Rusya
Rusya Merkez Bankası, Eylül 2022’den bu yana ilk kez faiz indirimine gitti

Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu, Eylül 2022’den bu yana ilk kez faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 21’den yüzde 20’ye düşürdü. Merkez Bankası, bu kararın enflasyonist baskının azalması ve ekonominin soğuması nedeniyle alındığını belirtirken, enflasyonu 2026’da hedefe döndürmek için uzun bir süre sıkı para politikası uygulanacağını vurguladı.
Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu, hükümet ve iş dünyasından gelen baskıların arttığı dönemde, Eylül 2022’den bu yana ilk kez faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 21’den yüzde 20’ye düşürdü.
Banka, enflasyonu 2026 yılına kadar hedeflenen seviyeye geri getirmek amacıyla uzun bir süre sıkı para politikası izleneceğini belirtti.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Politika faizine ilişkin gelecekteki kararlar, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki düşüşün hızına ve sürdürülebilirliğine bağlı olarak alınacaktır,” ifadeleri kullanıldı.
Maliye Bakanı Anton Siluanov ve İktisadi Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov da son dönemde faiz indirimi için zamanın geldiğini dile getirmişti.
Ekonomide soğuma sinyalleri
Merkez Bankası, kararını mevcut enflasyonist baskının azalmaya devam etmesi ve ekonominin aşırı ısınmış olmasına rağmen soğuma eğilimine girmesiyle gerekçelendirdi.
Açıklamada, “İç talep hâlâ mal ve hizmet arzını genişletme imkanlarını aşsa da, Rusya ekonomisi kademeli olarak dengeli bir büyüme yörüngesine dönüyor,” denildi.
Bankanın verilerine göre, mevsimsellikten arındırılmış mevcut fiyat artışı nisan ayında yıllık bazda yüzde 6,2’ye, çekirdek enflasyon ise yüzde 4,4’e geriledi.
Gıda dışı ürünlerde rublenin güçlenmesinin de etkisiyle fiyat artışları keskin bir şekilde yavaşlarken, gıda ve hizmet fiyatları hızla artmaya devam ediyor.
Enflasyon beklentilerinde de farklı bir tablo gözlemleniyor. İş dünyasının beklentileri düşerken, finans piyasası katılımcılarının beklentileri neredeyse değişmedi ve halkın beklentileri ise yükseldi.
Merkez Bankası, genel olarak enflasyon beklentilerinin yüksek seviyede kaldığını belirtti.
Rusya İktisadi Kalkınma Bakanı’ndan Merkez Bankası’na faiz indirimi çağrısı
Durgunluk riski ve kredi piyasası
Ekonomideki aşırı ısınmanın azaldığına ve iç talepteki büyümenin yavaşladığına işaret eden operasyonel veriler bulunsa da, uzmanlar yüzde 21’lik faiz oranını sürdürmenin tehlikeli hale geldiğini belirtiyor.
BKS Mir investitsiy şirketinden Mihail Zeltser, “Yüzde 21’lik oran bir süre daha korunabilirdi, ancak bu durum ekonominin durgunluğa ve ardından resesyona sürüklenme riskini doğuruyordu. Bu riskin önüne geçilmek istendi,” değerlendirmesinde bulundu.
Merkez Bankası’nın sıkı politikaları kredi patlamasını durdurmayı başardı. Perakende krediler neredeyse hiç artmazken, tüketici kredileri düşüş gösteriyor. Kurumsal krediler ise bu yıl ılımlı bir büyüme sergiliyor.
İş gücü piyasasında ise önemli bir ilerleme kaydedilmedi. İşsizlik tarihi düşük seviyelerde seyrederken, maaş artışları verimlilik artışını geride bırakmaya devam ediyor.
Ancak anketlere göre şirketler bu yıl daha ılımlı maaş düzenlemeleri planlıyor ve personel açığı yaşayan işletmelerin oranı azalıyor.
Gelecek beklentileri belirsizliğini koruyor
Merkez Bankası, enflasyon yanlısı risklerin azalsa da hâlâ baskın olduğunu vurguladı. Bu riskler arasında ekonominin beklenenden daha uzun süre aşırı ısınması, yüksek enflasyon beklentileri ve dış ticaret koşullarının kötüleşmesi yer alıyor.
Gazprombank Ekonomik Tahmin Merkezi (TsEP) uzmanları, bankanın gelecek toplantılarda faiz indirimini zorunlu kılmayan nötr bir sinyal verdiğini belirtti.
