ORTADOĞU

Suriye’nin diplomasi turu  

Yayınlanma

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad, Suudi Arabistan’ın ardından Cezayir’e ve oradan da Tunus’a geçti. Arap ülkelerini ziyaretlerinde Miktad’ın birincil gündemi Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü oldu.

19 Mayıs’ta yapılacak Arap Birliği zirvesi öncesi Suriye’nin diplomasi atağı sürüyor. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad, Suriye’nin Arap Birliği üyeliğini sıkı bir şekilde destekleyen Cezayir’de hem dışişleri bakanı ile hem de cumhurbaşkanı ile görüştü. Miktad, Cezayir temaslarının ardından Tunus’a geçti. Miktad’ın Arap ülkeleri turu geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’la başlamıştı.

Cezayir

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad’ın Kuzey Afrika’daki ilk durağı Cezayir oldu. Miktad, Cezayirli mevkidaşı Ahmed Attaf ile bir araya geldi.

Ziyarette, Arap – Arap ilişkileri, Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü, deprem sonrası yürütülen insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra Filistin sorunu da ele alındı.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun da Mikdad’ı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’in Cezayir’deki elçisi olarak kabul etti.

Geçtiğimiz yıl Arap Birliği zirvesine ev sahipliği yapan Cezayir Suriye’nin birliğe dönüşü için yoğun çaba göstermişti. Ancak geçtiğimiz yıl başta Katar olmaz üzere bazı Arap ülkelerinin itirazları giderilememişti.

Tunus

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad’ın Cezayir’den sonraki durağı Tunus oldu. Miktad, Tunus Dışişleri Bakanı Nebil Ammar ile bir araya geldi.

Tunus Cumhurbaşkanlığın 9 Şubat’ta, Cumhurbaşkanı Kays Said’in, Suriye’deki diplomatik misyonları yeniden faaliyete geçirme kararını duyurmuştu. 4 Nisan’da ise Cumhurbaşkanı Said’in Suriye’ye büyükelçi atanması için işlemlerin başlatılması talimatı verdiği açıklanmıştı.

İki ülkenin diplomatik ilişkileri Tunus’un aldığı kararla 2012 yılında kopmuştu.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’ın 11 yıl aradan sonra Tunus’u ziyaret ettiği sırada Nahda lideri Gannuşi gözaltına alındı. Müslüman Kardeşlerin liderlerinden Gannuşi’nin göz altına alınmasının Miktad’ın ziyaretine denk gelmesi dikkat çekti.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, 12 yıl aradan sonra Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret etti. Suudi Dışişleri Bakanı, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la bir araya geldi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Riyad’ın, Suriye’deki krizi barışçıl yollarla çözmekte kararlı olduğu ve Suriye’nin birliğini, güvenliğini, istikrarını ve Arap kimliğini korumak istediği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad, Suudi meslektaşı Faysal bin Ferhan’ın daveti üzerine Cidde kentine gitmişti.

Suudi Dışişleri Bakanı bin Ferhan’ın Şam ziyaretiyle ilişkilerde yeni bir dönemin kapısının aralanması bekleniyor. Şam’ın Arap dünyasıyla normalleşme gündeminde Suudi Arabistan’ın ekonomik ve nüfus gücüyle ayrı bir ağırlığı bulunuyor. İki ülke arasında Suriyeli göçmenler, yabancı savaşçıların varlığı ve oluşturduğu tehditlere kadar bir dizi ortak gündem bulunuyor.

Siyasi zeminde ise hem Şam’ın hem de Riyad’ın Müslüman Kardeşler örgütünü milli güvenlik tehdidi olarak görmesi, iki devletin en önemli ortak paydalarından.

Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşüne itirazlar 

Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönüşüne Katar’ın itirazlarının devam ettiği belirtiliyor. Katar’la birlikte Fas’ın da itiraz eden ülkeler arasında olduğu kaydediliyor. Amerikan medyasına göre en az beş Arap ülkesi, Suriye’nin siyasi muhalefeti kabul etmediği koşullarda Arap Birliği’ne dönüşünü onaylamaaycak. Arap dünyasında İran ile vardığı anlaşma ile bölgesel krizleri çözmeye liderlik iddiasında olan Suudi Arabistan ise kendi ev sahipliğinde yapılacak olan Arap Birliği zirvesinde Suriye konusunda da inisiyatif almak istiyor.

Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüş gündemine olan itirazları gidermek için sadece Şam’ın değil Abu Dabi ve Riyad’ın da bu yönde çalışmalar yürüteceği yoğun bir diplomasi gündemi bekleniyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version