Diplomasi
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Dmitriyev ABD’de

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriyev, 2 Nisan’da Washington’da ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ile bir araya geldi. Görüşmede, Rusya ve ABD arasında barışçıl çözümün yanı sıra büyük finansal anlaşmaların da mümkün olduğu vurgulandı.
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriyev’in, 2 Nisan’da ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ile Washington’da görüştüğü bildirildi.
The Washington Post gazetesinin haberine göre Dmitriyev’in Washington’a gelişi, Amerikan yönetimini yatıştırmayı ve sadece barışçıl bir çözümün değil, aynı zamanda büyük finansal anlaşmaların da mümkün olduğunu bir kez daha vurgulamayı amaçlıyor olabilir.
Dmitriyev’in ABD’yi ziyaret edebilmesi için Amerikan makamları, uygulanan yaptırımları geçici olarak kaldırdı.
RDIF Başkanı Dmitriyev, ABD’ye yaptığı ziyaretle ilgili basında çıkan haberlerin ardından X sosyal medya platformunda (eski adıyla Twitter) Rusya ve ABD arasındaki diyaloğun “politikadan bağımsız olarak” önemine değindi ve “Burada söz konusu olan, herkes için daha güvenli ve müreffeh bir dünya inşa etmektir,” ifadelerini kullandı.
Mart ayının sonunda Dmitriyev, Rusya ve ABD’nin nadir toprak metalleriyle ilgili projeleri görüşmeye başladığını ve Amerikan şirketlerinin olası anlaşmalara ilgi duyduğunu belirtmişti.
RDIF Başkanı daha önce, ABD’li şirketlerin Rusya’dan çekilmesi nedeniyle 300 milyar dolar zarar ettiğini tahmin etmişti.
WP‘nin aktardığına göre, Rusya’da iş yapma deneyimi olan Amerikalı yatırımcılar bu rakamların abartılı olduğunu düşünüyor.
Gazete, Witkoff’un Dmitriyev’in açıklamalarına güvendiği izlenimini edindiğini yazdı.
Gazetenin hatırlattığı üzere Trump’ın özel temsilcisi Witkoff, mart ayında ünlü sunucu Tucker Carlson’a verdiği röportajda, Rusya ve ABD arasında Arktik bölgesindeki enerji politikalarının entegrasyonu ve deniz yollarının ortak kullanımı konusunda işbirliği yapmayı umduğunu dile getirmişti.
Witkoff, ayrıca Avrupa’ya ortak LNG tedariki ve yapay zeka alanında ortak çalışma olasılığını da gündeme getirmişti.
Putin, 23 Şubat’ta Dmitriyev’i yabancı ülkelerle yatırım ve ekonomik işbirliği konularında özel temsilcisi olarak atadı.
Bundan birkaç gün önce, 18 Şubat’ta RDIF Başkanı, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Rusya ve ABD heyetleri arasındaki görüşmelere katılmıştı.
Trump, Mart ayının sonunda Putin’in Ukrayna yönetimi hakkındaki sözlerine çok kızdığını ve öfkelendiğini belirtmişti.
Rusya Devlet Başkanı Putin ise daha önce, “Ukrayna’da seçimlerin yapılması için Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde ABD, Avrupa ülkeleri, ortaklarımız ve dostlarımızla birlikte geçici bir yönetim oluşturulması olasılığını görüşmeyi” önermişti.
Trump, Moskova’nın suçu nedeniyle çatışmanın uzaması durumunda Rusya’dan gelen tüm petrole ikincil gümrük vergileri uygulayabileceğini de sözlerine eklemişti.
ABD, Rusya ile Riyad’da yapılan görüşmelerin sonuçlarından umutlu
Diplomasi
Kellogg: Ukrayna’nın NATO üyeliği konusu kapandı

ABD Başkanı Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg, Ukrayna’nın NATO üyesi olmayacağını ve bu konunun kapandığını belirtti. Kellogg, bu durumun 2008’den beri bilindiğini vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg, Fox News‘e verdiği demeçte, Ukrayna’nın NATO üyesi olmayacağını ve bu konunun kapandığını belirtti.
