ASYA

Taliban: Çin’e yönelik terör tehdidi bize yöneliktir

Yayınlanma

Afganistan’da Taliban yönetimi Pekin’e “terörizmle mücadele için çalıştıklarını ve Çin’e yönelik tehditleri kendi ülkelerine yönelik tehditler kadar ciddiye aldıklarını” söyledi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki perşembe günü yaptığı açıklamada Taliban’ın Afganistan’da Çin’i hedef alan terörist faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Tibet’in Niyingchi kentinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşen Muttaki, “terörizmle mücadele için pek çok çalışma yaptık ve Çin’e yönelik güvenlik tehditlerini kendimize yönelik bir meydan okuma olarak görüyoruz” dedi.

Muttaki, “Çin’in güvenlik ve istikrarına zarar verecek hiçbir faaliyetin Afganistan’da gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz” diye ekledi. Ayrıca Afganistan’daki Çin vatandaşlarının güvenliği konusunda “etkili bir garanti” verdi.

Taliban daha önce de terörizmi bastırma sözü vermiş olsa da Çinli yetkililerle yapılan görüşmelerde ilk kez bu tür bir dil kullanıldı.

Muttaki bu yorumları, bağlantı, çevre ve kültürel bağlar üzerine bölgesel bir konferans olan Trans-Himalaya Uluslararası İşbirliği Forumu çerçevesinde Wang ile yaptığı görüşme sırasında dile getirdi.

Afganistan’da son dönemde Çin vatandaşlarını hedef alan terör saldırıları yaşandı. Aralık ayında Kabil’de Çinlilere ait bir otelin IŞİD tarafından bombalanması sonucu beş Çin vatandaşı yaralanmıştı. Bir ay sonra Afganistan Dışişleri Bakanlığı binası, Çinli bir diplomatik heyet içeride görüşmeler yaparken saldırıya uğradı.

Çin tarafından yapılan açıklamaya göre Wang, Afgan tarafının terörle mücadeleyi sürdürmesini ve Afganistan’da üslenen “Doğu Türkistan İslami Hareketi’ne bağlı terörist güçleri tamamen ortadan kaldırmasını” umduğunu ifade etti.

Doğu Türkistan İslami Hareketi, Çin’in en batısındaki Sincan bölgesinde bağımsız bir İslam devleti kurmayı amaçlayan ve Çin’e karşı terör saldırıları düzenleyen ayrılıkçı bir örgüt. Örgüt sadece Çin değil, Birleşmiş Milletler tarafından da terörist grup olarak listelendi.

Pekin Taliban hükümetini resmen tanımamış olsa da Wang Çin’in Taliban’ın uluslararası ilişkilerde daha yapıcı bir rol oynamasını umduğunu söyledi ve Afganistan’ın iç meselelerine karışmama taahhüdünü yineledi.

Wang, Himalaya ötesi komşular olarak iki ülkenin işbirliğini daha da güçlendirmesi, çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmesi ve insanların geçim kaynaklarını iyileştirmesi gerektiğini söyledi.

Çinli Bakan, “Afganistan’ın komşularıyla ilişkilerini geliştirmesine ve bölgesel ekonomik işbirliğine daha iyi entegre olmasına yardımcı olmaya devam etmek istiyoruz” dedi.

Muttaki, eylül ayında Kabil’e gelen yeni Çin Büyükelçisi Zhao Xing’e de hoş geldiniz dedi.

Çin, Taliban’ın Ağustos 2021’de iktidarı ele geçirmesinin ardından Pakistan ve Rusya ile birlikte Afganistan’da diplomatik varlığını sürdüren az sayıdaki ülke arasında yer alıyor.

Çarşamba günü başlayan ve cuma günü sona erecek olan Trans-Himalaya Forumu’nda ekonomik işbirliği ve bölgesel bağlantılardan iklim değişikliğine kadar çeşitli konular ele alınacak. Foruma Moğolistan Başbakan Yardımcısı Sainbuyan Amarsaikhan, Nepal Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Urmila Aryal ve Pakistan’ın geçici Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani de katılıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version