DİPLOMASİ

Scholz Çin’de otomobil üreticileri için eşit bir oyun alanı istedi

Yayınlanma

Scholz’un Çin gezisinin ilk iki gününe ekonomi damgasını vurdu. Şanghay’da Şansölye, otomobil üreticileri için eşit bir oyun alanı çağrısında bulundu. Aynı zamanda Avrupa’da açık otomobil pazarları lehinde konuştu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, salı gününe kadar sürecek üç günlük Çin ziyaretine pazar günü başladı ve önce Çin’in güneybatısındaki Chongqing şehrine ardından Şanghay’a geçti. Scholz’un Şansölye olarak Çin’e yaptığı ikinci ziyaret olan ve Almanya’nın üst düzey şirket yöneticilerinin de eşlik ettiği bu ziyaret Çin kamuoyunda, Avrupa ülkesinin dış seslere rağmen Çin ile pragmatik işbirliğini geliştirme ve genişletme konusunda aktif olduğunun altını çizen olumlu bir sinyal olarak algılandı.

Scholz’a üç federal çevre, tarım ve ulaştırma bakanı ile Siemens, Mercedes ve BMW gibi Alman şirketlerinin yöneticilerinden oluşan yüksek profilli bir şirket heyeti eşlik ediyor.

Çin-Avrupa yük trenleri için önemli bir merkez olan Chongqing şehrinin Scholz’un Çin’deki ilk durağı olması dikkat çekti. Uzmanlar bu ziyaretin temel altyapı sektöründe gelecekteki ikili işbirliğinin önünü açacağını belirtiyor.

Şansöyle, Şanghay’da ise Çin araçları da dahil olmak üzere Avrupa’da açık otomobil pazarları lehinde konuştu, ancak eşit bir oyun alanı çağrısında bulundu. Şanghay’da Tongji Üniversitesi’nde öğrencilerle yaptığı bir tartışma sırasında “Her zaman net olması gereken tek şey rekabetin adil olması gerektiğidir. Böylece damping olmaz, aşırı üretim olmaz, telif haklarını ihlal etmezsiniz” dedi.

Scholz, “Elbette şirketlerimizin hiçbir kısıtlamaya maruz kalmamasını istiyoruz. Ancak bunun tam tersi olarak, burada nasıl davranmak istiyorsak Çin’de de aynı şekilde davranıyoruz,” diyerek Almanya’nın Avrupa’daki korumacı eğilimlere karşı direncine atıfta bulundu.

Scholz rekabetten korkulmamasını tavsiye etti. Japon ve Kore arabaları Alman pazarına girdiğinde, insanlar tüm pazarı fethedeceklerini söylemişti. Buna atıfta bulunan Scholz, “Saçmalık! Artık Almanya’da Japon arabaları ve Japonya’da Alman arabaları var. Aynı şey Çin ve Almanya için de geçerli” dedi.

Daha güçlü bilimsel alışveriş

Şansölye ayrıca Çin ile daha fazla bilimsel alışveriş yapılmasını umduğunu belirtti. Koronavirüs döneminde temasların önemli ölçüde azaldığını ve bunun iyi olmadığını söyledi: “Ama şimdi durum yine farklı. Bu bağlamda, karşılıklı ziyaretler gibi görüşmelerin de yeniden artacağını umuyorum.”

Almanya’daki Çinli öğrencilere atıfta bulundu. Çin’deki Alman öğrenci sayısının yeniden artmasının iyi olduğunu ifade etti. Son yıllarda Çin ile araştırma alanındaki işbirliği jeopolitik gerilimler ve güvenlik nedenleriyle eleştiriliyordu. Scholz salı günü Pekin’de liderlerle iklim değişikliği, güvenlik ve istikrar gibi uluslararası meselelerin yanı sıra dünyanın birlikte büyümesi hakkında konuşmak istediğini söyledi.

İşbirliği ve alışverişi geliştirme hedefi

Ekonomistler ve Alman şirket temsilcileri, her iki tarafın da birbirleriyle ekonomik bağları derinleştirmeye açık bir ilgi göstermesi nedeniyle gezinin “verimli” geçeceğini tahmin ediyor.

Çin’deki Alman Ticaret Odası İcra Direktörü Maximilian Butek ziyaretle ilgili olarak Global Times’a yaptığı açıklamada en önemli sonucun işbirliği ve alışveriş için sağlam bir temel oluşturmak olacağını söyledi: “Bir dizi farklı konuda kişisel görüş alışverişinde bulunarak kilit konularda karşılıklı bir anlayışa ulaşılabileceğini umuyoruz.”

Pekin’de Ukrayna gündemi

Şansölye’nin Çin gezisinin ilk iki günü ağırlıklı olarak ekonomiye ayrılmışken, Pekin’deki üçüncü gün siyasi konulara odaklanacak. Devlet Başkanı ve parti lideri Xi Jinping ile yapılacak görüşmenin yanı sıra hükümet başkanı Li Qiang ile de bir görüşme yapılması planlanıyor.

Scholz’un Pekin’deki gündemlerinden birinin de haziran ortasında İsviçre’de düzenlenecek Ukrayna konulu barış zirvesine Çin’in katılımı olacağı düşünülüyor.

Scholz zirveye Çin, Brezilya ve Güney Afrika gibi Rusya dostu ülkelerin de katılmasını umuyor.

AFP haber ajansı Scholz’un ziyareti sırasında Çin’i Rusya üzerindeki etkisini artırmaya ve Ukrayna’daki saldırı savaşının sona erdirilmesi için baskı yapmaya teşvik etmek istediğini yazdı. Berlin’deki hükümet çevrelerine göre Alman hükümeti, “Çin ile Rusya arasındaki yakın ilişkiler nedeniyle Halk Cumhuriyeti’nin Rusya’yı etkileme fırsatına sahip olduğunu” düşünüyor.

Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit üç günlük geziyi duyururken, Şansölye’nin Çin’in Rusya’yı ve Ukrayna’daki savaşın gidişatını ne ölçüde etkileyebileceğini öğrenmek istediğini söylemişti. Hebestreit, “Ukrayna ihtilafında daha barışçıl bir gelişmeye katkıda bulunmak için Çin’in Rusya üzerinde sahip olduğu etkiyi kullanabilmesini istiyoruz” demişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version