Kellogg, “NATO üyeliğinin tartışma dışı olduğunu çok net ifade ettik. Ukrayna ittifaka girmeyecek. Bu yeni bir şey değil, bunu 2008’den beri söylüyoruz,” diye vurguladı.
Kellogg, 17 yıl önce dönemin ABD’nin Moskova Büyükelçisi William Burns’ün, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı Ukrayna’nın NATO’ya katılma fikrinin “ulaşılamaz bir hedef” olduğu konusunda uyardığını da hatırlattı.
Daha önce Bloomberg, kaynaklara dayandırdığı haberinde, Trump yönetiminin Avrupalı müttefiklerine Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik ön bir plan sunduğunu yazmıştı.
Habere göre, kilit hususlar arasında Rusya’nın elindeki topraklar üzerindeki kontrolünün devam etmesi, Moskova’ya yönelik yaptırımların kademeli olarak hafifletilmesi ve Ukrayna’ya NATO üyeliği verilmesi fikrinden vazgeçilmesi yer alıyor.
Kaynaklar, bu planın henüz resmi olarak Kiev’e sunulmadığını belirtti. Ancak kaynaklara göre Ukrayna, Kremlin’in de benzer bir adım atması koşuluyla ateşkesi prensipte değerlendirmeye hazır.
Bloomberg‘in görüşüne başvurduğu kaynaklar, önerilen girişimin nihai bir barış anlaşması olmadığını, yalnızca Rusya’nın çatışmaları durdurması hâlinde uygulanabilecek bir uzlaşma girişimi olduğunu vurguladı.
Donald Trump da daha önce defalarca Ukrayna’nın NATO’nun bir parçası olamayacağını belirtmişti.
Trump’a göre, önceki yönetimin, özellikle Başkan Joe Biden’ın Kiev’e ittifaka katılma garantisi verme vaatleri, Rusya’nın askeri müdahalesinin başlamasının nedenlerinden biri oldu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu tür açıklamalara tepki göstermişti.
Zelenskiy, 20 Mart’ta yaptığı açıklamada, NATO üyeliği konusunun müzakere gündeminden çıkarılmasının fiilen “Rusya için bir hediye” olduğunu söyledi.
Zelenskiy, “NATO çerçevesindeki ana müttefik olarak ABD, bugün Ukrayna’nın ittifaka katılımını desteklemiyor. Gerçek bu,” ifadesini kullandı.
Daha sonra NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’nın potansiyel ittifak üyeliğinin bir barış anlaşmasının konusu olmaması gerektiğine işaret etti.
Ancak Rutte’ye göre, bu konu mevcut müzakerelerden ayrı olarak ele alınabilir ve uzun vadede değerlendirilebilir.
Rusya’nın Berlin Büyükelçisi: ‘Ukrayna’da yabancı askerlerin konuşlandırılması kabul edilemez’
Diplomasi
AB’den Amerikan teknoloji şirketlerine ‘kurallara uyma’ çağrısı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen POLITICO’ya yaptığı açıklamada, X, Meta, Apple ve TikTok gibi büyük teknoloji şirketlerinin, bu şirketlerin başında kim olursa olsun ya da nerede bulunurlarsa bulunsunlar, bloğun tüm dijital kural kitabını uygulamaya hazır olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi.
Leyen, AB’nin dijital kurallarına bağlılığıyla ilgili sorulara verdiği yazılı yanıtta, “Ortak yasa koyucularımız tarafından oylanan kurallar uygulanmalıdır. Bu nedenle TikTok, X, Apple ve Meta’ya karşı açtığımız davalar bunlardan sadece birkaçı. Kuralları adil, orantılı ve önyargısız bir şekilde uyguluyoruz. Bir şirketin nereden geldiği ve kimin yönettiği umurumuzda değil. Biz insanları korumayı önemsiyoruz,” dedi.
Açıklamalar, AB’nin, Donald Trump yönetiminin üst düzey üyelerinin sert eleştirilerine maruz kalan kapsamlı bir dijital kurallar paketini uygulama kararlılığına işaret ediyor.
Başkan Yardımcısı JD Vance, içeriği düzenleyen Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ya da Yapay Zeka Yasası gibi Avrupa yasalarına karşı, ifade özgürlüğünü sansürledikleri ve Avrupa’da inovasyonu boğdukları gerekçesiyle suçlamalar yöneltmişti.
