ORTADOĞU

Savaş sosyal medyada da büyüyor

Yayınlanma

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı düzenlemesinden bu yana yanlış bilgiler internette hızla yayılıyor. Dezenformasyon yapılan farklı olaylara ait görüntüler, kayıtlar ve fotoğraflar Hamas’ın barbarlığına kanıt olarak servis ediliyor ve servis edilen bu bilgiler doğruluğu teyit edilmeden ABD Başkanı tarafından bile kamuoyunu etkilemek için dillendiriliyor. Yalan bilgi ve görüntülerin yanı sıra servis edilen bir görüntünün ne olduğu ya da görüntülerdeki kişilerin ne konuştuğu araştırılmadan bizzat gazeteci kimliği olan kişilerce paylaşılıyor ve hızla yayılıyor.

Paylaşılan binlerce yalan-yanlış bilgi ve görsellerden bazıları sosyal medya kullanıcıları, bazıları da gazeteciler tarafından çürütülüyor. Savaş sadece saha da değil sosyal medyada da sürüyor.

“Kafası kesilmiş bebekler” iddiası

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 40 İsrailli bebeğin başını kestiği ileri sürüldü. İddia İsrail medyasında bir haber içeriği olarak çıktı ve sosyal medyada hızla yayıldı. Hamas’ın bebeklerin başlarını kestiği, İsrail askerlerinin Kfar Aza’da kafaları kesilmiş bebekler bulduğu, bu bebekler de dahil 100 kişinin cesedine ulaşıldığı iddia edildi.

Anadolu Ajansı iddiayı ilgili İsrail Ordusu Sözcülüğüne sordu. Sözcülük, iddiaya kaynak haberleri gördüklerini ancak ellerinde iddiayı teyit edecek bir bilgi bulunmadığını bildirdi.

İsrail Ordusu’nun bu yönde bilgi olmadığına dair açıklamasına rağmen ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da yaptığı basın açıklamasında, “Amerikalıların orada neler olduğunu görmesi önemli. Bu işi uzun süredir yapıyorum. Teröristlerin çocukların kafasını kestiği teyit edilmiş görüntüleri göreceğimi hiç düşünmemiştim” ifadeleriyle dezenformasyona katıldı.

Biden’ın açıklamasını Beyaz Saray yalanlamak zorunda kaldı. CNN’e konuşan Beyaz Saray yetkilisi, Biden ve diğer ABD’li yetkililerin kişisel olarak Hamas’ın çocukları öldürdüğünü görmediğini ve bunu teyit etmediğini belirterek, Biden’ın “teröristlerin çocukların kafasını kestiğine” dair resimler ve doğrulanmış haberler görmediğini bildirdi.

“Kadını soyup cesedini gezdirdiler” iddiası

Hamas’ın İsrail’de bir müzik festivaline saldırı düzenlediği burada öldürdüğü genç İsrailli kadının kıyafetlerini çıkararak kamyonetin arkasında gezdirdiği iddia edildi. Ortaya çıkan yeni videolar müzik festivalinin Hamas militanlarının motorlu paraşütle Gazze duvarını aşıp İsrail topraklarına indiği alanda düzenlendiğini, müzik festivalini korumakla görevli İsrail güvenlik güçleri ile Hamas arasında çatışma çıktığı, festivale katılanların çapraz ateşte kaldığı görülüyor. Öldürüldüğü iddia edilen kadının ise Alman vatandaşlığı da olan Shani Louk olduğu ortaya çıktı. Louk’un annesi Alman basınına yaptığı açıklamada, kızının hâlâ hayatta olduğunu ve Gazze’de başından ağır yaralı olarak bir hastanede tedavi altında olduğunu söyledi.

“Kadın rehin canlı canlı yakıldı” iddiası

Müzik festivalindeki çatışmadan yalan haberler bunlarla sınırlı değil.  Hamas tarafından rehin alındığına inanılan katılımcılardan biri olduğu iddiasıyla bir çete tarafından canlı canlı yakılan bir kızın korkunç videosu paylaşıldı. Hollanda merkezli araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat’in araştırmasına göre söz konusu olay sekiz yıl önce Guatemala’da kaydedildi. Dezenformasyon için videoya Arapça konuşan bir erkek sesi eklendi ve video açık havada kaydedilmiş olsa da, adamın sesi sanki bir odada kaydedilmiş gibi net.

Hint gazeteci “hamile kadın” iddiasını savunamadı

Hint Gazeteci Aditya Raj Kaul, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında, “İsrail’in güneyinde hamile bir kadın Hamas teröristleri tarafından bulundu. Teröristler kadının vücudunu parçalara ayırdı. Karnın kesti ve fetüsü göbek kordonunu keserek çıkardı. Doğmamış çocuğu annesinin karnından çıkararak ölmesine izin verdiler. Hamas’ın insanlara yaptığı insanlık dışı vahşet bu” ifadelerini kullandı. Kaul’un bu paylaşımı 3,6 milyondan fazla görüntülenme aldı. Ancak kullanıcılar bu ifadelerin, AFP haber ajansının 2022’de Lübnan’daki Sabra ve Şatilla katliamına ilişkin yaptığı bir haberden olduğunu tespit etti.

“Hamas’ın kaçırdığı çocukları kafese koyduğu” iddiası

Britain First isimli aşırı milliyetçi siyasi parti üyesinin paylaştığı videoda, Hamas’ın kaçırdığı çocukları kafeslerde tuttuğu öne sürüldü. Bu video, 2 milyondan fazla kez görüntülendi. France24 televizyonu görüntünün 2015’te Suriye’de çekildiğini belirtti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version