Rusya lideri Putin, Primakov Okumaları katılımcılarına gönderdiği mesajda, Moskova’nın barış girişiminin Ukrayna’daki çatışmayı gerçek anlamda durdurabileceğini ve çözümü diplomatik bir yola taşıyabileceğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10. Primakov Okumaları katılımcılarına yönelik mesajında Moskova’nın barış önerilerinin Ukrayna’daki çatışmayı gerçek anlamda durdurabilecek ve çözümü diplomatik bir yola taşıyabilecek nitelikte olduğunu belirtti.
Putin’in mesajı Devlet Başkanı’nın yardımcısı Yuriy Uşakov tarafından okundu.
TASS haber ajansının aktardığına göre Putin, “Ortaya koyduğumuz girişimin özüne inmek bile istemeyen pek çok Batılı siyasetçinin aksine, forum katılımcılarının bu girişime aklıselim ve rasyonel bir şekilde yaklaşacaklarına ve bu girişimin, esasında çatışmayı durdurma ve siyasi ve diplomatik bir çözüme doğru ilerleme imkanı sağladığını göreceklerine inanıyorum,” dedi.
Putin, “Çatışmaların bir an önce durdurulmasını mümkün kılacak bir seçeneği masaya koyduk. Ancak Batı bizi duymuyor ve son Ukraynalıya kadar savaşmaya niyetli. Eğer bu konuda tarafsız bir tutum takınır ve düşünürseniz, gerçekten de içinde mantıklı bir şeyler bulursunuz. Ve en önemlisi bu, savaş alanında bir şeyleri çözmeyi ve insanları kaybetmeyi anında durdurmak için bir şans. Bu arada Batı’nın körüklediği askeri çılgınlık da dinmeyecek,” ifadelerini kullandı.
Geçen haftalarda Putin, Kiev’in önerdiği barış formülü temelinde İsviçre’de Ukrayna’daki çatışmanın çözümüne ilişkin düzenlenen konferansın arifesinde barış girişimini sunmuştu.
Rusya liderinin ateşkes ve müzakerelere geçiş için öne sürdüğü koşullar arasında Donbass, Zaporojye ve Herson oblastlarındaki cumhuriyetlerin Rusya’nın bir parçası olarak uluslararası alanda tanınması, Ukrayna askerlerinin buralardan çekilmesi, ülkenin nükleer silahlardan arındırılmış statüsünün pekiştirilmesi ve ülkenin NATO’ya katılmayı reddetmesinin yanı sıra Moskova’ya yönelik tüm yaptırımların kaldırılması yer alıyordu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, önerileri güvenilmez bir ültimatom olarak nitelendirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, önerilerin açık uçlu olduğunu ancak ‘cephedeki durumun dinamik bir şekilde değiştiğini’ vurguladı.
Putin, daha sonra ‘her şeyin sahadaki durumun nasıl değiştiğine bağlı olacağını’ ifade etti.
Sonuç olarak İsviçre’deki zirvede, Zaporojye nükleer santralinin Kiev’in kontrolüne devredilmesi, Karadeniz ve Azak denizlerindeki Ukrayna limanlarına ve tarım ürünlerine tam ve güvenli erişim, Ukraynalı çocukların iadesi ve nükleer silah kullanma tehditlerinin kabul edilemez olduğuna dair bir uyarı içeren bir bildiri kabul edildi.
Nihai belge başta 80 ülke tarafından imzalandı, ancak daha sonra bazı ülkeler imzalarını geri çekti.