ASYA

Tayvan lideri ‘stratejik’ Pasifik turunu tamamladı, Çin’in yanıtı bekleniyor

Yayınlanma

Tayvan lideri Lai Ching-te cuma günü göreve geldiğinden bu yana çıktığı ilk yurtdışı gezisini tamamlarken, Taipei’yi hala tanıyan üç Pasifik ada devletini ziyaret etti ve Çin’le gerginliği artırdı.

Marshall Adaları, Tuvalu ve Palau’yu kapsayan ve ABD’nin Hawaii ve Guam bölgelerine de uğrayan gezi, Pekin’den kınama mesajları aldı.

Cuma günü Palau’da konuşan Lai, Çin’i uluslararası saygı kazanmak istiyorsa “yumruklarını sıkmamaya” ve “rahatsız edici ve üzücü” tek taraflı eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Lai ABD’deyken yerel yetkililerle bir araya geldi ve 2022’de Tayvan’a yaptığı ziyaret Çin’in öfkeli tepkisine yol açan Demokrat Partili eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Cumhuriyetçi mevcut Meclis Başkanı Mike Johnson ile telefon görüşmeleri yaptı. Ayrıca Temsilciler Meclisi Demokrat Lideri Hakeem Jeffries ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Senatör Roger Wicker ile de telefon görüşmeleri yaptı.

Pekin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, “Tayvan meselesinin Çin’in temel çıkarlarının özü ve Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgi olduğunu” yineleyerek yanıt verdi.

Tayvan Ulusal Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü uzmanı Su Tzu-yun Lai’nin gezisini Nikkei Asia’ya değerlendirdi: “Lai’nin güzergahı, ortak jeopolitik stratejik güvenlik hedefleri olan birinci-üçüncü ada zincirlerini ABD, Japonya, Avustralya ve ilgili ülkelerle birleştiriyor ve Çin’in [Kuşak ve Yol Girişimi] Güney Pasifik’teki etkisine karşı koyuyor.”

Özellikle Tayvan, Okinawa ve Filipinler’i içeren birinci ada zincirinin önemini vurguladı: “Bu çekirdek bölge dünya deniz ekonomisinin %26’sını oluşturuyor ve Japonya’nın enerji arzının %92’sini ve Güney Kore’nin enerji arzının %65’ini etkiliyor, bu da onu stratejik olarak önemli kılıyor ve Tayvan birinci ada zincirinin merkezini oluşturuyor.”

Çin, Lai’nin 20 Mayıs’ta göreve başlamasından kısa bir süre sonra ve 10 Ekim Ulusal Gün konuşmasından sonra olmak üzere bu yıl iki kez Tayvan ve çevresindeki adalarda büyük askeri tatbikatlar düzenledi. Tayvan’ın bağımsızlığının sadık bir savunucusu olarak bilinen ABD yanlısı Lai’ye misilleme olarak önümüzdeki günlerde ya da haftalarda bunu tekrar yapabileceğine dair işaretler verdi.

Pasifik rekabeti

Tayvan’ın 12 resmi diplomatik ortağı arasındaki tek Pasifik ülkesiyle bağlarını güçlendiren Lai, bu ülkelerin kalkınmasına yardımcı olma taahhüdünü vurguladı.

Tuvalu’da, hükümeti ülke için bir denizaltı telekomünikasyon kablosunun konuşlandırılmasını teşvik etmeye devam etmek için bir niyet mektubu imzaladı.

Tayvan’ın Tuvalu Parlamento Binası’nın inşasına katılımına dikkat çeken Lai, bunun “sadece Tuvalu halkına desteğimizin altını çizmekle kalmadığını, aynı zamanda ülkelerimizin demokratik değerleri paylaştığına ve demokrasiyi ilerletmek için birlikte çalıştığına işaret ettiğini” söyledi. Tuvalu Başbakanı Feleti Penitala Teo’nun ev sahipliğinde düzenlenen devlet ziyafetinde konuştu.

Marshall Adaları’nda ise Lai ikili sağlık işbirliğini selamladı. “Son birkaç yıldır Taipei Tıp Üniversitesi Shuang Ho Hastanesi Tıp Merkezi tarafından üstlenilen Yapay Zeka ve Teletıp Merkezi’nin kuruluşuna ve tanıtımına tanık olduk” dedi. “Bu gerçekten oldukça dikkat çekici. Marshall nüfusunun %80’inin sağlığını güçlendirmeye yardımcı oldu” diye ekledi.

Prospect Foundation adlı düşünce kuruluşunun başkan yardımcısı Raymond Sung, “Lai’nin gezisinin vurgusu üç ada devletinin kapasitesinin geliştirilmesi üzerineydi” dedi.

Lai’nin denizcilik, yerli halklar ve sağlık ve refahtan sorumlu bakanları getirdiğini, böylece heyetinin “somut işbirliği projelerine yönelebileceğini” sözlerine ekledi.

Sung, “Bu yaklaşım Tayvan’ın ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi müttefiklerinin bölgede yaptıklarıyla uyumludur” dedi.

2019’da Taipei’den Pekin’e yönelen Solomon Adaları, Avustralya ve ABD’nin endişelerine rağmen 2022’de Çin ile bir güvenlik anlaşması ve 2023’te bir polis işbirliği anlaşması imzaladı.

Çin son yıllarda aralarında Kiribati ve Nauru’nun da bulunduğu diğer Pasifik ada devletleri ile de ilişkilerini geliştirdi.

ABD bir yandan bölgede Çin’i çevreleme çabaları kapsamında bölge ülkelerini ittifaklarını genişletirken, Çin de bölgede etkisini artırıyor.

Tayvan’ın ana muhalefet partisi Kuomintang’a (KMT) yakın bir uluslararası ilişkiler uzmanına göre, Lai denizaşırı seyahatini Pasifik bağlarını sıkılaştırmak için kullanırken, Taipei’nin kalan ortaklıklarına yönelik en büyük riskler başka yerlerde yatıyor olabilir.

Ulusal Tayvan Üniversitesi siyaset bilimi bölümünde profesör ve eski bir KMT yetkilisi olan Tso Chen-dong, Vatikan ve Guatemala’nın Pekin lehine ilişkileri terk etme olasılığı olduğu konusunda uyardı.

Tso, Tayvan Yabancı Muhabirler Kulübü’nde kısa süre önce düzenlenen bir tartışma sırasında “Papa Francis, Çin anakarasında istikrarlı bir varlık oluşturmak için Vatikan’ın Çin ile ilişkilerini geliştirmeyi umuyor” dedi.

Tso, Guatemala resmi ortak olmaya devam ederken, diğer iki Latin Amerika ülkesi olan Honduras ve El Salvador’un son yıllarda Pekin’i tanımaya başladığını söyledi. Bu üç ülkenin “birbirleriyle çok sıkı ilişkileri var. Dolayısıyla bu Guatemala üzerinde muazzam bir baskı oluşturuyor” diye ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version