ABD başkanlık seçimlerinden iki ay önce Vance, Washington’un NATO’ya üyeliğinin devamı ile Avrupa’nın dijital kural kitabı arasında doğrudan bir bağlantı kurarak, AB’nin platformlar üzerinde kurallar koyması halinde ülkesinin ittifaktan çekilebileceğini söylemişti.
Bu tür baskılar, özellikle Avrupa’yı hedef alan ABD ticaret tarifelerine ilişkin gergin tartışmaların ortasında, AB’nin Trump yönetimini kızdırmamak için yasalarını uygulamaktan geri durabileceği endişelerine yol açtı.
“Adil bir dijital pazar” sağlayacağını ileri süren Dijital Pazarlar Yasası’nın ve DSA’nın uygulanması için uzun zamandır beklenen cezalarda görülen gecikmeler, bazı yetkililerin Büyük Teknoloji uygulamalarının açıkça “siyasallaşmasından” şikayet etmesiyle birlikte bu tür endişeleri güçlendirdi.
Leyen’in, AB’nin “kimin yönettiğine bakmaksızın” herhangi bir şirkete karşı kural kitabını uygulayacağı yönündeki ısrarı, bu tür eleştirileri geri püskürtüyor gibi görünüyor.
Avrupa Komisyonu, ocak ayında platforma yönelik bir soruşturmayı tamamladıktan sonra şu anda X’e karşı potansiyel para cezalarını değerlendiriyor.
New York Times nisan ayı başında Brüksel’in 1 milyar dolara kadar para cezası uygulayacağını bildirmiş, fakat bu iddia bir Komisyon sözcüsü tarafından yalanlanmıştı.
AB, gümrük tarifelerinde anlaşma sağlanamazsa, ABD’nin büyük teknoloji şirketlerine yaptırım uygulama tehdidini ortaya atmıştı.
Diplomasi
Paskalya ateşkesi: Moskova ve Kiev birbirini ihlalle suçluyor

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Paskalya dolayısıyla ilan ettiği ateşkes, Rusya ve Ukrayna’nın karşılıklı ihlal suçlamalarıyla başladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın ateşkesi ihlal ettiğini iddia ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de Moskova’yı ateşkesi bozmakla suçladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Paskalya dolayısıyla ilan ettiği ateşkesin ardından, Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna tarafının anlaşmaları ihlal ettiğini duyurdu.
Bakanlık, Rus birliklerinin 19 Nisan saat 18.00’den itibaren (Putin’in önerdiği ateşkes başlangıç saati) ateşkes rejimine kesinlikle uyduğunu bildirdi. Rusya’ya yeni bağlanan topraklar ve Belgorod oblastı yetkilileri de saldırı vakaları duyurdu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Moskova’yı Paskalya ateşkesini ihlal etmekle suçladı.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, devlet başkanının emri doğrultusunda, savaş bölgesindeki tüm birlikler 19 Nisan saat 18.00’den itibaren ateşkes rejimine kesinlikle uydu ve daha önce işgal ettikleri hat ve pozisyonlarda kaldı.
Bakanlık, Ukrayna güçlerinin gece saatlerinde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Suhaya Balka ve Bogatır yerleşim birimleri civarındaki Rus mevzilerine saldırı girişimlerinde bulunduğunu kaydetti. Bu saldırıların püskürtüldüğü belirtildi.
Ayrıca, Ukrayna tarafının gece saatlerinde 48 adet uçak tipi İHA kullandığı, bunlardan birinin Kırım topraklarına yönelik olduğu ifade edildi. Düşman birliklerinin Rus mevzilerine top ve havanlarla 444 kez ateş açtığı ve 900 kez quadrocopter tipi dronlarla saldırı düzenlediği veya çeşitli mühimmatlar attığı, bu saldırıların Bryansk, Kursk ve Belgorod oblastlarının sınır bölgelerini de hedef aldığı bildirildi.
Savunma Bakanlığı’na göre, bu saldırılar sonucunda sivil halk arasında ölü ve yaralılar olduğu, sivil tesislerde hasar meydana geldiği belirtildi.