Yatırım bankeri Yevgeniy Kogan ise, “Bu, regülatörün reel faiz oranını aynı seviyede tutmayı planladığı anlamına geliyor,” yorumunu yaptı.
Sovcombank Baş Analisti Mihail Vasilyev, enflasyonun önümüzdeki aylarda yavaşlamaya devam edeceğini öngörerek, 25 Temmuz’da faizin yüzde 18-19’a, yıl sonunda ise yüzde 14’e düşürülebileceğini tahmin ediyor.
Freedom Finance Global’den Natalya Milçakova ise bu yıl sadece bir indirim daha beklediğini ve Rusya’nın yılı yüzde 19’luk bir faiz oranıyla tamamlayacağını kaydetti.
Alfa-Bank Baş Ekonomisti Natalya Orlova’ya göre, karar mevduat faizlerini çok az etkileyecek çünkü bankalar faiz indirimini zaten fiyatlamıştı.
Fakat Orlova, kredi faizlerinde düşüş beklediğini ifade ederek, “Piyasaların daha düşük faiz oranına uyum sağlaması ve kredilerin daha erişilebilir hale gelmesi beklenmelidir,” dedi.
Rusya’da bankacılık ve likidite riskleri yükselişte: Ekonomik daralma kapıda mı?
Rusya
Rusya, 6060 cenazeye karşılık Ukrayna’dan 78 askerinin naaşını teslim aldı

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, İstanbul’da varılan mutabakat çerçevesinde Ukrayna ordusuna ait 6060 askerin cenazesinin teslimatının tamamlandığını açıkladı. Rusya, bu teslimata karşılık 78 askerinin naaşını geri alırken, esir takasının ve ağır yaralıların takasının da devam ettiğini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, İstanbul’da varılan mutabakat kapsamında Ukrayna’ya ait 6060 askerin cenazesinin teslimat sürecinin tamamlandığını bildirdi.
Medinskiy, son etapta 1245 Ukraynalı asker ve subayın naaşının teslim edildiğini belirtirken, Rusya’nın bu süreçte toplam 78 askerinin cenazesini geri aldığını açıkladı.
Medinskiy, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Esir takası da devam ediyor. Ağır yaralıların cephe hattından acil sıhhi nakilleri için düzenlemeler yapıldı,” ifadelerini kullandı.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bir diğer açıklamada ise Rusya’nın, Ukrayna tarafına Ukrayna ordusuna ait 2239 askerin cenazesini daha teslim etmeye hazır olduğu belirtildi.
İstanbul’daki müzakerelerde kararlaştırılmıştı
Ukrayna’ya 6 bin askerin cenazesinin teslim edilmesine ilişkin anlaşmaya, 2 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilen ikinci tur müzakereler kapsamında varılmıştı.
Taraflar aynı görüşmede, ağır yaralı ve ağır hasta tüm esirlerin yanı sıra 25 yaşın altındaki genç askerlerin de “hepsine karşılık hepsi” formülüyle takas edilmesi konusunda uzlaşmıştı.
Teslimat süreci aşamalı olarak gerçekleşti
Ukrayna, anlaşma çerçevesindeki ilk cenazeleri 11 Haziran’da teslim aldı. Aynı gün Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy de takası doğrulayarak Rus tarafının 27 askerinin naaşını geri aldığını duyurmuştu.
Rusya, İstanbul’daki mutabakat maddelerine uygun olarak 14 Haziran’da Kiev’e 1200 Ukraynalı askerin cenazesini daha teslim etti.
Bu teslimatı, 15 Haziran’da yapılan 1200 kişilik bir başka cenaze teslimatı takip etti.
Rusya
Kremlin: İran’ın uranyumunu depolama teklifimiz halen masada

Kremlin, Orta Doğu’da tırmanan krize rağmen Rusya’nın İran’a ait uranyumun kendi topraklarında depolanması yönündeki teklifinin geçerliliğini koruduğunu açıkladı. Sözcü Peskov, Umman arabuluculuğundaki dolaylı ABD-İran görüşmeleri öncesinde başlayan çatışmaların durumu ciddi şekilde kötüleştirdiğini belirtti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın İran’a ait uranyumun kendi topraklarında depolanmasına yönelik teklifinin “masada” olduğunu ve geçerliliğini koruduğunu bildirdi.
