Almanya’da Stuttgart Yüksek Eyalet Mahkemesi, bir iş insanını Rusya’ya yaptırımları delerek drone parçaları tedarik etmekten suçlu buldu ve altı yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme kararına göre, Saarland eyaletinden girişimci tarafından satılan bileşenler askeri amaçlar için kullanıldı.
Mahkeme, ayrıca iş insanının eşine de yardım ve yataklıktan 21 ay tecilli hapis cezası verdi. Her iki sanık da hem Alman hem de Rus vatandaşlığına sahip.
Dava dosyasına göre, çiftin Rusya’daki müşterisi, Ukrayna’daki savaşta Rus birlikleri tarafından kullanılan Orlan-10 insansız hava araçları da dahil olmak üzere askeri amaçlı malzeme ve bileşenler üretiyordu.
Almanya’dan temin ettiği parçalar, Avrupa Birliği’nin (AB) ambargosuna tabi olan bu insansız hava araçlarının bileşenleriydi.
Sanıklar, bu malzemeleri sahte alıcılar göstererek ve parçaların Almanya’da kaldığı izlenimini yaratarak Rusya’ya gönderdi, fakat satın alınan parçalar özellikle St. Petersburg’daki bir firmaya teslim edildi.
Deutsche Welle‘nin haberine göre mahkeme, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları sıkılaştırdığını, bu nedenle hükümlü eşlerin Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi üçüncü ülkeler üzerinden Rusya’ya parça göndermeye başladığını iddia etti.
Rusya’ya ihraç edilen parçaların toplam tutarı ise 875 bin avroyu buldu.
İki hafta önce, konuya aşina Avrupalı yetkililer, Bloomberg‘e Çin’in Rusya için, Rusya ordusunun kullandığı İran’ın Şahid’ine benzer bir silahlı insansız hava aracı (İHA) geliştirdiğini öne sürmüştü.
Söz konusu yetkililere göre, 2023 yılında Rus şirketleri Çinli ortaklarla işbirliği görüşmeleri yaptı ve İran’ın kamikaze drone’unun bir kopyasını üretmeyi teklif etti.
Geliştirme bu yıl Çin’de başladı. Yetkililer, şu anda drone’un Rusya’ya gönderilmeden önce test edildiğini ve Çin İHA’larının henüz Ukrayna’da kullanılmadığını kaydetti.