AMERİKA

Pentagon’un gizli yapay zeka programına verilen manidar isim

Yayınlanma

Geçen hafta açıklanan bütçe belgelerine göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), askerler üzerindeki ‘bilişsel yükü en aza indirecek’ yüksek teknolojili bir programın peşinde.

40 milyar doların üzerindeki programa verilen isim ise ilgi çekici. The Intercept’te yer alan habere göre, programın kod adı ‘CARCOSA’. Aslen, R. W. Chambers’ın kurgusal kenti olan Carcosa ve yarattığı ‘Sarı Kral’ miti, ünlü Amerikan polisiye dizisi True Detective’in birinci sezonunda da geçiyordu. Dizide Carcosa ve Sarı Kral, ünlü ve zengin isimlerin içinde yer aldığı bir pedofil çetesini anlatan semboller arasındaydı.

Program, Pentagon’un fütüristik silahların ve askeri yeteneklerin geliştirilmesini finanse eden önde gelen kuruluşu olan Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı ya da kısa adıyla DARPA tarafından denetleniyor. 

The Intercept’e göre, “Elbette ordunun CARCOSA’sının böyle bir şeye karıştığına dair hiçbir kanıt yok; fakat Beyaz Saray’ın ‘tehlikeli komplo teorileriyle’ mücadeleye öncelik verdiği bir dönemde DARPA’nın komplo kalabalığına neden böyle bir yem sağladığı belirsiz.”

The Intercept, bu garip tesadüften haberdar olup olmadığını ya da ajansta bir True Detective hayranı olup olmadığını sormak için DARPA’ya ulaştı ama DARPA cevap vermedi.

Pentagon’un CARCOSA’sı, geleceğin hızlı hareket eden savaş alanında neler olup bittiğini yansıtan bilgileri elde etmeyi, sıralamayı ve görüntülemeyi amaçlayan yapay zeka güdümlü bir toplayıcı olan kendi ‘bilgi tapınağı’ olarak nitelendiriliyor.

DARPA’nın yeni 2025 mali yılı bütçe talebinde, “Carcosa programı, taktik operasyonlar sırasında savaşçılar tarafından kullanılmak üzere siber teknolojiler geliştiriyor ve sergiliyor. Carcosa siber teknolojisi, sahadaki savaşçılara anlık savaş alanlarına ilişkin gelişmiş durumsal farkındalık sağlamayı amaçlamaktadır,” deniyor.

DARPA, CARCOSA’nın ‘taktik siber operatörler üzerindeki bilişsel yükü en aza indirmeye’ yardımcı olacağını söylüyor. The Intercept’in deyişiyle, ‘hepimizin her gün uğraşmak zorunda kaldığı aşırı bilgi yükünün neden olduğu baş ağrıları’ ile.

The Intercept şöyle devam ediyor. “Ukrayna ve İsrail gibi yüksek yoğunluklu savaş alanlarındaki bireysel siber savaşçılar, kendi iletişim ve BT sistemlerinden, istihbarat girdilerinin sanal Niagara’sından ve bilgisayarlar, makineler ve dronlar aracılığıyla yapılan elektronik saldırılardan gelen verilerle dolup taşıyor. Tüm bunların ötesinde, modern savaş alanı, düşmanın gördüklerini ve inandıklarını manipüle etmeyi amaçlayan ‘bilgi operasyonları’ için bir mekandır.”

CARCOSA, savaş alanı komutanlarına ‘saldırı ve savunma amaçlı siber uzay ve elektronik savaş operasyonlarının tüm yönleri hakkında teknik ve taktik tavsiyeler’ sağlayan Siber Uzay ve Elektromanyetik Faaliyetler veya CEMA adlı bir ordu görev sahasını destekleyecek. Ordu, CEMA operatörlerinin çok bilgiye boğulduğunu ve sinyali gürültüden ayırmaya yardımcı olmak için artırılmış istihbarat teknolojisine ihtiyaç duyduklarını söylüyor.

CARCOSA, ‘Cyber-Augmented Reality and Cyber-Operations Suite for Augmented Intelligence’ın kısaltması. ‘Artırılmış gerçeklik’, Apple’ın Vision Pro kulaklığı gibi, kullanıcının gerçek dünya görüşünün üzerine bilgisayar tarafından oluşturulmuş görüntüler üreten sürükleyici teknolojiyi ifade ediyor.

Program, en azından belirsiz bütçe belgelerine göre, hepsi de savaşın yeni bir gerçekliğini yenmeyi amaçlayan çeşitli teknolojilerin geliştirilmesini destekliyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version