Paskalya ateşkesinin ilk akşamında, Herson oblastı valisi Vladimir Saldo, Kiev tarafından ihlaller yaşandığını bildirdi.
Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, cumartesi saat 18.00’den itibaren Aleşki, Golaya Pristan ve Kahovka’da birkaç saldırı kaydedildiğini belirtti.
Bununla birlikte, cephenin bazı kesimlerinde göreceli bir sükunetin korunduğunu da ekledi.
Ertesi gün, Ukrayna birliklerinin Herson oblastının Novokahovka bölgesini bombaladığı öğrenildi. Belediye başkanı Vitaliy Gura, saldırı sonucunda üç aracın hasar gördüğünü bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Rodion Miroşnik, Kiev tarafından “Paskalya mucizesi” yaşanmadığını belirtti.
Miroşnik’in aktardığına göre, Ukrayna ordusu saat 06.30’da Gorlovka’nın Nikitovskiy bölgesini bombaladı ve 155 mm kalibrelik dört mermi atıldı.
Belediye başkanı İvan Prihodko’nun aktardığına göre, iki sivil yaralandı. Saat 09.00’da Donetsk’e yönelik saldırı girişimleri kaydedildi ve hava savunma sistemleri hava hedeflerine karşı faaliyete geçti.
TASS haber ajansı, operasyonel hizmetlere dayandırdığı haberinde, şehirde en az üç patlama meydana geldiğini ve Budennovskiy bölgesindeki Elevatornaya Caddesi civarında bir isabet olduğunu yazdı.
Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov’un açıklamasına göre, saldırılar Belgorod oblastını da etkiledi.
20 Nisan günü öğleden sonra, Belgorod oblastındaki Neçayevka’da bir FPV-dron saldırısı olduğunu bildirdi. Yetkililere göre, iki çocuk ve bir kadın yaralandı.
Kursk oblastında ise o gün iki kez füze tehlikesi ilan edildiği, operasyonel karargah tarafından bildirildi.
Zelenskiy’den suçlamalar
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 19 Nisan akşamı yaptığı açıklamada, Ukrayna tarafının ateşkes rejiminin 20 Nisan Paskalya gününün bitiminden sonra da uzatılmasını desteklemeye hazır olduğunu belirtti.
Zelenskiy’e göre, bu güvene yönelik gerçek bir adım olabilir ve barışa bir şans tanıyabilir. Bununla birlikte, Kiev’in misilleme yapacağını, “sükunete sükunetle” ve saldırılara saldırılarla karşılık vereceğini belirtti.
Zelenskiy, ateşkesin ilk akşamında cephenin bazı kesimlerinde taarruz eylemlerinin devam ettiğini de yazdı.
Daha sonra Kursk ve Belgorod oblastlarına yönelik saldırılar olduğunu savundu.
Ukrayna Devlet Başkanı, 20 Nisan sabahı, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy’nin saat 06.00 itibarıyla cephedeki duruma ilişkin raporundan veriler sundu.
Son durumu saat 16.00 itibarıyla aktardı. Zelenskiy, cephedeki durumun Moskova’ya baskı yapılması gerektiğini gösterdiğini kaydetti.
Trump’ın özel temsilcisi Kellogg’dan Ukrayna için ‘Almanya modeli’ önerisi
-
Görüş2 hafta önce
Sosyalizmin yeni dünya-sistemindeki yeri – 4
-
Görüş2 hafta önce
Yemen’de 48 saatlik Husi karargâhı ziyareti…
-
Avrupa2 hafta önce
Komünist Parti’ye karşı ilk ‘Twitter devrimi’: Moldova’da 16 yıl önce ne olmuştu?
-
Görüş1 hafta önce
Avrupa’da savaşa hazırlık tam gaz: Fransız askeri haritacılar Romanya’da ne arıyor?
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan için Şili neden önemli?
-
Görüş2 hafta önce
Trump’ın gümrük vergileri ticaret savaşını tetikliyor
-
Söyleşi2 hafta önce
Çin uluslararası sistemi nasıl değerlendiriyor? Şanghay, Hangzhou ve Pekin’den akademisyenlerle özel söyleşi
-
Amerika2 hafta önce
Trumpizmin iktisadi aklı – 1: Stephen Miran ve doların devalüasyonu planı