RUSYA

Rusya, Nvidia ekran kartlarına rakip üretmeyi hedefliyor

Yayınlanma

Rusya merkezli Modul şirketi, Nvidia ekran kartlarına rakip olacak yeni GPU’lar geliştirmeye hazırlanıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapay zekâ sunucusu üretmeyi planlayan şirket, sinir ağı algoritmalarını çalıştırabilen ancak eğitemeyen GPU’lar sunacak.

Rus teknoloji şirketi Modul, Nvidia ekran kartlarına alternatif olacak yeni grafik işlem birimleri (GPU) geliştirme sürecinde.

Şirketin bir temsilcisinin Vedomosti‘ye yaptığı açıklamaya göre, bu yeni GPU’ların 2025 yılında Fplus tarafından üretilecek yapay zekâ sunucularında kullanılması bekleniyor.

Temsilciye göre, Modul şu anda iki tip GPU kartı üzerinde çalışıyor: NM Quard 20 GB (büyük modül) ve NM Card 5 GB (küçük modül). Bu kartların yüzey montajı Rusya’da yapılacak. Modul, ayrıca yılda 35 bine kadar ekran kartı üretmeyi planlıyor.

Fplus, 2025 yılında Modul’un GPU’larını kullanan yaklaşık 100 yapay zekâ sunucusu üretmeyi ve 2026-27 yıllarında birkaç bin sunucu daha üretmeyi hedeflediklerini doğruladı.

Fplus sözcüsü, bu GPU’ların sinir ağı algoritmalarını çalıştırmak için kullanılabileceğini, fakat bu algoritmaların eğitilmesinde kullanılamayacağını belirtti.

GPU’lar genellikle bilgisayar grafiklerinin işlenmesi ve görüntülenmesi amacıyla kullanılıyor.

Aynı zamanda üç boyutlu grafiklerin hızlandırılması, sinir ağlarının eğitilmesi ve büyük miktarda verinin işlenmesi için de yaygın olarak tercih ediliyor. Bu tür işlemcilerin dünyadaki en büyük üreticileri arasında Nvidia ve AMD bulunuyor.

Fplus temsilcisi, “Şu anda küresel pazarda Nvidia, neredeyse tekel konumunda ve ürünlerinin yaptırımlar nedeniyle bize ulaşabilirliği büyük bir endişe kaynağı. Bu durum, Rusya’daki yapay zekâ sunucusu segmentinin gelişimini zorlaştırıyor. Bu nedenle ülkedeki üreticiler kendi çözümlerini aramak zorunda kalıyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

Şirketin sunucu ve ağ sistemleri departmanı müdürü Aleksandr Filçenkov, şu anda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yapay zekâ görevleri için Graviton işlemcisine sahip, beş grafik hızlandırıcıya kadar destekleyen sadece bir sunucuya sahip olduğunu hatırlattı.

Bunun yanı sıra Filçenkov, Graviton’un yeni nesil GPU’larla Intel ve AMD işlemcilerini kullandığını ifade etti.

TUSUR Üniversitesi’ndeki NTI Yetkinlik Merkezi “Güvenilir Etkileşim Teknolojileri” müdür yardımcısı Ruslan Permyakov, Modul’un GPU’larının, yerli bileşenlerin kullanımının yasal gerekliliklerle zorunlu olduğu kritik sistemlerde talep görebileceğini söyledi.

Ancak Permyakov, bu yerli çözümün Nvidia’nın yerini tam anlamıyla alamayacağını, zira bu ekran kartlarının sinir ağı eğitimini desteklemediğini vurguladı.

Yine de Permyakov’a göre Modul’un ürünleri, halihazırda eğitilmiş yapay zekâ modellerinin çalıştırılması veya görüntü ve sinyal işlemenin gerekli olduğu niş görevlerde rekabetçi hale gelebilir.

Nvidia, Huawei ile çip savaşında fiyatlarını düşürdü

Çok Okunanlar

Exit mobile version