DİPLOMASİ

Putin, Pekin’de diplomasi atağı yaptı

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ev sahipliğinde Pekin’de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu, Moskova’nın Ukrayna müdahalesinden bu yana Batı tarafından izole edilmeye çalışılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için önemli bir diplomatik sahne sağladı.

Bu, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin mart ayında hakkında tutuklama kararı çıkarmasından bu yana Putin’in ikinci yurtdışı gezisi oldu. Rus lider bu ayın başlarında eski Sovyet ülkelerinin zirvesi için Kırgızistan’a gitmişti.

Putin, Çin’in başkentinde bölgesel liderler ve bir Avrupa Birliği ülkesinin başbakanı ile bir araya gelerek cazibesini artırdı. Putin, çarşamba günü Xi ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Xi ve Putin buluştu: Adalet ve hakkaniyeti savunacağız

Putin, Tayland’ın davetini kabul etti

Putin salı günü yeni Tayland Başbakanı Srettha Thavisin ile Xi’nin genellikle yabancı mevkidaşlarını ağırladığı Pekin’in batısındaki bir yerleşke olan Diaoyutai Devlet Konukevi’nde bir araya geldi.

Washington’un Asya’daki en eski müttefiklerinden biri olan Tayland, Rusya’nın Ukrayna müdahalesini kınama konusunda Batı’ya katılmadı.

Kremlin’e göre, Rusya’nın Tayland ile ticaretinin “uluslararası ilişkilerdeki çalkantılar nedeniyle geçen yıl biraz azaldığını” kaydeden Putin, ülkesinin “ilişkilerimizin mümkün olduğunca yoğun bir şekilde gelişmesi ve devletlerimizin kalkınmasına katkıda bulunmak için elimizden geleni yapacağını” söyledi.

Thavisin, eski adıyla Twitter olarak bilinen X’te yaptığı bir paylaşımda Tayland’a seyahat eden “1 milyondan fazla Rus turisti” övdü. Thavisin, “Rusya’yı Tayland’daki yatırımları artırmayı düşünmeye davet etmeye hazırım. Ve Sayın Putin’i ilişkilerimizi güçlendirmek üzere Tayland’ı ziyaret etmeye davet ediyorum” diye yazdı.

Agence France-Presse’e göre Tayland hükümetinden yapılan açıklamada Putin’in daveti kabul ettiği belirtildi.

Vietnam: Küresel sahnede aktif işbirliği yapıyoruz

Putin ayrıca geçen ay ABD Başkanı Joe Biden’ı Hanoi’de ağırlayan Vietnamlı mevkidaşı Vo Van Thuong ile de bir araya geldi.

Kremlin’e göre Putin Thuong’a iki ülke arasındaki ilişkilerin “geleneksel dostane bir atmosferde geliştiğini” söyledi ve “elbette küresel sahnede de aktif bir şekilde işbirliği yapıyoruz” dedi.

Hanoi’den yapılan açıklamaya göre, mart ayında göreve başlayan Thuong, Vietnam’ın Rusya’yı “her zaman en önemli ortaklarından biri olarak gördüğünü” söyledi.

Thuong Putin’e “Vietnam, Rus halkının ülkenin ulusal kalkınması ve korunması için sunduğu destek ve yardımı her zaman göz önünde bulundurmaktadır” dedi.

Vietnam hükümetinin internet sitesinde yer alan bir yazıya göre Putin de Güneydoğu Asya ülkesini “yakında” ziyaret etme davetini kabul etti.

Tayland gibi Vietnam da Ukrayna’daki savaşta ‘tarafsız’ bir duruş sergiledi.

Orban: Hiçbir zaman Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz

Salı günü Pekin’de Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile de bir araya gelen Putin, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rus liderin AB üyesi bir ülkenin devlet başkanıyla nadiren bir araya geldiği bir görüşme gerçekleştirdi.

Rus medyasına göre görüşmede Macaristan’ın Rus enerjisine erişimi ele alınırken, Orban Putin’e Macaristan’ın “hiçbir zaman Rusya ile karşı karşıya gelmek istemediğini” ve her zaman “temasları genişletmeye hevesli olduğunu” söyledi.

Putin ise “mevcut jeopolitik durumda bazı ülkelerle ilişkileri sürdürme imkânları sınırlı” olsa da Rusya’nın “Macaristan dâhil birçok Avrupa ülkesiyle ilişkilerini korumayı ve geliştirmeyi başarmış olmasının” memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Pekin turu

Putin ayrıca salı gecesi Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile Xi ve eşi Peng Liyuan’ın ev sahipliğinde Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen hoş geldiniz yemeğinden önce gayrı resmi görüşmelerde bulundu.

Putin, Şubat 2022’de Pekin’e yaptığı ziyaretten sadece birkaç gün sonra Ukrayna operasyonu emrini vermiş ve bunu NATO’nun genişlemesine ve Batı’dan gelen provokasyonlara bir yanıt olarak nitelendirmişti. O zamandan bu yana Rus lider Orta Asya, İran, Ermenistan ve Belarus’a yaptığı geziler dışında büyük ölçüde evinde kaldı.

Temmuz ayında BRICS zirvesine video bağlantısıyla katılan Putin, G20 de dahil olmak üzere bölgesel ve küresel toplantılara katılmadı.

Rus haber ajansı Tass’a göre Putin Pekin’e iki başbakan yardımcısı, maliye, Uzak Doğu ve Kuzey Kutbu’nun kalkınmasından sorumlu hükümet başkanları, merkez bankası başkanı ve ülkenin enerji devlerinin genel müdürlerinden oluşan üst düzey bir heyetle gitti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version