‘Durum ciddi şekilde kötüleşti’
Kremlin Sözcüsü, çatışmaların, Umman’ın arabuluculuğunda İran ve ABD arasında yapılması planlanan bir sonraki dolaylı müzakere turunun hemen öncesinde başlamasıyla durumun ciddi şekilde karmaşıklaştığını kaydetti.
Peskov, “Durum fazlasıyla ciddi bir şekilde tırmandı ve elbette tüm bunlar olayların gidişatını iyi yönde değiştirmedi,” ifadelerini kullandı.
Peskov ayrıca, Rusya’nın Orta Doğu’daki krizin temel nedenlerini ortadan kaldırmak için gerekeni yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
‘İsrail saldırıları İran toplumunu birleştirdi’
Öte yandan Peskov, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları karşısında İran toplumunda önemli bir konsolidasyon yaşandığını açıkladı. Peskov, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran’da iktidar değişikliği olasılığına dair açıklamasını yorumlarken, Rusya’nın bölgedeki gerilimi tehlikeli bir boyuta taşıyan eylemleri kınadığını belirtti.
Netanyahu, daha önce Fox News‘e verdiği mülakatta, İsrail’in askeri harekatının Tahran’da rejim değişikliğiyle sonuçlanabileceği görüşünü dile getirmişti.
Sözcü Peskov bu açıklamanın yetkililer tarafından görüldüğünü ve duyulduğunu ifade etti.
Peskov, “İsrail tarafının şu anda gerçekleştirdiği bombardımanlar karşısında İran’da toplumun önemli ölçüde konsolide olduğunu da tespit ediyoruz. Söyleyebileceğim bu,” diye ekledi.
Putin ve Trump gerilimi görüştü
Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuriy Uşakov, 13 Haziran’da yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi.
Görüşmede iki liderin Orta Doğu’daki durumun kötüleşmesini ele aldığını belirten Uşakov, Putin’in Trump’a İsrail Başbakanı Netanyahu ve İran Cumhurbaşkanı Masud Pezeşkiyan ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdiğini aktardı.
Rusya’dan arabuluculuk sinyali
Görüşmede Rus tarafının “olası arabuluculuk çabalarını” hayata geçirmeye hazır olduğu vurgulandı. Putin’in, gerilimin tırmanmasından önce Rusya’nın, “ABD ve İran temsilcileri arasında İran nükleer programı üzerine yürütülen müzakereler sırasında karşılıklı olarak kabul edilebilir anlaşmalara” ulaşmayı amaçlayan somut adımlar önerdiğini belirttiği kaydedildi.
Trump’ın ise Putin’in Orta Doğu’daki çatışmanın çözümünde olası arabuluculuğuna açık olduğunu ifade ettiği bildirildi.
Rusya
Çin, Rusya’nın kredi notunu ‘istikrarlı’ olarak teyit etti

Çinli kredi derecelendirme kuruluşu CSCI Pengyuan, Rusya’ya ulusal ve yabancı para cinsinden ‘A-i’ seviyesinde kredi notu verdi. Bu not, Rusya’nın borçlarını ödeme kabiliyetinin yüksek olduğunu ancak olumsuz ekonomik koşullara karşı hassasiyetinin bulunduğunu ifade ediyor. Kuruluş, jeopolitik gerilimler ve yaptırımların uzun vadeli belirsizlikler yarattığı uyarısında bulundu.
Çinli kredi derecelendirme kuruluşu CSCI Pengyuan, Rusya’ya bir ay içinde ikinci kez egemen kredi notu verdi.
Kuruluşun Vedomosti gazetesine yaptığı açıklamaya göre, Rusya’nın ulusal ve yabancı para cinsinden uzun vadeli uluslararası kredi notları ‘A-i’ olarak belirlendi. Not görünümü ise ‘istikrarlı’ olarak açıklandı.
Bu not, Rusya’nın borçlarını ödeme kabiliyetinin yüksek ve temerrüt riskinin düşük olduğu, ancak olumsuz ekonomik ortama karşı hassasiyetinin de bulunduğu anlamına geliyor.
Gazetenin incelediği açıklamada, Rusya’nın CSCI Pengyuan’dan bir not talep etmediği ancak derecelendirme sürecinde kuruluşla işbirliği yaptığı belirtildi.
Çin’den ikinci ‘istikrarlı’ not
Rusya, mayıs ayında da bir başka Çinli kuruluş olan China Chengxin International Credit Rating’den (CCXI) ‘istikrarlı’ görünümlü ‘BBB+g’ notu almıştı.
