DİPLOMASİ

SIPRI raporu: Silah yarışında İsrail, Güney Kore ve Türkiye öne çıkıyor

Yayınlanma

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından dünyanın en büyük 100 şirketinin silah satışları ve askeri hizmet gelirlerine ilişkin yapılan son analize göre silah üreticileri, Şubat 2022’de Ukrayna savaşını takip eden aylarda büyük kazançlar elde etti.

SIPRI’nin ilk 100 listesinde yer alan Amerikan şirketlerinin toplam silah gelirlerindeki düşüşe rağmen, ABD merkezli bu şirketler 302 milyar dolar ile en büyük silah gelirine sahip olarak egemen olmaya devam ediyor.

SIPRI için verilerin derlenmesine yardımcı olan Lucie Béraud-Sudreau, “Güney Kore, İsrail ve Türkiye artan harcamalara yanıt verebilecek ülkeler olarak öne çıkıyor,” dedi.

Türkiye’nin en büyük dört savunma şirketinin 2022 gelirleri 2021’e kıyasla yüzde 22 artarak 5,5 milyar dolara ulaşırken, bu şirketler arasında drone üreticisi Baykar öne çıkıyor.

Ukrayna güçleri tarafından kullanılan Bayraktar TB-2 insansız hava aracının üreticisi Baykar’ın gelirleri yüzde 94 artarak şirketi ilk kez SIPRI’nin ilk 100 listesine soktu.

Baykar’ın silah gelirindeki 690 milyon dolarlık artış, ilk 100 listesindeki diğer Türk şirketlerinin (TAI ve Roketsan) elde ettiği kazançları gölgede bırakıyor.

SIPRI sıralamasındaki üç İsrail şirketinin (Rafael, Israel Aerospace Industries ve Elbit Systems) toplam silah gelirleri 2022’de 12,4 milyar dolara ulaşarak 2021’e kıyasla yüzde 6,5’lik bir artış gösterdi.

Sıralamadaki dört Güney Koreli şirketin toplam silah gelirleri, özellikle ülkenin en büyük silah üreticisi Hanwha Aerospace’in kaydettiği yüzde 8,5’lik düşüş nedeniyle yüzde 0,9 oranında azaldı; fakat Güney Koreli şirketlerin Polonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne verilen büyük siparişler nedeniyle bu yıl gelirlerinde bir artış görmesi muhtemel.

Ukrayna ile sınır komşusu olan Polonya, Güney Koreli silah üreticilerine K2 Black Panther tankları, K9 kundağı motorlu obüsler ve FA-50 savaş uçakları için büyük siparişler verdi (bunların hepsi henüz SIPRI’nin 2022 verilerinde görünmüyor, bu yıl içinde hesaba katılacak). Varşova geleneksel olarak büyük silah anlaşmaları için ABD’ye yönelegelmişti, fakat siparişleri birikmiş ABD şirketlerinden daha hızlı doldurabildiği için Güney Kore öne çıktı.

Geçen yıl düzenlenen bir imza töreninde Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, “Ne yazık ki sınırlı endüstriyel kabiliyetler nedeniyle ekipmanın tatmin edici bir zaman diliminde teslim edilmesi mümkün olmayacak. Bu nedenle, kendini kanıtlamış ortağımız Güney Kore ile görüşmelere başladık,” demişti.

ABD merkezli devler Lockheed Martin, Raytheon ve Boeing SIPRI listesinin başında yer almaya devam ederken, üçünün de silah gelirleri 2022’de azaldı, Northrup ve İngiltere merkezli BAE Systems’in rakamları ise sadece biraz arttı.

ABD’nin en büyük 42 savunma şirketinin silah gelirleri 2022 yılında yüzde 7,9 azalarak 302 milyar dolara geriledi.

Bu arada, Avrupa’da MBDA ve Leonardo gibi şirketlerin silah gelirleri de geçen yıl düşüş gösterdi.

ABD ve Avrupa’daki silah üreticileri çok sayıda yeni sipariş aldılar, fakat işgücü kıtlığı, artan maliyetler ve tedarik zincirindeki zorluklar nedeniyle üretim kapasitelerini önemli ölçüde artıramadılar.

Çok Okunanlar

Exit mobile version