Müslümanların kutsal ayı Ramazan’a bir gün kala, İsrail Meclisi’nden kışkırtıcı bir adım geldi. Yahudi yerleşimcilerin 2005’te boşaltılan Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim yerlerine dönmelerinin önü açıldı. İsrailli Bakan da, “Gazze’ye yeniden döneceğimiz gün yakın” dedi.
İsrail Meclisi, İsrail’in 2005’te abluka altındaki Gazze Şeridi’nden çekildiği sırada Batı Şeria’daki 4 Yahudi yerleşim biriminin boşaltılmasını öngören yasada yapılan değişiklikleri, üçüncü oylamada kabul ederek kanunlaştırdı. Yeni yasaya göre, Yahudi yerleşimciler, 2005’te çıkartıldıkları Batı Şeria’daki Homeş, Ganim, Kadim ve Sanor isimli yasa dışı yerleşim birimlerine dönebilecek. Yasa, 10 bin kadar Yahudi yerleşimcinin çıkarıldıkları yerleşim birimlerine geri dönmesini sağlamayı amaçlıyor.
ABD’den uyarı
Yasanın onaylanması üzerine ABD, İsrail’in Washington Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
The Times of Israel’in haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın, İsrail Büyükelçisi Mike Herzog’a onaylanan yasaya ilişkin “endişelerini” dile getirdiğini bildirdi. Sherman, Büyükelçi Herzog’a, yaklaşan Hamursuz (Pesah) Bayramı, Paskalya Bayramı ve Ramazan Bayramı öncesi tarafların, bölgedeki tansiyonu yükseltecek eylem ve söylemlerden kaçınması gerektiğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel de İsrail’i 2005’te “ABD’ye verdiği taahhüde uygun olarak” yerleşimcilerin dönüşüne izin vermekten kaçınmaya çağırdı.
Patel, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in “Filistin halkını yok sayan” sözlerinin ve Ürdün’ü de içine alan “İsrail haritası” kullanmasının “saldırgan, endişe verici ve tehlikeli” olduğunu kaydetti. Filistin halkının zengin bir tarihe ve kültüre sahip olduğunu kaydeden Patel, ABD’nin Filistinliler ile ortaklığına önem verdiğini söyledi.
İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, 19 Mart’taki Paris ziyareti sırasında Likud Partisinin eski Başkanı Jacques Kupfer’i anma töreninde yaptığı konuşmada, “Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray’ın da duyması gerektiğini” ifade etmişti. Smotrich’in konuştuğu kürsüde, Ürdün’ü de içine alan “İsrail haritası” kullanması dikkati çekmişti.
‘Gazze’ kışkırtması
Öte yandan İsrail Yerleşim ve Ulusal Vizyon Bakanı Orit Strock, İsrail’in Gazze’den 2005’te ayrıldığı bölgelere yeniden döneceğini söyledi.
Koalisyon ortaklarından aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi’nden olan Bakan Strock, İsrail 7. televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Gazze ile ilgili “Farklı bir ulusal vizyon sürecindeyiz. Kaç yıl sürer bilmiyorum ama ne yazık ki Gazze’den ayrılmak nasıl çok fedakarlıklar gerektirdiyse, Gazze’ye dönmek de çok fedakarlıklar gerektirecek” ifadelerini kullandı. Gazze’nin İsrail’in bir parçası olduğunu öne süren Strock, “Oraya yeniden döneceğimiz bir gün gelecektir” dedi.