Rusya, önümüzdeki üç yıl içinde dost ülkelere devlet kredisi olarak yaklaşık 1,6 trilyon ruble vermeyi planlıyor. İzvestiya gazetesinin haberine göre, 2025-2027 bütçe taslağı kapsamında özellikle 2025 yılında 501 milyar ruble, 2026 yılında 520 milyar ruble ve 2027 yılında 536,6 milyar ruble değerinde kredi verilmesi öngörülüyor.
Bir önceki 2024-2026 bütçesinde öngörülen 1,4 trilyon rublelik planla karşılaştırıldığında, toplam kredi miktarının yaklaşık yüzde 10 veya 135 milyar ruble artacağı tahmin ediliyor.
Aynı zamanda 2025 yılında hazinenin toplam harcamalarının 41,5 trilyon ruble olması bekleniyor. Bu durumda Rusya, diğer devletlere verdiği krediler için bütçesinin yüzde 1,2’sini (501 milyar ruble) ayıracak. Bununla birlikte, bütçe açığının da 1,2 trilyon ruble olacağı öngörülüyor.
Bütçe taslağının açıklayıcı notunda, diğer devletlere verilen kredilerin mevcut projeleri tamamlamak ve hükümetler arası anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmek için gerekli olduğu vurgulanıyor.
Bir diğer amaç ise Rus mallarının rekabetçi olduğu sektörlerde sanayi ihracatına mali destek sağlamak.
Rusya Devlet Başkanlığı Akademisi IPEI Bölgesel Politika Merkezi Direktörü Vladimir Klimanov, Moskova’nın, ülkenin dünya sahnesindeki konumunu güçlendirmek için diğer ülkelere borç verdiğini belirtiyor.
Klimanov’a göre, borç alanlar çoğunlukla Rusya’nın yoğun dış ekonomik iş birliği içinde olduğu devletler.
Klimanov şöyle açıklıyor: “Rus mallarının diğer ülkelere ihracatını sağlamak için kredi programlarına başvurmak gerekiyor. Benzer şekilde, Türkiye ya da Bangladeş’te inşa edilen nükleer enerji santralleri gibi çeşitli altyapı tesislerinin hayata geçirilmesinde de kredi programlarından yararlanılıyor.”
Rusya, Türkiye ve Bangladeş’in yanı sıra İran, Mısır, Çin ve Macaristan ile hükümetler arası kredi kullanarak nükleer güç santrali inşasına ilişkin anlaşmalar imzaladı. Bunların dışında başka projeler de mevcut.
Özellikle İran’da bir demiryolu inşaatı planlanıyor ve bu proje için gerekli 1,6 milyar avronun 1,3 milyar avroluk kısmı Rusya tarafından sağlanacak.
Yetkililer borçlular ve borçları hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınıyor. Dünya Bankası’nın (DB) son verilerine göre, 2022 yılı sonunda yabancı ülkelerin Rusya’ya olan toplam borcu 28,9 milyar dolardı (1 Ekim’deki Merkez Bankası döviz kuru üzerinden yaklaşık 2,7 trilyon ruble). Yıl içinde bu rakam neredeyse yüzde 9 ya da 2,3 milyar dolar arttı.
Bankaya göre, 2022 sonunda Rusya’nın en büyük borçluları Belarus (8,2 milyar dolar), Bangladeş (5,9 milyar dolar), Hindistan (3,8 milyar dolar), Mısır (1,8 milyar dolar) ve Vietnam (1,4 milyar dolar) oldu. Kurum, kredilerin çoğunun (28 milyar dolar) uzun vadeli, yani bir yıl veya daha uzun sürede ödenecek borçlar için olduğunu ifade etti.