Bu not, orta düzeyde ekonomik ve finansal istikrar ile aynı seviyede temerrüt riskine işaret ediyordu.
Rusya’nın CCXI’deki bu yeni notu, 2022 öncesindeki ‘BBB-g’ seviyesindeki notundan daha yüksek bir seviyede bulunuyor.
CCXI, 2022’deki olayların ardından Rusya’nın notunu önce ‘BBg’ye düşürmüş, ardından 2022 yazında tamamen geri çekmişti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch, Moody’s ve S&P, 2022’de başlayan süreç sonrası Rusya’nın ve Rus şirketlerinin notlarını önce düşürmüş, daha sonra ise geri çekmişti.
ABD merkezli bu üç büyük kuruluş, Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımlarını gerekçe göstermişti.
Mart 2022’den itibaren AB merkezli kuruluşların Rusya ve yerel şirketleri derecelendirmesi yasaklanmıştı.
Ekonomik dayanıklılık ve riskler
CSCI Pengyuan, not kararının gerekçesinde Rusya’nın önemli bir uluslararası statüye, büyük bir ekonomiye, bol enerji kaynaklarına ve ileri bir kalkınma aşamasında olduğuna dikkat çekti.
Kuruluş, jeopolitik gerilimler ve Batı yaptırımlarının yarattığı baskıya rağmen Rus ekonomisinin dayanıklılığını koruduğunu belirtti.
Açıklamada, Rusya’nın maliye politikasının ihtiyatlı olduğu, cari işlemler pozisyonunun ve dış borç yapısının sağlam olduğu vurgulandı.
Enflasyonun etkin yönetimi ve rublenin istikrara kavuşmasının, ekonominin gücünü ve olumsuz koşullarda bile istikrarlı kalkınma yeteneğini teyit ettiği ifade edildi.
Ayrıca, de-dolarizasyon stratejisinin sadece rezerv yapısını iyileştirmekle kalmayıp, Rusya’nın uluslararası yatırım pozisyonunun çeşitliliğini de artırdığı kaydedildi.
Ancak kuruluş, jeopolitik durum ve yaptırımların ülkenin uzun vadeli ekonomik beklentileri üzerinde önemli bir belirsizlik yarattığı uyarısında bulundu.
Dış borcun önemli bir kısmının yurt dışı altyapıya bağımlı kalmaya devam ettiği ve Batılı ülkelerin bunu Rusya’ya karşı kullanmak için araçlara ve teşviklere sahip olduğu belirtildi.
Enerjiye bağımlılığın mali gelirleri petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara ve yaptırım rejimlerindeki değişikliklere karşı savunmasız bıraktığı, jeopolitik gerilimlerin ise ekonomik beklentileri gölgelediği ifade edildi.
Not artışı ve düşüşü için senaryolar
CSCI Pengyuan, Rusya’nın Ukrayna ile olan çatışmasının tırmanması, yeni yaptırımlar, rublede keskin bir devalüasyon ve bütçe açığında belirgin bir artış yaşanması durumunda ülkenin kredi notunun düşebileceği uyarısında bulundu.
Kuruluş, not artışı için ise jeopolitik risklerin ve yaptırımların önemli ölçüde hafiflemesi, ekonominin beklentilerin üzerinde büyümesi, çeşitliliğinin artması ve enflasyonun kontrol altında tutulması gibi koşulların sağlanması gerektiğini belirtti.
-
Görüş2 hafta önce
ABD Dışişleri’nin Avrupa eleştirisi ne anlama geliyor?
-
Asya6 gün önce
Huawei kurucusu: Çiplerimiz ABD’nin bir nesil gerisinde
-
Dünya Basını1 hafta önce
Trumpizmin gerici ideoloğu: Curtis Yarvin
-
Avrupa2 hafta önce
Max Otte: Alman ekonomisinde bir gerileme değil, çöküş yaşanıyor
-
Rusya2 hafta önce
Ukrayna’dan Rus stratejik bombardıman üslerine kamyonlardan kalkan İHA’larla saldırı
-
Dünya Basını2 hafta önce
Rusya ve Ukrayna heyetleri tekrar İstanbul’da: Masada neler var?
-
Görüş1 hafta önce
Avrupa’nın savunma özerkliği ve Almanya’nın askerî rolü dönüm noktasında
-
Dünya Basını2 hafta önce
Financial Times: Borç batağındaki ‘gelişmekte olan ülkeler’ için kayıp on yıl kapıda