolitik gerilimler, değişen ekonomik manzara ve ortaya çıkan gıda, enerji ve borç krizleriyle birleşiyor.

Aynı zamanda, teknolojik ve endüstriyel dönüşümün yeni turunun derinleşmesinin sürdürülebilir ekonomik büyüme için yeni fırsatlar getirdiğini söyledi.

Han, Çin’in daha akıllı ve daha yeşil bir kalkınma için endüstriyel yapısını yükseltmek üzere büyük veri, yapay zeka ve yeni enerji teknolojilerindeki yeniliklere olan bağlılığını teyit etti.

Han’ın konuşmasında Gazze ve Ukrayna’daki çatışmalara da atıf yaparak, “Çatışmaları diyalog ve istişare yoluyla çözme ve kalkınmaya elverişli istikrarlı bir uluslararası ortam yaratma konusunda daha kararlı olmamız gerekiyor” dedi.

‘Pragmatizm su yüzüne çıkıyor’

Forumda Han’dan sonra söz alan Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, iki ekonomik güç merkezi arasındaki angajman arttıkça ABD-Çin ilişkilerinde olumlu işaretler gördüğünü söyledi.

“Pragmatizm su yüzüne çıkıyor” diyen Al-Falih, ülkesinin her iki ülkeyle de güçlü ilişkileri olduğunu belirtti ve “Dünyanın iki ekonomik süper gücü ve jeopolitik gücü arasında işbirliği ve bir arada yaşama çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Al-Falih, iki gücün doğal bir stratejik rekabete ilişkin söylemlerini azaltacaklarına ve nihayetinde barış içinde bir arada yaşamayı başaracaklarına inandığını söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version