ASYA

Taliban ilk Loya Jirga’yı topladı

Yayınlanma

Taliban, yönetimi güçlendirmek ve dini talimatlarla ilgili yönergeler belirlemek amacıyla Kabil’de dini liderlerle ilk toplantısını gerçekleştirdi. Afganistan’ın dört bir yanından 4 binden fazla alim ve kabile yaşlısı, 15 Ağustos’ta Afganistan’ın başkentini geri almasından bu yana Taliban tarafından düzenlenen ilk toplantı olan büyük meclis konumundaki Loya Jirga’da bir araya geldi.

Taliban’ın dini lideri Şeyh Hibetullah Ahundzade, grubun zaferinden bu yana ilk kez başkent Kabil’e geldi ve önemli konuların tartışıldığı toplantıda brifing verdi. Ahundzade, selefi Molla Ahtar Mansour’un Pakistan’da bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesinden sonra 25 Mayıs 2016’da Taliban şefi olarak atanmıştı ve o zamandan beri kamuoyuna hiçbir görüntüsü ya da fotoğrafı yansımadı.

Yabancılara ‘iç işlerimize karışmayın’ çağrısı

Tartışma sırasında yaptığı konuşmada Ahundzade, hükümet politikalarını savundu ve İslami sistemi tam olarak uygulayacağına söz verdi. Ahundzade, ABD’den ve yabancı ülkelerden Afganistan’ın içişlerine karışmayı bırakmalarını istedi.

Taliban, Batı destekli hükümette çalışan tüm Afganlar ve son 20 yılda Taliban’a karşı savaşan Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri üyeleri için genel af ilan etmişti.

Taliban, Jirga’yı, özellikle kadın haklarını görmezden gelme ve kızların okula gitmesini yasaklama alanlarında dünyanın yoğun eleştirilerinden sonra, ülkenin nasıl yönetileceği konusunda kapsamlı istişareler ile bir kapı açması için topladı. Zaferi kutlayan ve bir İslami sistem kuran Taliban, Loya Jirga delegelerini mevcut sistemin temellerini daha da güçlendirmek için hiçbir çabadan kaçınmamaya çağırdı.

Ancak Taliban güvenliği sağlayamaz ve kırılgan ekonomiyi canlandıramazsa, bu erken bir kutlama olur. Loya Jirga’ya katılanların önemli konuları tartıştığı gün, Taliban güçleri Kabil’de bir yerleşkeye baskın düzenledi ve Loya Jirga çadırına roket atmak isteyen üç kişiyi öldürdü. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid bunu “küçük bir olay” olarak nitelendirdi.

Güvenlik sorunu

 Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana Afganistan genelinde birçok ölümcül saldırı meydana geldi ve bu saldırılar çoğunlukla IŞİD tarafından üstlenildi. Taliban, IŞİD’in bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu doğruladı ve harekete geçme sözü verdi.

Üst düzey bir Taliban yetkilisi, olumlu noktanın 20 yıllık işgalin sona ermesi olduğunu söyledi. Yetkili, “Evet, güvenlik sorunları var. IŞİD bir tehdit, ancak güvenlik aygıtımız adımlar attı ve sonuç olarak Kabil’deki son saldırıdan bu yana IŞİD tarafından başka bir saldırı olmadı” dedi. 19 Haziran’da IŞİD, Sih tapınağına, en az iki kişinin ölümüne ve yedi kişinin yaralanmasına yol açan bir saldırı düzenlemişti.

Kadınlara çalışma ve okul izni sözü

Bu arada, eleştirmenlerin Afgan toplumunun yüzde 50’sinden fazlasını oluşturan Afgan kadınlara karşı açık bir ayrımcılık olarak gördüğü Loya Jirga’da hiç kadın katılımcı yoktu. Ancak toplantıda Taliban, kadınların çalışmasına ve kızların okula gitmesine izin vereceği sözünü verdi ve bu durumu düzeltmek için biraz zaman istedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version