Sırbistan’da seçimlerde usulsüzlük olduğunu iddia eden muhalefet yanlısı gruplar, başkent Belgrad’da yollara barikat kurma eylemlerine başladı.
Birkaç yüz gösterici, Belgrad’ın merkezinde, kamu idaresi ve yerel özyönetim bakanlığının bulunduğu caddeyi kapattı.
Çoğunluğu ‘Borba’ (Mücadele) hareketi altında örgütlenen öğrencilerden oluşan protestocular, sahtekarlığın kaynağı olduğunu iddia ederek seçim listesinin gözden geçirilmesi ve seçimlerin iptal edilmesi çağrısında bulunuyorlar.
21 yaşındaki siyaset öğrencisi Emilija Milenković AFP’ye verdiği demeçte, “2002’de doğdum ve ailemin yaptığı gibi sokakta demokrasi için savaşmaya gerek olmayacağını düşündüm. Ama yapmak zorundayım,” dedi. AFP muhabirinin aktardığına göre bu gösterici, geçmişte eski Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç’e karşı protestolar düzenleyen öğrenci hareketi ‘Otpor’ rozetini takıyordu.
Bu noktaya nasıl gelindi?
17 Aralık seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in Sırp İlerici Partisi (SNS) büyük bir zafer kazandığını ilan etmişti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri de dahil olmak üzere uluslararası gözlemciler ise ‘oy satın alma’ ve ‘sandık doldurma’ da dahil olmak üzere bazı usulsüzlükler yaşandığını bildirdiler.
İddialar, Sırbistan’ın seçim komisyonu binası önünde günlerce süren protestolara yol açtı.
Bu arada, Şiddete Karşı Sırbistan çatısı altında birleşen ana muhalefet kampının yedi üyesi, sonuçların iptal edilmesini amaçlayan bir açlık grevine başladı.
Başbakan Ana Brnabić pazar günü yerel bir televizyon kanalına verdiği demeçte, ‘senaryonun önceden bilindiğini’ öne sürdü ve Sırp makamlarla bilgi paylaşan Rus güvenlik kurumlarına teşekkür etti.
Pazartesi günü erken saatlerde Vučić, Rusya’nın Belgrad Büyükelçisi Aleksandr Botsan-Harçenko ile bir araya geldi ve ona pazar günkü olaylar hakkında bilgi verdi.
Rusya’dan batıya tepki
Öte yandan Moskova, önemli ilişkilerinin bulunduğu Balkan ülkesinde yaşananlar nedeniyle batıyı suçladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, RIA Novosti’ye verdiği demeçte, “Kolektif Batı’nın ülkedeki durumu istikrarsızlaştırma girişimleri açıktır,” dedi.
Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ise, “Belgrad’da bu tür huzursuzluğu kışkırtmak için yurtdışından gelenler de dahil olmak üzere üçüncü güçler tarafından yürütülen süreçler ve girişimler var. Cumhuriyetin liderliğinin hukukun üstünlüğünü sağlayacağından şüphemiz yok,” iddiasında bulundu.
Şiddete Karşı Sırbistan koalisyonundan milletvekili Radomir Lazović ise “Hükümet dışında her zaman herkes hatalıdır,” diyerek ‘sahtekarlığı kabul edip seçimleri iptal ederlerse’ krizin sona ermesinin hâlâ mümkün olduğunu söyledi.