AVRUPA

Polonya, AB’nin yeni göçmen anlaşmasına karşı harekete geçiyor

Yayınlanma

Muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümet sözcüsü Piotr Müller Pazar günü TVP Info’ya yaptığı açıklamada, Polonya’nın AB Konseyi’nin geçen hafta kabul ettiği göç ve iltica anlaşmasını engellemeye çalışacağını ve muhaliflerden oluşan bir koalisyon kuracağını söyledi.

Geçtiğimiz Perşembe günü Lüksemburg’da yapılan Konsey toplantısında AB İçişleri Bakanları, iltica prosedürü yönetmeliği ile iltica ve göç yönetimi yönetmeliğine ilişkin müzakere pozisyonu üzerinde anlaşmaya vardı. Polonya ve Macaristan anlaşmaya karşı oy kullanan yegane üye ülkeler.

“Polonya göçmenlerin yeniden yerleştirilmesine ilişkin çözümleri bloke edecektir,” diyen Müller, Konsey tarafından benimsenen tutumu ‘fiilen göç dalgalarının büyümesine neden olacak kısa vadeli bir düşünce’ olarak nitelendirdi.

Zorunlu ‘dayanışma’

AB bakanlarının kabul ettiği müzakere pozisyonu, zorunlu dayanışma mekanizması olarak adlandırılan bir mekanizma üzerinde yükseliyor. Belirlenen sığınmacı kotalarını kabul etmeyi reddeden ülkeler, bunun yerine, yer değiştirme başına 20.000 avro olarak sabitlenen bir meblağ ile mali katkıda bulanacak.

Polonya ise ne sığınmacı kabul etmek ne de ödeme yapmak istiyor. Polonya AB Daimi Temsilcisi Andrzej Sadoś mali katkı seçeneğinin, aslında kotalara uyulmaması halinde bir ‘ceza’ olduğunu düşünüyor.

Polonya, Konsey tarafından kabul edilen çözümlere karşı Avrupa Parlamentosunda bir koalisyon oluşturmaya çalışacak.

Eğer anlaşma yine de yürürlüğe girerse, Varşova taahhütleri yerine getirmeyeceği uyarısında bulundu. Sözcü, “Bunları reddetme ve bu kararın bedelini ödemeye hakkımız var,” dedi.

Polonya’da koalisyon anlaşmaya karşı

Bu arada PiS’in küçük koalisyon ortağı AB karşıtı Egemen Polonya partisi, göçmenlerin zorla yer değiştirmesine karşı çıkan bir karar tasarısını Polonya parlamentosuna sunacağını açıkladı.

Partinin lideri Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, Polonya halkının daha zengin AB ülkelerinin göç politikasındaki hataları için büyük miktarlarda para ödemesini kabul etmeyeceğini söyledi.

Ziobro, önerilen kararın ‘tüm (Polonyalı) siyasi güçlerin Avrokratların bu tür fikirlerine karşı kararlı bir muhalefet sergilemesi için bir fırsat olacağını’ sözlerine ekledi.

Başbakan Mateusz Morawiecki de anlaşmadan sonra attığı tweette, “Zorla yer değiştirme göç sorununu çözmediği gibi üye devletlerin egemenliğini de ihlal etmektedir,” demiş ve ülkesinin diğer ülkelerin hatalı göç politikalarının bedelini ödemeyeceğini söylemişti.

Orban, anlaşmayı ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdi

Polonya ile birlikte anlaşmaya itiraz eden diğer AB ülkesi Macaristan da eleştirilerini yoğunlaştırıyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Brüksel’i yasal yetkilerini kötüye kullanmakla ve göçmenlerin yeniden yerleştirilmesini dayatmakla suçladı.

Sözcüsünün aktardığına göre Orbán, “Bu kabul edilemez, Macaristan’ı zorla bir göçmen ülkesine dönüştürmek istiyorlar,” dedi.

Lüksemburg’daki görüşmelere katılan Macar İçişleri Bakan Yardımcısı Bence Rétvári de reformun Macaristan’a ‘orantısız bir yük’ getireceğini ve yeni göçmenlerin gelişini teşvik edeceğini söyledi.

Rétvári, ‘göç yanlısı hükümetlerin’ diğer üye ülkelere yasa tasarısını kabul etmeleri için baskı yaptığını ve AB’nin karar alma sürecini alay konusu haline getirdiğini iddia etti.

Euronews’e bilgi veren diplomatik kaynaklar, Perşembe günü Lüksemburg’da yapılan oylamada Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Malta, Litvanya ve Slovakya’nın çekimser kalmayı tercih ettiğini aktardı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version